Yazı İçeriği

Faydalı bakteriler vajinayı korur

Vajinal enfeksiyon nedenleri

Vajinal enfeksiyondan korunmak için dikkat!

Vajinal enfeksiyon belirtileri

Yaz ayları kadınlar için daha zorlu olabilir. Zira vajina bölgesi özellikle yaz aylarında artan sıcaklar ve nem ile birlikte enfeksiyonlara duyarlı hale gelir. Sıcak ve nemli ortamlar zararlı bakteriler için elverişli ortam oluşturur ve vajinal enfeksiyonlar görülür. 9 cm uzunluğunda, idrar kanalı ile bağırsaklar arasında bulunan kadın üreme sisteminin bir parçası olan vajinada sürekli fizyolojik bir akıntı gerçekleşir. Bu organ çevre şartlarından (nem, sıcaklık), hormonlardan (östrojen) ve kullanılan ilaçlardan öncelikli olarak etkilenir.


Faydalı bakteriler vajinayı korur

Vajina içindeki mikro çevrede çok çeşitli canlılar yaşar. İnsan için zararlı olmayan ve çoğunlukta olan bakteri grubu o bölgenin hakimidir ve belli bir çoğunlukta oldukça her şey yolunda demektir. Bu durum vajinayı zararlı etkenlere karşı korur. Sorunlar, bu faydalı bakterilerin egemenliği zararlı ve diğer bakterilere kaptırdığı durumda olur. Bu durumlar rahatsız edici vajinal kaşıntı veya yanma, kötü kokulu vajinal akıntı gibi bulgularla seyreden vajinal enfeksiyonlara yol açabilir.

Vajinal enfeksiyon nedenleri

Vajinal enfeksiyonlar özellikle bazı durumlarda daha sık görülür. Adet döneminde havuz veya denize girerken vajinal tampon uygulanması, vajinanın temizlenirken sabun ve benzeri ürünlerin kullanılması veya agresif davranılarak dakikalarca yıkanması faydalı bakterilere zarar verir. Çünkü vajinayı koruyan bakteriler için en önemli durum vajinanın asidik ortamıdır. Bu ortam bazik temizleyicilerle veya aşırı suyla yıkama ile kolaylıkla bozulabilir. Diğer yandan sentetik çamaşırların veya havalanması yetersiz etek pantolon veya külotlu çorapların kullanılması vajinanın nemli ve sıcak kalmasına neden olur. Yaz aylarında özellikle havuz, soyunma kabinleri gibi ortak kullanım alanları da arttığından dolayı zararlı bakterilerin bulaşma riski de artar.

Vajinal enfeksiyondan korunmak için dikkat!

Özellikle yapılması gereken, vajinada faydalı bakterilerin yaşadığının farkına varmak ve onların hoşuna giden ortamı sağlamaktır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Hava alabilen pamuklu çamaşır tercih edin.
  • Agresif vajina temizliğinden kaçının.
  • Islak mayo veya bikiniyi fazla vakit kaybetmeden değiştirin.
  • Havuz veya denize girmeden önce ve girdikten sonra duş alın. Köpük banyosunda fazla vakit geçirmenin de vajinadaki flora bakterilerine zarar verebileceğini unutmayın.
  • Kirli sulara girmeyin.
  • Tuvalet temizliğini önden arkaya doğru yapın.

Öte yandan bazı kurallara da sadece yaz aylarında değil, hayatın her döneminde dikkat etmek şart. O kurallar şöyle sıralanabilir:

Çok eşli cinsel hayat

Birçok konuda olduğu gibi vajinal enfeksiyonlar için de risk oluşturur. Havaların ısınması ile doğa tekrar canlanır ve her canlı türünde neslini devam ettirme içgüdüsü ile üreme eğilimi artar. İnsanlarda da sıcak ortam libidoyu artırır. Bu da cinsel yolla bulaşan (trikomonas, clamidya, gonore gibi) enfeksiyonlara davetiye çıkarır. Bu tür enfeksiyonlardan korunmanın yolu ise bariyer (kondom, vajinal prezervatif) yöntemleridir.

Antibiyotik kullanımı

Gelişigüzel antibiyotik kullanımı flora bakterilerine büyük darbe vurur. Bu durum vajinadakiler için de geçerli. Antibiyotik kullanımı ile yok olan faydalı bakteriler savaş meydanını az sayıdaki antibiyotiğe dirençli zararlı bakterilere bırakır. Bu fırsattan istifade etmeyi çok iyi bilen bu bakteriler vajinal enfeksiyonlara yol açar. Bu nedenle gelişigüzel antibiyotik kullanımından kaçının.

Bağışıklık sistemi

Bağışıklık sistemi bizleri enfeksiyonlardan koruyan en önemli savunma silahını oluşturur. Bu sistem kronik böbrek yetmezliği, diyabet hastalığı gibi kronik hastalıklardan veya bağışıklık sistemini zayıflatan ilaç kullanımlarından etkilenir ve güçsüzleşir. Bu şekilde güç kaybetmiş kadınlar enfeksiyonlara daha açık olur. Bu hastalarda vajinal enfeksiyon geliştiğinde, tedaviye başlarken bir taraftan da bağışıklık sistemini zayıflatan nedenin olabildiğince ortadan kaldırılmasına çalışılır. Ancak tüm önlemlere rağmen vajinal akıntıda kötü koku, vajinada yanma veya kaşıntı varsa yani durum kontrolden çıkmışsa profesyonel yardım almak, kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekir.