Yazı İçeriği

Uyku apnesi nedir?

Kesi olmadan uyku apnesi ameliyatı

Uyku apnesi ameliyatı nasıl uygulanıyor?

Daha az ağrı ve yara

Uyku apnesi kabusunuz olmasın

Türkiye’de en yaygın hastalıkların başlarında yer alıyor. Toplumda yüzde 5-10 oranında görülüyor ve daha çok erkekleri vuruyor. Erkeklerin kabusu olan uyku apnesi, genç erkeklerde yüzde 4 oranında görülürken, 60 yaş üstündeki erkeklerde görülme oranı yüzde 28’e kadar çıkıyor. Toplumun büyük bir kısmında karşılaşılan uyku apnesi yaşam kalitesini ciddi şekilde etkilerken, kalp damar hastalıklarından diyabete, uyku bozukluklarından psikolojik sorunlara kadar birçok probleme zemin hazırlıyor. Son yıllarda tıpta yaşanan gelişmeler sayesinde uyku apnesine robotik cerrahi ile müdahale ediliyor. Cerrahi tedavideki başarı oranı gün geçtikçe artıyor ve uyku apnesi kontrol altına alınabiliyor. 


Uyku apnesi nedir?

Tıkayıcı tipte uyku apnesi ve horlama, uyku sırasında yumuşak damak ve küçük dilin veya beraberinde dilin geriye kaçıp soluğu 10 saniyeden daha fazla tıkaması ve bu sırada vücudun solunum için aşırı çaba göstermesi sonucu ortaya çıkıyor. Gece uyku sırasında sık tekrar eden bu durum uykunun sürekli bölünmesine neden oluyor. Tıkayıcı tipte uyku apnesi hastalığı olan kişiler uykularının çok az bir kısmında derin uyku fazına geçebildikleri için dinlenemiyor. İyi uyuyamadan kaynaklanan bu durum sonucunda; kişi gündüzünü de yorgun geçiriyor. Dolayısıyla çalışma hayatı verimsiz geçebiliyor ve kaza yapma oranı da yükseliyor. Tıkayıcı uyku apnesi tıbbi olarak birçok sorunun da kaynağı sayılıyor. Bu nedenle uygun tedavi, kişinin yaşam kalitesini ve genel sağlık durumunu etkiliyor.

Kesi olmadan uyku apnesi ameliyatı

Tıkayıcı uyku apne tedavisinde problemin seviyesine göre cerrahi ve cerrahi dışı birçok yöntem uygulanıyor. Robotik cerrahi ile kişinin vücudunda herhangi bir kesi açılmadan ağız yolu ile dil kökü ve gırtlak bölgesine ulaşılarak uyku apnesinin önemli sebeplerinden biri olan dil kökü büyüklüğü ve üst gırtlak doku sarkıklığına müdahale edilebiliyor.

Uyku apnesi ameliyatı nasıl uygulanıyor?

Özellikle ciddi obstrüktif uyku apne tedavisinde kullanılan birçok yöntemin yanında robotik cerrahi, kişi ve doktora önemli kazanımlar sağlıyor. Normalde uyku apnesinin bu bölgelerdeki cerrahisi dil kökünün koblasyon yöntemiyle küçültülmesi, radyofrekans uygulaması ve dil kökü askıları ile yapılıyordu. Klasik cerrahi müdahale ile küçük dil kısaltılıyor, yumuşak damak yukarı seviyeye asılarak yutak bölgesinin dikeysel genişliği artırılmış oluyor. Dil kökünün küçültülmesi gerektiği durumlarda ise, robotik cerrahi kullanılıyor. Dil kökü küçültme olarak bilinen bu yöntemde, robot kolları cerrahinin yapılacağı bölgeye ulaşacak şekilde yerleştiriliyor. Dil kökünde büyümüş olan yağ dokusu ve dil kökü bademciğinden oluşan yutak bölgesinin ön arka çapını daraltan fazla doku çıkartılıyor. Cerrah, ameliyat sahasının üç boyutlu endoskopik görüntüsünü takip edeceği konsola oturarak hassas kumandalar yardımı ile işlem gerçekleştiriliyor. Robotik cerrahi sonrasında ise apne nöbetlerinin önüne geçilebiliyor ve apneden kaynaklanan sorunlar da ya hafifliyor ya da ortadan kalkabiliyor.

Daha az ağrı ve yara

Tıkayıcı uyku apnesinin robotik cerrahi ile tedavi edilmesinin en önemli kazanımı kişiye kısa sürede iyileşme imkanı sağlanabilmesi. Ağrı şiddetinin düşük olması nedeniyle kullanılan ağrı kesici miktarı da azalabiliyor. Ayrıca, bu uyku apnesi ameliyatında yara veya kesi izinin olmaması da özellikle estetik kaygılar taşıyan kişileri sevindiriyor. Bunun yanında hastanede kalış süresinin kısalabilmesi, günlük aktivitelere daha hızlı dönülebilmesi, kan nakli ihtiyacının azalması, enfeksiyon riskinde düşme görülebilmesi ve daha az komplikasyon da uyku apnesinde robotik cerrahinin kazanımları arasında yer alıyor.