Yazı İçeriği

Alzheimer’ın tek belirtisi unutkanlık mı?

Yoğun iş temposu Alzheimer’ı tetikler

Strese teslim olmak yerine mücadele edin

Alzheimer riskini azaltan 4 öneri

Alzheimer nedenleri

Alzheimer, küçük unutkanlıkla başlar ve zamanla kişiyi tek başına hiçbir iş yapamaz hale getirir. Son yıllarda artan vaka sayısı da dikkat çekiyor. Alzheimer özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkar. Yoğun ve stresli iş hayatı, yaşam süresinin uzaması ve genetik faktörler Alzheimer’ın artmasına yol açan etkenlerin başında gelir. Genellikle unutkanlıkla belirti veren Alzheimer için kendi savunmanızı geliştirebilirsiniz. Stresli bir iş hayatına dur deyin, sosyalleşin ve sağlıklı beslenin!


Alzheimer’ın tek belirtisi unutkanlık mı?

Alzheimer’da hafızayı kontrol eden nöronlar başta olmak üzere, beyindeki tüm nöronları etkileyen protein plakları gelişir. Bu plaklar nöronların yavaş yavaş ölümüne yol açarken, unutkanlıkla başlayan birçok sorunun yaşanmasına neden olur. Ancak her unutkanlık Alzheimer değildir. Bu hastalıkta yaşanan belli başlı sorunlar şöyle sıralanabilir: 

  • Kişide yürütücü işlevler bozulur. Yürütücü işlevler bozulduğunda kişi nasıl giyineceğini yemek yiyeceğini, yıkanacağını ve hatta yürüyeceğini unutur. Bu işlevler için yardıma ihtiyaç duyar.
  • Zaman-mekan algısı kaybolur. Kişi zamanı, günü, ayı, yılı takip edemez duruma gelir. Mekanı tanıyamaz ve nerede olduğunu bilemez.
  • Dil fonksiyonlarını kaybeder. Dil-konuşma becerisi geriler, sosyal iletişim zayıflar. Kelime hazinesi azalır. İlerleyen durumlarda anlamsız kelimeler-cümleler kurar ve zamanla hiç konuşamaz duruma gelir.

Yoğun iş temposu Alzheimer’ı tetikler

Yoğun stresli ve uzun çalışma saatlerine sahip işlerde çalışanlarda Alzheimer riskinin arttığı yapılan çalışmalar sonucunda tespit edilmiştir. Bu kişilerde strese bağlı primer bellek bozulmadan dikkat bozulur. Buna bağlı olarak da unutkanlık oldukça genç yaşta ortaya çıkar. Dikkat toparlanamayınca öğrenme güçlüğü ve bellekte problem varmış gibi hafıza kusurları yaşanır.

Strese teslim olmak yerine mücadele edin

Günümüzde çalışma hayatının stresinden kaçabilmek maalesef mümkün değil. Bu noktada yapılacak şey; stresle mücadeleyi öğrenmek ve bu şekilde dolu kafanızı biraz olsun boşaltmak. Bu da spor, manevi yönün geliştirilmesi ve sosyal dengenin kurulması ile mümkündür. Madde ile sürekli temas kişiyi yorar. Farkındalığı sağlamak için doğa ile temas etmek, doğa sporları yapmak ve güneşlenmek mutluluk veren hormonların salınımını arttırarak rahatlatır. Manevi yönün kişisel inançlar doğrultusunda geliştirilmesi ve iç dünya-dış dünya dengesinin sağlanması kişinin kendisini çok daha iyi hissetmesine neden olur. Kişilerle sohbet de duygusal rahatlama sağlar. Uzmanlar, arkadaşlarla dertleşmenin en iyi terapi şekillerinden biri olduğunu kabul edilir.

Alzheimer riskini azaltan 4 öneri

  • Kitap okuyun: Entelektüel düzeyin yükseltilmesi, beyinde zihinsel yedek kapasiteyi artırarak, Alzheimer’a karşı savunma oluşturur. Bunu sağlamak için kitap okuyabilir ve hobiler edinebilirsiniz. Risk, az eğitim almış kişilerde daha yüksektir.
  • Hazır gıdadan uzak durun: Sağlıklı beslenme zihin için gerekli glukoz, vitamin, antioksidan ve mineralleri sağlayarak hafızanın gelişimine katkıda bulunur. Katkı maddesi içeren hazır gıdaların tüketilmesi ise beyne zarar vererek Alzheimer riskini artırır.
  • Sosyalleşin: Sosyalleşme, insan-doğa ve hayvanlarla temas, insanların zihnini kullanma kapasitesini, dil becerisini ve farkındalığını artırarak Alzheimer’a karşı koruyucu etki sağlar.
  • Spor yapın: Sağlıklı yaşamın temel ilkelerinden biri şüphesiz spordur. Sportif bir yaşam Alzheimer riskini de azaltır. Spor sırasında stres hormonlarının hafıza üzerindeki olumsuz etkileri baskılanır, damar hastalıkları riski azalır ve toksik madde atılımı artar. Tüm bu etkenler Alzheimer riskini azaltır.