Yazı İçeriği

Sivrisinek Isırığı Kaşıntısı Neden Olur?

Sivrisinek Isırığı Ne Zaman Geçer?

Sinek Isırığı Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Sivrisinekten Korunma Yolları

Sivrisinekler Kimleri Isırmayı Sever?

Bebeklerde Sinek Isırığına Dikkat!

Sinek ve Sivrisinek Isırığı

Yazın sıcak havalarda, genellikle açık havada olmayı tercih ederiz. Yazın bahçede, balkonda, ormanda, parklarda geçirilen vakitler uzar. Bu alanlarda sivrisineklerin en sevdiği yerlerdir. Sivrisinekler sıcak yaz günlerinde özellikle akşamüstleri ve sabaha karşı pusuya yatarlar. Bebeklerden yetişkinlere kadar yazın pek çoğumuz yaz aylarının kabusu olan sivrisinek ısırmasına maruz kalırız. Sivrisinekler ve sivrisinek ısırmalarıyla ilgili bilmeniz gerekenler…


Sivrisinek Isırığı Kaşıntısı Neden Olur?

Dişi sivrisinekler, ısırmak için öncelikle vücutta bir nokta ararlar ve kılcal damarların olduğu bölgeleri tercih ederler. Kılcal damarlar vücudumuzdaki kan dolaşım sisteminin en uç parçasıdır ve kanı derinin hemen altından daha büyük damarlara iletme görevi görür. Sivrisinekler, ısırırken ürettiği sıvıyı, kişinin derisinin hemen altına bırakır. Protein ve antikoagülan (pıhtı önleyici) içeren bu sıvı, kişinin bağışıklık sistemi tarafından da bir yabancı madde olarak algılanır. Buna tepki gösteren vücutta ısırılan bölgede sıcaklık artışı ve kaşınma duyusu ortaya çıkar. Genellikle ısırıklar kaşıntılı ama acısızdır ve kendiliğinden iyileşir. Sivrisinekler, ciltte kabartı ve kaşıntı yapmasının yanı sıra, alerjik reaksiyona ve bazı hastalıkların taşınmasına da neden olabilir.

Sivrisinek Isırığı Ne Zaman Geçer?

Sivrisineğin kişiyle iletişimi aslında ortalama 6 dakika sürer. Normal durumlarda sivrisinek ısırmasının belirtileri temastan sonraki ilk 48 saat içinde görülür. Başlangıçta küçük kırmızı bir nokta belirir ve daha sonra kaşıntı ile bu alanda ödem başlar. Sivrisinek ısırıkları genellikle 2-3 gün içerisinde geçer.

Sinek Isırığı Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

  • Sivrisinek ısırılması sonrasında bölgenin öncelikle su ve sabun ile temizlenmesi gereklidir.
  • Kaşıntı, kızarıklık ve kabartının yatışmasında kısa aralıklarla buz ya da soğuk ıslak kompresler uygulanabilir.
  • Aloe vera, bal, fesleğen, karbonatlı su, tuzlu su kompresleri, elma sirkesi deride bir yaralanma ve tahriş yok ise kısa süreli olmak şartı ile uygulanabilir. Ancak bu uygulamaların bazen deride tahriş yaratabileceği unutulmamalıdır.
  • Çok sayıda ağrılı ve ısı artışının fazla olduğu durumlarda tıbbi yardım almak gereklidir.
  • Alerjik reaksiyonun şiddetli geliştiği hastalar için topikal steroidli kremler, antihistaminik ve antibiyotikli kremler ile tedavi düzenlenebilir. Topikal tedaviye yanıt vermeyen kişiler için sistemik tedaviler tercih edilebilir.

Sivrisinekten Korunma Yolları

  • Uyurken mümkün olduğunda uzun kıyafetler giyilebilir.
  • Sivrisinek kovuculardan yararlanılabilir.
  • Siyah giysiler tercih edilmemeli.
  • Sık sık duş almak terli ve nemli olmamaya dikkat edilmelidir.
  • Gece ve sabah saatlerinde dışarıda geçirilen zaman kısa tutulabilir.
  • Pencerelere sivrisineklerin eve girmesini engellemek için tül gerilebilir.

Sivrisinekler Kimleri Isırmayı Sever?

Şu gerçeği neredeyse hepimiz çevremizden duyarız ve biliriz: Sivrisinekler bazı kişileri daha fazla ısırırlar. Peki ama kimleri?

  • Sivrisinekler cinsiyet konusunda seçicidirler ve erkekleri daha fazla ısırırlar.
  • Sivrisineklerle ilgili bir diğer gerçek ise 0 ve kan grubunu daha fazla sevdikleridir.
  • Kişi, ürettiği karbondioksit miktarı ne kadar yüksekse sivrisinekler için o denli cazip hale gelebiliyor. Bu noktada hızlı metabolizmaya sahip insanların daha fazla karbondioksit salgıladığının altını çizelim.
  • Kısa süre önce spor yapan insanlar da sivrisineklerin dikkatini çekiyor. Bunun nedeni ise spor nedeniyle salgıladıkları laktik asidin sivrisineklere cazip gelmesi.
  • Aynı zamanda ürik asit ve amonyak kokusu yayan kişiler sivrisinekler için daha cazip bir hedef.
  • Vücut ısısı daha yüksek olan kişiler de sivrisineklerin hedefi haline gelebiliyor.
  • Terleme miktarı sivrisinek saldırılarında önemli bir faktör.

Bebeklerde Sinek Isırığına Dikkat!

Sivrisinek ısırıkları yetişkinlere kıyasla bebekleri çok daha fazla etkileyebilir. Bunun nedeni ise sivrisineğin ısırırken deri altına bıraktığı sıvıdır. Protein içeren bu sıvı, ısırıkla birlikte bebeklerin vücuduna girdiğinde vücut pek tanımadığı bu proteine karşı yetişkinlere göre daha fazla tepki gösterir. Bebekleri sivrisinek ısırığından korumak, verdikleri bu büyük tepki nedeniyle önemlidir. Bu nedenle yaz aylarında bebeklerinizi sivrisinek ısırıklarına karşı korumak için kollarını ve bacaklarını kapatacak giysiler tercih etmelisiniz. Yine baş bölgelerinden ısırılmalarını engellemek için şapka da kullanabilirsiniz. Bebeğinizi sivrisinek ısırıklarından koruyamayacağınız koşullarda olmanız halinde çocuklar için özel olarak üretilen sinek kovucu spreylerden kullanabilirsiniz. Bu spreyleri uygulamak için bebeğinizin 2 aydan daha büyük olmasına özen göstermelisiniz.