Yazı İçeriği

Kanser hücrelerini çoğaltıyor

Şeker obeziteye zemin hazırlıyor

Suni gübre tehlikesi

Şeker, kanser hücrelerini artırıyor

Günlük beslenmemizde tatlı şeylerden tamamen kaçınmak neredeyse imkânsız. Makarna ve salata soslarından yoğurda, ketçaptan unlu mamullere meyve sularına hatta bebek mamalarına kadar birçok şeyin içinde şeker bulunur. Soframıza getirdiğimiz, iştahla yediğimiz birçok hazır gıdaya, kendi içerdiklerinin yanı sıra ayrıca tatlandırıcı ilave edilir. Beslenmemizde karbonhidrat kaynağı olan her yiyecek vücut için “şeker” kaynağıdır ve besinlerin yapısında bulunan karbonhidrat basit ve kompleks bir yapıda bulunur.

Örneğin, bal, reçel, pekmez, meyve gibi karbonhidratlar basit yapıdayken; ekmek, makarna, pirinç, bulgur, kuru baklagiller, simit gibi unlu mamuller kompleks karbonhidratı oluşturmaktadır. Vücudumuz, kompleks yapıdaki karbonhidratı sindirirken daha fazla emek harcar. Oysa basit tatlılar, tüketilmesiyle birlikte kana karışmaya başlar. Sağlıklı beslenme içerisinde günlük enerji ihtiyacının en az yarısının karbonhidrat kaynaklarından sağlanması önemli olmakla birlikte, esas mesele sağlıklı tatlandırıcı kaynaklarını tüketmektir.


Kanser hücrelerini çoğaltıyor

Aslında vücudun bir enerji kaynağı olan tatlı madde, doğru yollardan alınmayıp ölçüsüz kullanıldığında vücudumuza zarar verir. Araştırmalara göre fazla şeker tüketimi; yüksek tansiyondan diyabete kalp hastalıklarından kansere dek birçok hastalığa zemin hazırlıyor. Tatlı, bal ve reçel gibi yiyeceklerden vazgeçemeyenlerin günlük enerji gereksinimlerinden yüzde 10'undan fazlasını bu kaynaklardan tüketmemeye dikkat etmeleri gerekiyor. Enerji gereksinmesi kişiye, cinsiyete, aktiviteye, hastalık durumuna göre değişse de kadınların 1 yemek kaşığı, erkeklerin 2-3 yemek kaşığından fazla tatlı besinleri tüketmemeleri önerilebilir.

Şeker obeziteye zemin hazırlıyor

Meme kanseri dahil tüm kanserlerde beslenme ana nedenlerden biridir. Beslenme alışkanlıklarımız yanlış ise ve zararlı besinleri tüketiyorsak vücudumuzda serbest oksijen radikalleri denilen bazı yan ürünler ortaya çıkar ve bu radikaller zamanla DNA yapısında bozulmaya yol açarlar. Ayrıca, özellikle meme kanserinde şişmanlık ciddi bir nedendir. Fazla şeker hızlı yağa dönüşeceği için obezite ve kanser risk oranının artmasına neden olur.

Suni gübre tehlikesi

Şeker pancarı üretimini artırma amacıyla suni gübre kullanımında artış olmuştur. Eskiden küçük boyda olan pancarlar şimdi eskinin 5-10 katı büyüklüğe erişmiştir. Suni gübre kullanımından dolayı topraktaki tüm zararlı kimyasallar pancar aracılığı ile şekere işler, şeker rafine edilip beyazlatılırken ayrıca kimyasallar alır ve tüm bu zararlı kimyasallar şeker aracılığı ile insan vücuduna girer.