Yazı İçeriği

Ceviz, fındık ve pekmez okul başarısını artırır

Okul menüsünü kontrol edin

Sağlıklı bir okul dönemi için beslenme tüyoları

Okul çocuğu beslenmesi nasıl olmalı?

Okul dönemine kadar her öğününe büyük önem verdiğiniz çocuğunuz, artık sizden çok öğretmenlerinin ve arkadaşlarının yanında olacak. Dolayısıyla çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde beslenmesini kontrol etmeniz eskisi kadar kolay değil. Bu noktada öncelikle dikkat etmeniz gereken şey; çocuğunuzun sizinle birlikte olduğu zamanlardaki beslenme programına çok daha fazla önem vermek. Kahvaltı çocuğunuzun güne sağlıklı bir şekilde başlamasını sağlar. Bu nedenle sabah okula gitmeden önce ailece çocuğunuzun ihtiyacı olan besinlerden oluşan bir kahvaltı yapın. Evde kahvaltı yapmaya zamanı olmadığında ise mutlaka hazırlayıp beslenme çantasına koyun. Beslenme çantasının içerisinde tam buğday ekmeğiyle yapılmış beyaz veya kaşar peynirli bir sandviç olabilir. Tam tahıllı buğday ekmeği kan şekerindeki ani değişimleri düzenleyerek çocuğunuzun derste uyuklamasını engeller. Yanına da süt, ceviz ve fındık gibi yemişler ile meyve koyun. Ancak evde güzel bir kahvaltı yapabildiyse yanına sadece meyve koymanız yeterli olur.


Ceviz, fındık ve pekmez okul başarısını artırır

Kahvaltıda çocuğunuzun özellikle proteinli besinler almasına dikkat edin. Önemli bir protein kaynağı olan süt ve yumurta zihni açar. Çocuğunuzun daha dinamik ve derslerinde daha başarılı olmasını sağlar. İhtiyacı olan kalsiyumu alması için kahvaltıda peynirin mutlaka olması gerekir. Ayrıca kahvaltıda ceviz, fındık gibi yemişlerle pekmez veya bal gibi besinler de çocuğunuzun okul hayatındaki başarısını artırmaya yardımcı olur. Kahvaltı sofrasının olmazsa olmaz bir diğer besini ise domates ve salatalık gibi posalı gıdalardır. Haftanın belirli günlerinde ise çocuğunuzu ev yapımı kek veya gözlemeyle ödüllendirebilirsiniz.

Okul menüsünü kontrol edin

Okulların yemekhanelerindeki beslenme menülerinde bazen pizza, hamburger ve patates kızartması gibi çocukların sevdikleri besinler yer alabilir. Ancak bu besinleri yiyen çocuklar sebzeleri tanımadan, sağlıksız bir şekilde yetişir. Çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için okul menüsünü düzenli olarak takip etmeye özen gösterin. Okul menülerinde mutlaka sulu sebze ve et yemekleri ön plana çıkartılmalı. Fastfood tarzı besinler 15 günde ya da ayda bir öğün olarak sınırlanmalı. Yemekhanede sunulan öğle yemeğinde her besin grubu mutlaka bulunmalıdır. Protein açısından zengin et, balık ya da tavuk gibi besinler ya da sulu bir sebze yemeği, salata ve yoğurtla da desteklenebilir. Aynı zamanda çocuğunuzun tüm gün neyle beslendiğini kontrol ederek akşam menüsünü de buna göre hazırlamanız gerekir. Eğer öğlen okulda sebze yemediyse akşam öğününde mutlaka yemesini sağlayın. Yoğurt, salata ve tam tahıllı ekmek bu öğüne eşlik edebilir. Yatmaya yakın bir saat olduğu için pilav ya da makarna türü yiyecekler tüketmesine ise gerek yok.

Sağlıklı bir okul dönemi için beslenme tüyoları

  • Sağlıklı bir okul dönemi için beslenme tüyolarını şöyle sıralayabiliriz;
  • Çocuğunuz ders çalışırken ona 10 fındık, 10 badem, 2 ceviz ve 3 kuru kayısıdan oluşan bir kase hazırlayın. Bu besinler hem kan şekerini düzenler, hem de çocuğunuzun zihin gelişimine katkıda bulunur.
  • Günde yarım litre süt içmesini sağlayın. Süt zihin gelişimimi hızlandırır.
  • Haftada 1- 2 gün mutlaka balık yedirin.
  • Yemeklerine gün aşırı fındık büyüklüğünde tereyağı ekleyin.
  • Çocuklar bir öğünde yeterli besin alamazlarsa bir sonraki öğünde çok fazla yemek yer ve kilo alır. Bu nedenle çocuğunuzun öğünlerini mümkün olduğu kadar kontrol edin.
  • Kola gibi kafeinli içecekler veya hazır meyve suları içirmeyin. Bu içecekler hiçbir besin değeri taşımayıp çocuklara gereksiz kalori kazandırır. Bunların yerine komposto veya ayran gibi içecekleri tercih edin.
  • Sevmedikleri yiyecekleri farklı kombinasyonlarda deneyin. Örneğin ıspanak yemeği sevmiyorsa, ıspanaklı börek yapın.