Yazı İçeriği

Topuk dikeni neden olur?

Topuk dikeni belirtileri

Topuk dikeni nasıl anlaşılır?

Topuk dikeni nasıl iyileşir?

Topuk dikeni nasıl olur?

Topuk kemiğinin (kalkaneus) ayak altında uzanan ve parmakların bükülmesini sağlayan kaslara yapıştığı (kısa fleksör kasları) yerde olan kemiksi büyümelere topuk dikeni denir. Bu büyümenin nedeni ayak altında bulunan kısa fleksör kaslarının yapıştığı yeri sürekli uyarması sonucu kemik yapımını sağlayan hücrelerin aktivitesinin artmasıdır.


Topuk dikeni neden olur?

Aşırı kilo, sert düşmeler sonucu oluşan ayak atrofisi (atrofi: dokuların iltihaplanması ya da körelmesi), taban sorunları (p.planus-düztabanlık, p.kavus- yüksek tabanlık), sert zeminde uzun süreli aktivite ve bazı romatizmal hastalıklar topuk dikeni oluşma riskini artırabilir.

Topuk dikeni belirtileri

Kişinin topuğunun altında ağrılı bir bölge oluşur. Bu ağrı yere basarken artar, istirahat sırasında azalır. Bazı kişiler ise sabah ya da uzun bir süre oturduktan sonra kalkarken ilk adımında ağrı duyabilir. Ancak bu ağrı genelde sonraki adımlarda azalır. Kişi uzun süre ayakta kaldığında da ayaktaki şikayetleri artabilir.

Topuk dikeni nasıl anlaşılır?

Kişide var olan belirtiler ve klinik muayene ile tanı koyulabilir. Kişi, adım atarken ayak tabanının topuk altı iç kısmını basarken hassaslaşır. Kişi parmak ucunda yürürken genellikle sorun yaşamaz. Ancak topuk üzerinde yürürken şikâyetleri daha da artabilir. Tanıda X-ray görüntüleme tekniği kullanılır. Ancak X-ray, tanı için her zaman yeterli olmayabilir. Ancak genellikle radyoloji de görülen belirtiler ile klinik muayene sonucu arasında ciddi bir benzeşme olmayabilir. Bazı kişilerde radyolojik görüntülemede topuk dikeni görülürken kişide belirtileri olmayabilir ya da tam tersi kişide topuk dikeni belirtileri olsa bile radyolojik görüntüleme de normal görülebilir. Bu durum başka ayak sorunlarının işareti olabilir.

Topuk dikeni nasıl iyileşir?

Topuk dikeni tedavisinde ana amaç kişinin topallamasına bile neden olabilen topuk ağrılarını azaltmaktır. Bunun için buz, ayak tabanını germe egzersizi ve masajı, fizik tedavi uygulamaları tedavide uygulanır. Kişide başka ayak sorunları varsa bu sorunları düzeltmek için düzeltici tabanlık, egzersiz, bazı ilaçlar (ağrı kesici ve ödem giderici), kortikosteroid enjeksiyonu ve ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy) tedavide kullanılır. Topuk dikeni tedavisi kişiye özel planlanmalıdır.