Yazı İçeriği

RSV virüsü ciddi sorunlara neden olabiliyor

RSV virüs belirtileri grip ve soğuk algınlığına benziyor

Oksijen desteği verilebiliyor

RSV virüsüne karşı alınabilecek önlemler

RSV virüsünün tek kaynağı insanlar

Kış aylarında bağışıklık sisteminin zayıflaması pek çok sağlık sorununa davetiye çıkartabiliyor. Soğuk havalar nedeniyle sıklıkla havalandırılmayan kapalı ortamlarda da bulaşıcı virüsler herkesi kolayca yakalıyor. Bu virüsler arasında yetişkin, çocuk, bebek demeden tüm yaş gruplarını tehdit eden ‘Respiratuar sinsisyal virüs’ünün (RSV) görülme sıklığı son yıllarda giderek artıyor.


RSV virüsü ciddi sorunlara neden olabiliyor

Çoğunlukla grip ve nezleye benzer şikayetlerle kendini gösteren RSV virüsünün tek kaynağı insanlar… Tüm yaş gruplarında akut solunum yolu hastalığına neden olabilen virüs, çocukların tümünde 2 yaşına kadar en az bir kez görülüyor. Hayat boyu da bu enfeksiyon sıklıkla tekrarlanıyor. Büyük çocuk ve erişkinlerde RSV genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu; bebek ve küçük çocuklar ile prematüre doğanlarda, bağışıklık yetmezliği olanlarda ve yaşlılarda ciddi alt solunum yolu enfeksiyonları geliştirebiliyor. Astım ve diğer kronik akciğer hastalıklarının alevlenmesine neden olabiliyor. Prematüre doğum, doğuştan kalp hastalığı ve bağışıklık yetmezliği RSV enfeksiyonu riskini artıran, ağır ve ölümcül seyretmesine neden olan durumlar olarak biliniyor.

RSV virüs belirtileri grip ve soğuk algınlığına benziyor

RSV grip ve nezle bulgularına benzer şikayetlere neden oluyor. Ancak prematüre doğanlarda veya bebeklerde huzursuzluk, beslenmeme, sık nefes alma ya da solunum düzensizlikleri gibi belirtiler görülebiliyor. Virüsün tek kaynağı insanlar olarak bilinirken, bulaşma enfekte salgılar ile doğrudan ve yakın temasla oluşuyor. Virüs çevre yüzeylerde saatlerce, ellerde ise yarım saatten fazla canlı kalabiliyor. RSV virüsü ılık iklimlerde genellikle kış ve erken ilkbahar aylarında yıllık salgınlar şeklinde görülüyor. Genellikle kasım-aralık aylarında başlayan salgın, ocak ve şubat ayında zirveye ulaşıyor, nisan sonunda ise sona eriyor.

Oksijen desteği verilebiliyor

29 haftadan küçük doğan yüksek riskli prematürelerde, doğumsal kalp hastalığı ya da kronik akciğer hastalığı olan çocuklarda alt solunum yolu enfeksiyonunu önlemek için RSV antikoru içeren bir ilaç kullanılıyor. Bu ilaç kasım ayında başlayarak her 30 günde bir, toplam 5 doz olarak kas içine uygulanıyor. Hastalıkta ilk tedaviyi destek tedavisi oluşturuyor. Sıvı kaybının yerine konması, solunumun dikkatle değerlendirilmesi ve oksijen desteği, üst solunum yolu aspirasyonu ve gerekirse solunum cihazı desteği veriliyor. RSV bronşiti sonrasında kulak iltihabı veya bakteriyel akciğer enfeksiyonu gelişirse antibiyotik kullanılıyor.

RSV virüsüne karşı alınabilecek önlemler

  • Sigara dumanından uzak durun,
  • Kalabalık ortamlardan ve yakın temastan kaçının,

  • Ortamı düzenli aralıklarla havalandırın,

  • Ellerinizi sık sık yıkayın, çocuğunuza da ellerimizin mikrop barınağı olduğunu anlatarak el yıkama alışkanlığı kazandırın,

  • Risk grubunda iseniz grip aşısı olun; çocuğunuz da yüksek risk grubunda ise altıncı aydan başlayarak influenzaya karşı (grip virüsü) aşısını yaptırın,

  • Solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerden uzak durun,

  • RSV enfeksiyonu olan personelin yüksek risk taşıyan çocuklara bakımını engelleyin,

  • Gerekirse maske kullanın.