Yazı İçeriği

Porselen dolgu nasıl hazırlanıyor?

Porselen dolgu ile dişler doğal görünüyor

Diş çürüğü ve kayıpları tedavisinde dolgu sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Son yıllarda teknolojinin de gelişmesiyle diş dolgusu tedavisi de kolaylıkla yapılabiliyor. Genellikle porselen dolgular tercih edilirken 10 dakikada kaplama işlemi uygulanabiliyor. Geçmişte kullanılan ve vücuda alınması istenmeyen bir madde olan cıvadan yapılan siyah dolgular yerine artık beyaz kullanılıyor. Bunlar, çiğneme kuvveti açısından daha dayanıklı oluyor. Beyaz dolgu; kompozit ve porselen olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kompozit dolgular ön dişlerde kullanılırken çürüğün çok ilerlediği ve çürük temizlendiğinde madde kaybının fazla olduğu dişler için ise porselen dolgular hazırlanıyor.

Porselen dolgular, doğal bir görünüm sunuyor ve doğal dişten ayırt edilemiyor. Bu dolgular, diş minesinin sertliğine yakın olduğu için çiğneme fonksiyonunu daha güzel yerine getiriyor. Dişlerdeki girintiler, çıkıntılar incelikle çalışıldığı için dişin formunu vermek mümkün oluyor. Yapısı bozulmuş olan dişler için uygulanan bu malzemelerle diş dokusu korunuyor. Bu nedenle aşırı diş kaybı olanlarda ve kanal tedavisi görmüş kişilerde porselen dolgu daha çok tercih ediliyor. Porselen dolgunun tercih edilme nedenleri şunlardır:

  • Zamandan tasarruf sağlanıyor.
  • Arka tarafta, ulaşılması güç bölgelerde diş hekimleri daha rahat çalışabiliyor. Böylece yine zamandan tasarruf ediliyor.
  • Hem kişinin hem de hekimin konforu artıyor.
  • Kompozit dolgulara göre daha uzun ömürlü oluyor.
  • Dişin kenar yapısı korunduğu için diş-diş eti uyumu daha iyi sağlanıyor.
  • Kenar uyumları daha iyi oluyor.
  • Geçmişte ölçü alınırken hata payı yüksek oluyordu. Porselen dolguda dijital kameralar kullanılıyor. Hem malzemeden hem de iş gücünden tasarruf sağlanıyor.
  • Diş hekimi koltuğunda oturma süresi azalıyor.
  • Zaman içerisinde amalgam ve kompozit dolguların yüzeyinde aşınmalar meydana geliyor. Porselen dolguların direnci daha fazla oluyor.
  • Kompozit dolgularda sıvı emilimi meydana geliyor. Sigara ve çay gibi renklendirici ajan tüketenlerde dolgular renkleniyor. Sızıntıya bağlı olarak da dişle dolgu arasında bir aralık oluşuyor. Porselen dolguda ise bu oluşuma çoğunlukla rastlanmıyor. Böylece restorasyon hem daha uzun ömürlü oluyor hem de dişin doğal görünümü korunabiliyor.
  • İster mekanik ister tekrar fırınlama tekniğiyle cilalanabiliyor. Bu yüzden minenin rengine daha yakın özellik gösterebiliyor.
  • Gümüş, metal veya cıva içeren amalgam dolgulara göre biyo-uyumlulukları daha yüksek. Metal içeren dolgular zaman içerisinde diş etini griye boyarken porselende bu durum yaşanmıyor.


Porselen dolgu nasıl hazırlanıyor?

Geçmişte porselen bir diş yapılırken kişinin ölçüsü alınıp, ölçüler teknisyene gönderilerek prova yapılıyordu. Güncel tedavide kullanılan CEREC cihazında ise çürük temizlendikten sonra oluşan boşluğun görüntüsü alınıyor, bu görüntüye göre bilgisayarda üç boyutlu dolgu önceden görsel olarak hazırlanıyor, girinti ve çıkıntılarıyla tüm detaylar görülebiliyor. Bilgisayardaki veriler üretim makinesine aktarılıyor. Ardından hazır porselen blokları üç boyutlu olarak aşındırılarak dolgu üretiliyor. Böylece üç boyutlu bilgisayar ortamında hazırlanan diş tasarımı bitmiş halde çıkıyor. Porselen dolgunun hazırlanma süresi 8-15 dakika arasında değişiyor. Bir seansta birden fazla dolgu tedavisi yapılabiliyor. Bu, zamanı kısıtlı olan kişiler için önemli bir avantaj sağlıyor.