Yazı İçeriği

En belirgin şikayet, yutma güçlüğü!

Yüzde 100 tedavi şansı

Yöntemin  artıları neler?

Farklı hastalıklarda da kullanılabiliyor

Yutma güçlüğünün çaresi POEM

Yutma güçlüğüne neden olan hastalıkların tedavisinde kullanılan “Peroral Endoskopik Myotomi” (POEM), 2010’dan bu yana uygulanıyor. Daha öncesinde ise bu tip hastalıklarda cerrahi ya da endoskopik balon yöntemi tercih ediliyordu. Endoskopik balon yönteminde, yutma güçlüğüne neden olan darlık balon ile şişiriliyordu. Bir diğer yöntem olan botoksta da yine sorunlu bölgeye botoks enjeksiyonu yapılıyordu ve kas tabakasında gevşeme sağlanıyordu. Ancak bu iki yöntemin de geçici etkisi olduğu için üç-altı ayda bir tekrarlanması gerektiğini belirten Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Gürhan Şişman, “POEM yöntemi ise hem akalazya gibi yutma güçlüğüne sebep olan hastalıklar, hem de midenin geç boşalmasına yol açan rahatsızlıkların tedavisinde kullanılarak kesin çözüm sunmayı amaçlıyor” diyor.


En belirgin şikayet, yutma güçlüğü!

POEM yöntemi, sıklıkla akalazya hastalığının tedavisinde kullanıyor. Bu rahatsızlıktan muzdarip hastalar, genellikle yutma güçlüğüyle hekime başvuruyor. Çocukluk çağındaki hastaların sıvıyı tüketemeyip, kustuğunu, bu sırada da akciğere aspire edebildiğini söyleyen Doç. Dr. Şişman, “Bu durumdaki hasta sıkça akciğer enfeksiyonu geçirdiği için akciğer hastası tanısı alıyor. Yetişkinler ise önce katı gıdaları yutarken güçlük hissetmeye başlıyor. İlerleyen zamanda sıvı gıdaları yutarken bile güçlük çekiyor. Göğüste yanma hissi, kesik kesik öksürük ve ağız kokusu da belirtiler arasında yer alıyor. Bu tür şikayetlerle başvuran hastalara endoskopik inceleme yapılıyor. Eğer endoskopi cihazı yemek borusundan geçerken alt kısmına takılıyorsa, akalazya hastalığından şüpheleniliyor. Ardından pasaj filmi çekiliyor. Yemek borusunun kum saati gibi daraldığı görülürse kesin tanı konuluyor. Tanıda manometre yöntemi de uygulanıyor. Yemek borusunun kas tabakası basınçlarına bakılıyor. Alt özofagus sfinkterinde basınç fazlaysa yine akalazya tanısı konuluyor” diyor.

Yüzde 100 tedavi şansı

Endoskopinin gelişmesiyle beraber, alakazya hastaları hiçbir kesi izi olmadan tedavi edilebiliyor. Yemek borusunun kendi duvarında başka bir tünel açarak, alt ucundaki kas tabakasına ulaşılıyor. Oradaki kas lifleri kesilip, aynı delikten yukarı çıkılıyor ve yemek borusunda açılan delik ufak dikişlerle kapatılıyor. Anestezi altında yapılan bu işlemin ortalama 45-90 dakika arasında sürdüğünü söyleyen Doç. Dr. Şişman, şu bilgileri veriyor: “İşlem sırasında hiçbir ağrı, sızı olmuyor. Operasyon sonrasında hasta bir-iki gün hastanede kalıyor. Ameliyatın ertesi günü kontrol filmi çekilerek, kaçak olup olmadığı kontrol ediliyor. Hastada önce sıvı, ardından katı gıda alımı başlıyor. Durumu kontrol edildikten sonra da taburcu ediliyor.”

Yöntemin  artıları neler?

• Kalıcı tedavi şansı sunuyor.

• Hastanın hayat kalitesini arttırıyor.

• Operasyonda kesi izi olmuyor.

• Hastanede kısa süre kalınıyor.

• Tedavideki seans sayısı azalıyor.

Farklı hastalıklarda da kullanılabiliyor

POEM yöntemi, yutma güçlüğü dışında farklı hastalıklarda da kullanılabiliyor. Gastroparezi hastalığında midenin hareketleri çok kısıtlı olduğundan boşalım çok uzun sürüyor. Doç. Dr. Gürhan Şişman, bu hastalarda POEM yöntemiyle midenin çıkış tabakasındaki kas dokusunun kesildiğini, 45-60 dakika süren operasyondan sonra ise midenin boşalım hızının arttığını belirtiyor.