Yazı İçeriği

Hem anne hem baba obez ise…

Ergenlikte obeziteye dikkat!

Sosyal hayatları kötü etkilenebilir

Çocuklarda obezite nedenleri

Modern hayatın getirdiği beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam çocukları da yetişkinler kadar etkiler. Çocuklarda yetişkinler gibi obezite sorunu yaşayabilir. Çocukların yağdan zengin, kalorisi yüksek yiyecekleri fazla miktarda tüketmeleri vücutlarında yağ birikimine dolayısıyla da kilo alımına neden olur. Normal şartlarda sokakta oynamaları ya da spor yapmaları gereken çocukların hareketsiz kalmaları da obeziteye neden olan bir diğer etken. Televizyon ya da bilgisayar karşısında uzun saatler geçirmek hem çocukların aktivitelerinin azalmasına hem de metabolizma hızlarının yavaşlamasına sebep olur. Yapılan araştırmalar da tüm bu etkenler nedeniyle çocuklarda obezite görülme oranının hızla arttığını gösteriyor.


Hem anne hem baba obez ise…

Yemek ya da hareket gibi değiştirilebilir etkenlerin yanı sıra obeziteye neden olan önemli bir faktör de genler. Öyle ki obezite ve genetik etmenler üzerinde yapılan araştırmalarda her iki ebeveyn obez ise çocuğun obez olma ihtimali yüzde 80, yalnızca biri obez ise yüzde 50, ikisinin zayıf olması durumunda ise yüzde 9 olduğu saptandı. Ancak çevresel etmenler düzenlendiğinde, fiziksel aktivite artırılıp beslenme düzen ve dengesi sağlandığında, obeziteye genetik eğilim olsa bile çocuklarda önüne geçilebilir. Obezite çoğu kez çok miktarda besin tüketmekle ilgili değil, sağlıksız ve düzensiz beslenmeyle ilgilidir. Çocuğunuzu obeziteden korumak için yapmanız gerekenler:  

  • Çocukların yemek zamanları düzenli ve benzer saatlerde olmalıdır ve aile üyelerinin katılımı sağlanmalıdır.
  • Yemekten önce çocuğunuzun aşırı su ve sıvı alımını engelleyin.
  • Şekerli besinleri yemek bitinceye kadar ortamdan uzak tutun.
  • Yemekte çorba, sebze ve salatalara ağırlık verin.
  • Ekmek, pilav, makarna, patates kızartması gibi karbonhidrat içeriği yoğun besinleri kısıtlayın.
  • Özellikle büyümekte olan çocuğunuzun menüsünden et, balık, tavuk, kuru baklagilleri eksik etmeyin.
  • Yemek sırasında aşırı gazlı içecek ve meşrubat tüketimini kısıtlayın.
  • Öğün aralarında mümkün olabildiğince abur cuburdan kaçının, ana öğünler arasına meyve, yoğurt, kuru yemiş gibi ara öğünler ekleyin.

Ergenlikte obeziteye dikkat!

Bu tür bir yaşam tarzının çok dışında yaşayan çocuklar için obezite kaçınılmaz olur. Çocukluk döneminde bu sorunu yaşayanların 35'i, ergenlik dönemindekilerin de yüzde 80'i, yetişkinlik döneminde obeziteyle baş etmek zorunda kalır. Her 10 erişkin obezden 3'ü çocukluk döneminde de bu sorunu yaşar. Çocuklarda obezite birçok sağlık sorununa yol açar. Bu sorunlar anlık olarak hayatı olumsuz etkilemesinin yanında çocuğun erişkinlikteki sağlığı açısından da risk faktörü oluşturur. Tedavisinin diyetisyen, hekim ve hasta işbirliğiyle yapılması gerekir.

Sosyal hayatları kötü etkilenebilir

Obezite çocuklarda fiziksel komplikasyonlara neden olabilir. Fazla kilo öncelikle kas iskelet sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Solunum problemleri ve efor kapasitesinde azalma çocuklarda yaşanan diğer sıkıntılar arasında yer alır. İlerleyen yıllarda ise bu çocuklarda kalp damar hastalıkları ve diyabet hastalığı riskinde artış yaşanır. Fizyolojik rahatsızlıkların yanı sıra obezite sorunu olan çocuklar sosyal yaşamlarında da birçok sorunla karşılaşır. Okuldaki başarısızlık, daha az iş imkanı ve kilo kaybetmeyi başaramamanın neden olduğu azalmış özgüven, obez çocuk ve gençlerin sosyal olarak izole bir hayat sürmelerine neden olur. Obezite sorunu yaşayan çocuklar iri yapıları nedeniyle büyük yaşta oldukları zannedilebilir ve sosyal becerilerde daha büyük yaş gruplarından beklenilen performans beklenildiği için sosyalizasyon becerileri kötü etkilenebilir.