Yazı İçeriği

Hamilelik sürecini kolay atlatmak için...

Başka tedavilere gerek kalmayabiliyor

Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler

Obezite ameliyatından bir yıl sonra anne olabilirsiniz

Neredeyse her kadın, bir gün mutlaka çocuk doğurmak, annelik duygusunu tatmak ister. Ancak anne olmak isteyen her kadının öncelikle kendi sağlığının yerinde olması önem taşıyor. Bu sorunlar arasında obezite de yer alıyor. Fazla kilolardan kurtulmak, hamilelik sürecinin daha sağlıklı geçmesini sağlıyor. Pek çok kadının obezite cerrahisinin anne olmaya engel olup olmayacağı konusunda çeşitli şüpheleri bulunuyor. Oysa ameliyattan 1 yıl sonra annelik planları yapılabiliyor.

Günümüzde gelişen sağlık ve estetik algısıyla birlikte, pek çok kadın artık obezite cerrahisine başvurarak fazla kilolarından kurtuluyor. Halk arasında şişmanlık ya da tüp mide ameliyatı olarak da bilinen obezite cerrahisi, bebek sahibi olmak isteyen kadınların aklına “Acaba hamileliğe engel mi?” sorusunu getirebiliyor. Mide küçültme ameliyatları hamileliğe bir engel oluşturmuyor.


Hamilelik sürecini kolay atlatmak için...

Obezite cerrahisi sonrasında vücudun yeni beslenme sürecine alışması ve fazla kiloların verilmesi sağlıklı bir hamilelik süreci yaşanmasını sağlıyor. Bu süre aynı zamanda hamilelik sürecinde sıklıkla görülen bazı yakınmaların da hafif atlatılmasını sağlıyor. Bu yakınmaların başında mide sorunları geliyor. Hamilelikte artan hormonların etkisiyle bulantı ve kusma görülürken, öte yandan midenin boşalmasıyla oluşan yavaşlama rahatsızlık hissine neden oluyor. Bunun yanı sıra hamileliğin ileri dönemlerinde reflü şikayetleri daha sık görülmeye başlıyor. Bu durum önceden mevcut mide rahatsızlığı olan ya da mideye cerrahi işlem uygulanmış kişilerde daha yoğun olarak yaşanıyor. Bu nedenle mide küçültme cerrahisi geçiren kişilerin mümkünse 1 yıl hamile kalmamaları öneriliyor. Bu süre içerisinde kişilerde yeterli ve dengeli kilo kaybının sağlanması, diyetle birlikte yaşam tarzı düzenlenmesi gerekiyor.

Başka tedavilere gerek kalmayabiliyor

Obezite sorunu olan kişilerde polikistik over sendromu da görülüyorsa, bu durum insülin direnci gelişmesine bağlı yumurtlama bozukluğuna; sonrasında ise infertiliteye neden oluyor. Böylece obez kadınların hamile kalması da zorlaşıyor. Hamile kalsalar da, diyabet, yüksek tansiyon, preeklampsi gibi hamilelikte ortaya çıkan sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyorlar. Bu nedenle diyet ve ilaç tedavisi ile sonuç alamayan hamile kalamamış ve vücut/kitle endeksi 35'in üzerindeki kadınların, obezite cerrahisini tercih etmeleri öneriliyor. Kişi ideal kilosuna ulaştığında, çoğunlukla infertilite tedavisine gerek kalmadan anne olma şansı doğuyor.

Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler

  • Obezite cerrahisinin ardından hamile kalan anne adaylarının şunlara dikkat etmesi gerekiyor:
  • İlk aylarda, bulantı ve kusmalar ile son aylarda artan reflü ve mide problemleri için güvenilir ve önleyici ilaçları doktor kontrolünde kullanabilirsiniz.

  • Folik asit, B grubu vitaminler, kalsiyum ve demir desteği almayı unutmayın.

  • İyi bir diyetisyen takibinin yanı sıra bir gastroenteroloji ve metabolizma uzmanının yoğun takip ve desteğini alın.

  • Son üç ayda bebekte gelişme geriliği olasılığı yüksek olduğundan, bebeğin anne karnındaki gelişimini mutlaka yakın takip altında tutun.