Yazı İçeriği

Et pişiriyorsanız dikkat!

Bakterileri kontrol altında tutmak için

Mutfak havluları ne sıklıkla yıkanmalı?

Mutfak havlusu bakteri yuvası olabilir

Günlük hayatta kullandığımız diğer havluların aksine mutfakta kullandığımız havluları genellikle daha az yıkıyoruz. Mutfak havluları kirlendikçe değiştirilmeli. Kirli mutfak havluları özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış bireylerde enfeksiyonlara (cilt ve solunum yolu enfeksiyonları) neden olabilir. Uzun süre yıkanmayan mutfak havlularında bazı bakteri türleri üreyebilir. Bu bakterileri nasıl kontrol altında tutabileceğini biliyor musunuz? İşte bu yöntemlerden bazıları...


Et pişiriyorsanız dikkat!

Hijyenik koşullarda imal edilmeyen kontamine et ürünlerinden bulaşabilecek bazı hastalık bulunur (cilt şarbonu, orf hastalığı gibi). Özellikle kontamine çiğ ete dokunmak etin üzerindeki bakterilerin size bulaşmasına neden olabilir. Uzun süre kullanılmış olan havlular et üzerindeki bakterilerle buluştuğunda mikroorganizmalar çapraz bulaşma riski oluşturabilir. Özellikle hijyenik koşullarda imal edilmeyen et ve et ürünlerinin tüketilmesinden kaçınmalı ve et ile temas sonrasında eller mutlaka sabunla yıkanmalıdır. El yıkamaya dikkat edilmesi durumunda çapraz bulaşma önlenebilir. Ayrıca et doğrama tahtaları kullanıldıktan sonra bekletmeden bulaşık deterjanı ile yıkanmalıdır. Mutfakta kullanılan tahta kaşıklar için de aynı durum geçerlidir. Mutfak havlularına mikroorganizma bulaşma ellerimizle olur. Bu sebeple mutfak havlularını kullanılmadan önce eller sabun ile yıkanırsa çapraz bulaşma önlenmiş olur.

Bakterileri kontrol altında tutmak için

Yemek yaparken kullanılan mutfak tezgahı ve diğer alanlar her türlü yemek hazırlığı sonrasında mutlaka deterjan ile temizlenmelidir. Böylece enfeksiyona neden olabilecek mikroorganizmalardan korunmuş oluruz. Özellikle et yemeği yaptıktan sonra el temizliği ve alanların temizliğinin yapılması bulaşma riskinin önüne geçebilir. Mutfağı temizlerken sadece tezgahı değil, mutfak lavabosunu, buzdolabının ve fırının kolunu da temizlemeyi unutmayın. Bunlar yemeklerinizi hazırlamadan önce sıklıkla temas ettiğiniz alanlardır. Özellikle sürekli kullanılan alanları bakterilerden tamamen temizlemek mümkün olamasa da minimum seviyede tutmaya özen gösterin. Bunun için de mutfak temizliği kadar mutfak havlularınızın temizliğinin de önemli olduğunu unutmayın.

Mutfak havluları ne sıklıkla yıkanmalı?

Mutfakta el temizliğine dikkat edilmesi ve havluların kirlendikçe değiştirilmesi oluşabilecek enfeksiyonların önlenmesinde yeterli olacaktır. Mutfak havlularınızı değiştirirken masanızı herhangi bir deterjan ile yıkamayı da ihmal etmeyin. Özellikle el temizliği başta olmak üzere, kullanılan alan ve malzemelerin temizliğine dikkat edilmesi durumunda birçok enfeksiyon hastalığı önlenmiş olur.