Yazı İçeriği

Vücudunuzu kışa uydurarak kilo artışını önleyebilirsiniz

Kışın etkilerinden gıda desteği ile korunun

Yazın hastalıklardan korunmak için ne yapmalı?

Atlamadan önce dikkat!

Metabolizmaya iyi gelen yaz meyveleri

Metabolizmaya iyi gelen yaz meyveleri

Kimi hastalıklar mevsimlerle paralel olarak yaygınlaşır. Mesela kış ayları... Özelikle bu aylarda üst solunum yolları hastalıkları artar. Çünkü kapalı alanlarda daha çok zaman geçirilmeye başlanır.

Bir diğer neden ise tabii ki soğuk havalar. Soğuk, kılcal damarlarda büzüşmelere yol açar. Bu da vücudun savunma elemanlarının, hastalık etkenlerinin olduğu bölgelere ulaşamamasına neden olur. Vücut savunmasız kaldığında ise hastaların hapşırma ve öksürmesi nedeniyle havada asılı kalan partiküllerin solunması bulaşmayı kolaylaştırır.


Vücudunuzu kışa uydurarak kilo artışını önleyebilirsiniz

Kış aylarında soğuk havanın etkisiyle insanlar evden fazla çıkamaz, hareketleri kısıtlı olur ve beslenme tarzları değişir. Bu durum da kilo almaya ve metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Oysa yiyecekler, meyveler, tatlılar ve içecekler sağlık için bir tehdit olmadan da tüketilebilir. Eğer kişinin herhangi bir hastalığı yok ise enerji ihtiyacının bir kısmını portakal, mandalina, greyfurt ve kivi gibi mevsim meyvelerinden karşılayabilir. Bu meyveler vücudu enfeksiyonlara karşı korur ve vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Ancak öğünlerin sadece meyve ile geçiştirilmemesi, meyvenin yemekten sonra yenmesi gerekir. Aşırı miktarda meyve tüketilmesi ise kilo artışına neden olabilir. Acıkma hissi olduğunda marul, brokoli, karnabahar, lahana ve mevsim yeşillikleri gibi besinler tüketilebilir.

Kışın etkilerinden gıda desteği ile korunun

Soğuk havaların hüküm sürdüğü mevsimlerde soğuk algınlığı, grip ve bronşit başta olmak üzere pek çok hastalık pusuda bekler. Kış günlerini sağlıklı geçirmek için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi şarttır. Sağlıklı bir kış mevsimi için beslenmenizde dikkat etmeniz gereken noktalar:

  • Günde en az 2 litre su için,
  • Az yağ, bol protein tüketin,
  • 5 porsiyon sebze ve meyve yiyin,
  • Güçlü bir kahvaltı edin,
  • Ara öğünleri unutmayın.

Yazın hastalıklardan korunmak için ne yapmalı?

  • Sıcak yaz günlerinde terleme ve solunum yoluyla kaybedilen sıvılar nedeniyle suya daha çok ihtiyaç duyulur. Bu yüzden günlük tüketilen su miktarını 2-3 litrenin altına düşürmeyin.
  • Gıdaların hazırlanması ve tüketime sunulmasında hijyen kurallarına ve soğuk zincire uyulmasına dikkat edin ve el hijyenine özen gösterin.
  • Hijyenik olmayan gıda tüketmeyin.
  • Gıda ve suyu açıkta bekletmeyin, sineklerle temas ettirmeyin.
  • Kremalı pastalar, dondurmalar, sütlü gıdalar, mayonezli yiyecekler, deniz ürünleri, kümes hayvanlarını tüketirken gıda zehirlenmesi ve bağırsak enfeksiyonları açısından risk taşıdıklarını bilip dikkatli olun.
  • Tüketilen içeceklerin soğutulmasında kullanılan buzların sağlıklı ve hijyenik sulardan hazırlanmasına ve kapalı kaplarda saklanmasına özen gösterin.
  • Özellikle alışveriş merkezi gibi yerlerde ortak kullanılan tuvaletlerde kapı kolları, tokmak ve yürüyen merdivenlerin tırabzanlarına tutunurken dikkatli olun.
  • Her yemekten önce ellerinizi mutlaka bol sabunlu suyla yıkayın.
  • Mevsime uygun sağlıklı beslenme tarzına dikkat edin. Günlük içilen su ve sıvı miktarını azaltmayın, hazmı zor, yağlı ve glisemik indeksi yüksek gıdalardan uzak durun.
  • Kronik hatalığınız varsa günün en sıcak saatlerinde dışarıda olmamaya dikkat edin.
  • Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp-damar ve kronik böbrek hastalıklarına sahipseniz ve her geçen gün ilaç almanız gerekiyorsa ilaç tedavilerinizi aksatmayın.
  • Günlük uyku düzeninize önem verin ve dinlenme saatlerine özen gösterin.
  • Yaz mevsiminde çoğalan taze sebze ve meyvelere beslenmenizde özel olarak yer verin. Diyabet hastasıysanız üzüm, kavun, karpuz gibi glisemik indeksi yüksek tatlı meyveleri dikkatsiz ve ölçüsüz tüketmeyin.

Atlamadan önce dikkat!

Yaz aylarının vazgeçilmezleri arasında yer alan havuzlara girerken de dikkatli olmanız gerekiyor çünkü;

  • İltihaplı deri, göz ve üriner sistem enfeksiyon hastalığı olan kişilerin ortak kullanılan havuzlara girmesi, diğer kişilere hastalık bulaşmasına neden olabilir.
  • Vücudun herhangi bir yerinde açık yara varken havuza girilmesi yaranın kötüleşmesine ve iyileşmesinin gecikmesine yol açabilir.
  • Günün en sıcak saatlerinde havuza girilmesi ve havuz içindeyken bile uzun süre kalınması; tansiyon yükselmesi, baş ağrısı, cilt ve güneş yanıkları gibi rahatsızlıklara zemin hazırlayabilir.
  • Havuzdan çıktıktan sonra ıslak mayo ile kalınması özellikle kadınlarda idrar yolları ve üreme organlarıyla ilgili rahatsızlık oluşmasını tetikleyebilir.
  • Fazla miktarda klor içeren havuzlara girilmesi, alerjik solunum yolu hastalıklarının artmasına yol açıp; cilt ve saçlı deride rahatsızlık oluşturabilir.

Metabolizmaya iyi gelen yaz meyveleri

Şeftali, kayısı, üzüm, çilek, kavun, karpuz... birbirinden lezzetli ve renkli yaz meyveleri. Miktarını aşmamak kaydıyla her birinin vücuda sağladığı ayrı bir faydası var.

 Yazın metabolizmaya iyi gelen meyvelerden bazıları:

  • Kiraz: Kiraz eklem ağrılarını rahatlatan, göz hastalıklarına karşı koruyucu ve güçlü bir iltihap önleyici madde olan “kuersetin”içerir. Yazın herkesin severek tükettiği bir meyve olan kirazın içeriğinde bol miktarda C vitamini bulunur. Ayrıca vitaminiyle virüslere ve bakterilere karşı savaşmaya yardım eder. Günde 12 adet kiraz gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
  • Çilek: Kendinizi mutlu hissetmenizi sağlar. Kırmızı denildiğinde ilk akla gelen meyve olan çilek “kolajen” üretimi için önemlidir. Mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini de yaraların iyileşmesinde önemli rol oynar ve diş hastalıklarını engeller. Güçlü anti kanserojen özelliğe sahip “elajik asit” içerir. Psikolojiye iyi gelen meyvelerden biri olan çilek, bol lif içeriğiyle de kabızlığı önleyebilir. Günde 10 adet çilek sağlığınız için yeterli olabilir.
  • Kavun: Şeker miktarı en yüksek olan meyvelerden birisi de kavun. Şeker hastalarının ve insülin direnci olan kişilerin tüketmesi önerilmeyen bu meyve bol miktarda C vitamini ve "beta karoten" içerir. Her ikisi de doğal yaşlanma karşıtı, hücre yenileyici ve geliştirici özelliklere sahiptir. Aynı zamanda kavun, bağışıklık sistemini ve kan dolaşımını destekler. Yüksek kan basıncını ve kötü kolesterolü düşürebilen potasyum içerir. Günde bir dilimden fazla tüketilmesi içeriğindeki şeker miktarı nedeniyle önerilmiyor.
  • Karpuz: Bol miktarda su ve C vitamini içeren karpuz, sindirimi kolaylaştırır ve bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. “Likopen” içeren karpuzun kansere karşı koruyucu etkisi de vardır. Kalp fonksiyonlarının ve tansiyonun düzenlenmesini sağlar. 100 gramında 26 kalori vardır ve tüm meyveler arasında en düşük enerjiye sahiptir. Diyetlerde miktar çok abartılmadığı sürece rahatlıkla tüketilebilir.