Yazı İçeriği

Meme kanserinde tel ile işaretleme nasıl yapılır?

Roll işaretleme nedir?

Meme kanserinde tel işaretleme

Meme hastalıkları tespiti için yapılan görüntüleme yöntemlerinde saptanabilen, ancak el muayenesinde belirlenemeyen şüpheli alanlar görüldüğünde, bu alanların ameliyatla çıkarılması gerekebilir. Ameliyat öncesinde, meme cerrahının uygulama yapılacak bölgeyi bulabilmesi için işaretleme yapmak gerekir. İşaretleme tel ile ya da radyoaktif madde yardımıyla yapılabilir. İşlem radyoloji bölümünde, mamografi, ultrasonografi (US) ya da MR rehberliğinde uygulanır. Ameliyatta çıkarılan doku radyoloji bölümüne gönderilerek filmi çekilebilir. Spesimen grafisi denilen bu filmde doğru alanın çıkarılıp çıkarılmadığı incelenerek cerraha bilgi verilir.


Meme kanserinde tel ile işaretleme nasıl yapılır?

Meme hastalıklarında ve meme kanserinde kullanılan işaretleme yöntemlerinden biri tel ile işaretlemedir. Bu işlem ameliyatla aynı gün yapılır. Lokal anestezi uygulandıktan sonra, içinde ince bir tel bulunan işaretleme iğnesi görüntüleme rehberliğinde şüpheli bölgeye yerleştirilir. Daha sonra iğne geri çekilir, tel içerde bırakılır. Telin bir kısmı memenin içinde, bir kısmı dışında kalır. Dışarıda kalan kısım bantla meme üzerine yapıştırılır ve telin yerini göstermek için film çekilir. İşlem radyoloji bölümünde yapılır ve kişi oradan ameliyathaneye alınır. Yerleştirilen telin ucu çengel şeklinde olduğu için dokuya tutunur ve kaymaz; ancak yine de yanlışlıkla teli çekmemeye özen göstermek, kolu fazla hareket ettirmemek gerekir. Ameliyatta cerrah önce teli bulur ve sonra etrafındaki dokuyu çıkarır.

Roll işaretleme nedir?

Meme kanserinde meme bölgesinde cerrahi işlem yapılmadan önce uygulanan işaretleme tekniklerinden bir diğeri ise ROLL (Radionuclide-guided Occult Lesion Localisation) tekniğidir. Bu yöntemde kişiye lokal anestezi yapıldıktan sonra şüpheli alanın içine bir iğne yerleştirilir v radyoaktif madde enjekte edilir. Ardından aynı iğne içinden kontrast madde enjekte edilir ve işaretlemenin yerini gösteren filmler çekilir. Ameliyatta radyoaktif maddenin yeri, memenin üzerinde gezdirilen ve maddeyi tespit edince uyarı veren gamma prob denen radyoaktif madde dedektörünün yardımıyla belirlenir.

Meme kanseri ameliyatı öncesi kullanılan bu işlemin önemli yararları ise; ameliyattan bir gün önce yapılabilmesi, kişi için daha konforlu olması ve fazla miktarda gereksiz sağlam dokunun çıkarılmasının önüne geçilmesidir. Böylece memede şekil bozukluğu önlenir, estetik sonuçlar elde edilebilir. Kullanılan radyoaktif madde çok düşük dozlu olduğu için önemli bir radyasyon riski de bulunmaz.