Yazı İçeriği

Meme kanserinden sonra meme estetiği

İki meme arasında bir sutyen bedeni kadar fark varsa…

Meme başı estetiği nasıl yapılır?

Asimetri meme estetiği ile düzeltiliyor

Meme estetiği, büyüklük, sarkıklık gibi nedenlerle kadınlar tarafından tercih edilir. Meme estetiğinin en çok tercih edilme nedenlerinden biri meme büyümesidir. Meme büyüklüğü genetik olduğu gibi sonradan da gelişebilir. Meme büyümesinin nedenleri şöyle sıralanabilir:

  • Hamilelik
  • Emzirme
  • Aşırı kilo alıp verme 
  • Hormonal aktivitenin fazla olması
  • Genetik faktörler
  • İlaçlar


Meme kanserinden sonra meme estetiği

Meme büyüklüğünün yanı sıra meme estetiğine ihtiyaç duyulan başka bir neden de memede şekil bozukluğudur. Meme asimetrisi farklı nedenden dolayı meydana gelmiş olabilir. Bu durum çeşitli değişiklikler, adet döngüsü veya hormonal nedenlerle ortaya çıkabilir. Meme asimetrisine sıklıkla meme kanseri de neden olur. İyi huylu içi sıvı dolu kistler de memede şekil bozukluklarının sebeplerindendir. Mamografi sonucu normal olsa da meme asimetrisinin nedenine ulaşmak için ultrasonografi gerekebilir. Bazı durumlarda manyetik rezonans görüntülemenin (MR) de kullanılması önemlidir. Memelerde bir asimetri veya şekil bozukluğu fark edilirse kendi kendine meme muayenesi yapılması büyük fayda sağlar. Ellerinizle memelerinizi bir kitle, yapışıklık veya ağrı olup olmadığı açısından muayene edin. Bu bulgulara rastlarsanız bir doktora başvurun.

İki meme arasında bir sutyen bedeni kadar fark varsa…

Bazı kadınların ise doğuştan memeleri birbirlerinden farklı boyutta olabilir. Memeler arasında bir sutyen bedeni kadar fark olduğunda düzeltici meme estetiği operasyonu yapılmasını önerilir. Ancak bir beden fark olmasa bile simetri isteyen kadınlar için memede estetik operasyon yapılabilir. Meme asimetrisinde cerrahi operasyon genellikle 18 yaşından sonra uygulanır. Meme estetiği planlamak için kişinin adet görmesinden itibaren en az 3 yıl beklenmelidir. Ancak bu kurala uymayan ‘virgin hipertrofi’ hastalığı gibi bazı istisnalar da vardır. Bu hastalık ergenlik çağlarında memelerin aşırı büyümesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda 16 yaşında ve hatta daha genç kişilere bile meme operasyonu yapılabilir.

Meme başı estetiği nasıl yapılır?

Dikleştirme, küçültme, asimetri gibi operasyonların yanı sıra meme başı estetiği de uygulanır. Meme başı, kadınlarda fiziksel travma, meme kanseri, hastalıklar ve doğuştan gelen problemler nedeniyle yapısal olarak bozulabilir. Bu durumlarda meme başı estetiği tercih edilebilir.

Meme başı estetiğinde uygulanan yöntemler şunlardır:

Graft tekniği: Bu teknikte, meme dışındaki bir dokudan alınan deri parçası ile meme başı ve areola (meme ucunu çevreleyen koyu şerit) oluşturulabilir.

Flap tekniği: Bu teknikte, operasyonun yapılacağı meme başının etrafındaki deri dokusu yeniden şekillendirilebilir. Bu yöntemde kan dolaşımı kolay sağlanabilir ve genellikle bu meme estetiğinde meme başının etrafında yara izi oluşma olasılığı daha düşüktür.

Mikropigmentasyon tekniği: Bu tekniğin diğer adı dövme aracılığıyla meme başının yeniden oluşturulmasıdır. Yeni meme başına renk ve gölgelendirmeler yapılarak doğal bir görünüm elde edilebilir ve işlem yapılan meme başı, estetikle diğer meme başı ile uyumlu hale getirilebilir.