Yazı İçeriği

Aşırı Kilo Alıp Verme

Adet Dönemi

Hamilelik

Emzirme

İlaçlar

Fibrokistik Değişiklikler

Genetik Faktörler

Meme Büyümesi Neden Olur?

Meme gelişimi kadınların hayatının uzun bir döneminde gerçekleşir. Bu gelişim doğumdan önce başlayıp menopozla sonlansa da arada birkaç aşama daha vardır. Her evre aslında her kadına göre değişir. Meme boyutu her kadına göre de değişkenlik gösterir. Her koşulda olası sorunları önceden anlayabilmek için normal gelişimi bilerek yaşamak gerekir. Normal gelişimin dışında meme büyümesinin bazı nedenleri vardır. Meme büyümesine yol açan nedenler şöyle sıralanabilir:


Aşırı Kilo Alıp Verme

Meme dokusu, yağ hücreleri, kanallar ve lobüllerden (süt bezleri) oluştuğu için en yaygın meme büyümesi nedeni aşırı kilo almadır. Kilo alıp verilse bile büyümesi kalıcılaşabilir.

Adet Dönemi

Adet döneminde meme büyümesinin olması hormonal aktivitedeki değişimlerden kaynaklanır. Adet döneminde progesteron ve östrojen seviyelerindeki değişimler, meme büyümesi yaratmanın yanısıra aşırı hassasiyete ve ağrıya da sebep olabilir. Bu durum adet başlamadan önce fark edilmeye başlar.

Hamilelik

Hamilelikteki normal hormonal değişimler meme dokusunda büyümeye yol açmaktadır. Hatta hamileliğin erken dönem belirtilerinden biri meme büyümesidir. Hamile kaldıktan sonraki bir ila iki hafta içinde meme dokusu büyümeye başlar. Büyüme doğumdan sonra da devam edebilir ve hamilelik sonrası dönemde kalıcı hale gelebilir.

Emzirme

Emziren kadınların memelerinde büyüme, ağrı ve hassasiyet görülmesi kaçınılmazdır. Aşırı dolgunluk hissi, özellikle emzirmenin ilk haftasında tıkanıklıklara neden olabilir. Olağan meme büyümesi dışında bu tıkanıklık aşırı hassasiyet, sertlik, zonklama, sıcaklık, kızarıklık gibi değişikliklerle anlaşılabilir. Bebeğin emzirilemediği ya da sütün pompalanmadığı zamanlarda bu durumun görülmesi daha olasıdır. Tıkalı süt kanallarının açılmaması durumunda, meme enfekte olabilir ve mastit gelişebilir. Bu durumda mutlaka bir doktora başvurmanız gerekmektedir.

İlaçlar

Özellikle doğum kontrol ilaçları, doğurganlık arttırıcı ilaçlar ve hormon replansman tedavi ilaçları meme büyümesine neden olabilir. Hormon ilaçları vücuttaki progesteron ve östrojen seviyelerine olan etkileri sebebiyle meme büyümesine neden olabilir. Bazı antidepresanlar da memelerde özellikle ağrı yaratabilir.

Fibrokistik Değişiklikler

Uzmanlar, kadınlar arasında fibrokistik meme değişimlerinin çok yaygın olduğunu belirtir. Kanser anlamına gelmeyen fibrokistler, ödem de dahil olmak üzere birtakım değişikliklere yol açarak meme büyümesine neden olabilir. Özellikle adet dönemindeki hormonal dalgalanmalara bağlı değişiklikler gösterebilen fibrokistler, bir veya iki memede görülebilir.

Genetik Faktörler

Bazı kadınlarda anne ya da baba geçişli genetik etkenler nedeniyle meme büyümesi görülebilir.