Yazı İçeriği

Kahvaltıda et yemeyin

Kurban eti dinlendirme

Etli yemeklere ilave yağ koymayın

Kabızlığa dikkat

Günde en fazla 70 gram et tüketin

Sebze ve meyveyi ihmal etmeyin

Ciğer lezzetli olabilir ama…

Ara öğünler yiyin

Kolay pişen kolay sindirilir

İkram diye aşırıya kaçmayın

Hazımsızlığa karşı su için

Kurban etini tüketmenin kuralları

Kurban Bayramı’nda sofrada vazgeçilmez lezzetlerin hepsi bir arada… Masanın bir ucunda dolmalar, diğer tarafında hamur işi ve tatlılar… Kurban Bayramı’nın simge lezzeti kavurma ise sofranın tam ortasında... Zengin protein kaynağı olan kırmızı etin iyi bir yağ, demir, çinko ve B grubu vitamin kaynağı olduğunu da biliyor musunuz? Bunun için kırmızı ete beslenmenizde yer verin ancak aşırıya kaçmayın. Çünkü kırmızı et sindirimi de son derece zor olan bir besindir. Ayrıca kırmızı etteki doymuş yağ oranı da yüksektir. Bu da kolesterol ve trigliserid gibi kan yağlarının artmasına neden olurken, kalp krizi gibi kalp damar hastalıkları riskini artırır. Bu nedenle özellikle diyabet, tansiyon, obezite, kalp damar ve benzeri kronik hastalığı olanlar et tüketirken ölçüyü aşmamalı. Haftada 2 kez kırmızı et yiyin. Haftada asla 500 gramdan fazlasını tüketmeyin. Kurban Bayramı’nda sağlığınızdan olmamanız için et tüketirken dikkat etmeniz gerekenler ve öneriler…


Kahvaltıda et yemeyin

Kurban Bayramı’nda kalkar kalkmaz ilk 1 saat içinde kahvaltı edin. Mide probleminiz yoksa sindiriminizi kolaylaştırmak için güne 1 bardak ılık limonlu suyla başlayın. Kurban Bayramı’nda gün boyunca özellikle kırmızı et ve hayvansal ürünler fazla tüketilir. Bu yüzden hem mide hem bağırsak sağlığını korumak için kahvaltıda hayvansal kaynaklı besinler yerine meyve, sebze, ceviz, badem gibi bitkisel kaynaklar ve tam buğday, çavdar ekmeği veya yulaf gibi kaliteli karbonhidratlar tüketin.

Kurban eti dinlendirme

Kurban etini buzdolabında +4 derecede, büyük parçalar halinde, bir gün beklettikten sonra tüketin. Etin dinlendirilmeden tüketilmesi, hem sert ve lezzetsiz olmasına hem de sindirim sisteminizi zorlamanıza neden olur. Eti uzun süre bekletecekseniz mutlaka derin dondurucuda bir defada tüketilebileceğiniz şekilde porsiyonlara ayırarak saklayın.

Etli yemeklere ilave yağ koymayın

Kurban Bayramı süresince tüketeceğiniz etin miktarının yanı sıra pişirme tekniğine de dikkat edin. Eti kızartma ve kavurma yerine, ızgara veya fırınlanmış olarak tüketmeniz daha doğru. Ayrıca etin yağsız kısmını yiyin. Etle yaptığınız yemeklere de ilave yağ eklemeden, eti kendi yağıyla pişirin. Mangalda pişiriyorsanız, etin harlı ateşte dış kısmının kömürleşmemesine, iç kısmının çiğ kalmamasına da özen gösterin.

Kabızlığa dikkat

Posa içeriği olmadığı için et kabızlığa yol açabilir. Bu nedenle etin yanında posa içeriği yüksek olan sebze, meyve, kepekli ekmek gibi gıdaları tüketmeniz çok önemli. Sebze ve meyvelerdeki C vitamini etin içerisindeki demirin vücutta kullanılabilirliğini artırır. Bu yüzden etin yanında bolca limonlu yeşil salata yiyin.

Günde en fazla 70 gram et tüketin

Bayram süresince her gün kırmızı et yemeyin. Aşırı kırmızı et özellikle mide ve bağırsak kanserlerine zemin hazırlar. Kırmızı etin lif içeriği düşük olduğu için kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim problemlerine de neden olabilir. Bu nedenle günde en fazla 70 gram kırmızı et tüketin.

Sebze ve meyveyi ihmal etmeyin

Bayramda da yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmeli, her besin grubundan tüketmeye devam etmelisiniz. Yüksek protein ağırlıklı beslenme hem sindirim sistemi bozukluklarına, hem de halsizlik ve yorgunluğa sebep olabilir. Dolayısıyla etin yanı sıra beslenmenizde süt, ekmek, sebze ve meyve grubuna da yer vermeye özen gösterin.

Ciğer lezzetli olabilir ama…

Sakatat denilen ciğer, işkembe vb. bölgeler, hayvanın en toksik taraflarıdır. Bu yüzden tüketildiğinde özellikle karaciğer ve böbreklerde yük oluşturabilir. Bunun dışında yüksek yağ ve ürik asit içermeleri nedeniyle kalp damar hastalığı ve gut hastalığınız varsa sakatat tüketiminden kaçınmalısınız.

Ara öğünler yiyin

Uzun süreli açlıklar, kan şekeri düştüğü için öğünlerde aşırı miktarda besin tüketimine neden olur. Bu nedenle öğünler arasında 3-4 saatten fazla aç kalmamaya dikkat edin. Öğünlerde aşırı miktarda tüketimin önüne geçmek için az ve sık beslenin; mümkünse ara öğün yapın.

Kolay pişen kolay sindirilir

Bir besin ne kadar kolay pişirse, o kadar hızlı sindirilir. Akşamları metabolizmanın yavaşlamasıyla sindirimin de yavaşladığını unutmayın. Etin sindirimi, sebzelerin sindirimine göre güçtür. Bu yüzden metabolizmanın yavaşladığı akşam saatlerinde bir de sindirimi zor bir besin tüketmek, ertesi gün yorgun kalkmanıza neden olabilir.

İkram diye aşırıya kaçmayın

Kurban Bayramı ziyaretleri sırasında ikram edilen hamurlu tatlılardan sadece tadın. Sütlü veya meyveli tatlıları tercih etmeye çalışın. Hamurlu ve şerbetli tatlıların glisemik indeksi de yüksektir. Yani kan şekerini ani bir şekilde yükselterek vücutta ani insülin salınımına yol açarlar. Yüksek insülin seviyesi ise özellikle karın bölgesi yağlanmasıyla ilişkilendirilir. Bunun yanı sıra insülin seviyelerinin bu denli ani artışı, kan şekerinin birden düşmesiyle sonuçlanır. Bu nedenle de bir sonraki öğünde oluşan açlıktan dolayı farkında olmadan fazla porsiyonlarda besin tüketilebilir.

Hazımsızlığa karşı su için

Sindirim için en önemli faktörlerden biri; su. Kurban Bayramı’nda artan hazımsızlık veya kabızlığa karşı kilo başına, 30 ml su içmeyi ihmal etmeyin. Örneğin; 70 kilo olan bir kişinin 2100 ml, yani yaklaşık 2 litre su içmesi gerekir.