Yazı İçeriği

Günlük Kontakt Lensler

Uzun Süreli Kontakt Lensler

Kontakt Lensler Enfeksiyon Yapar mı?

Lens Kullananlar Dikkat!

Göz bozukluklarında kullanılan kontakt lensler, gündelik hayatta pratik bir çözüm sunar. Gözlük kullanmak istemeyen kişileri için kolaylık sağlayan kontakt lenslerin, günlük ve uzun süre kullanılanları bulunur. Kontakt lens çeşitleri ve merak edilenler…


Günlük Kontakt Lensler

Günlük kullanılan kontakt lensler, gün boyunca kullanılabilir ve gece uyumadan önce çıkarılmaları gerekir. Bu kontakt lensler, bir süre kullanıldıktan sonra atılır ve yerine yeni bir çift kontakt lens kullanılmaya başlanır. Ne kadar sık aralıklarla değiştirilirse, komplikasyon oluşma riski de o kadar azalır. Günlük kullanılan lenslerin bazıları her gün atılırken, bazıları ise 1-2 ya da 4 haftada bir atılır. Yeniden kullanılacaklarsa, göze yeniden takılmadan önce temizlenmesi ve mikroplardan arındırılması gerekir. Her gün kullanmıyorsanız, temizlemek zor geliyorsa ya da kişinin göz alerjisi varsa, günlük ‘kullan-at’ lensler bir çözüm olabilir. Bunlar her akşam çıkarılıp atıldığı ve sabahleyin de yeni bir lens takıldığı için üzerlerinde madde birikmez ve temizlenmeleri de gerekmez. Birçok uzman ve kullanıcısı, bunları, kontakt lens kullanmanın en sağlıklı ve kolay yolu olarak kabul eder.

Uzun Süreli Kontakt Lensler

Uzun süreli olanları, gece uyurken ve göz doktoru tarafından belirtilen kullanım süresi sona erinceye dek kullanılabilir. Bunların çıkarıldıktan sonra atılması gerekirken, bazıları da temizlenip mikroplardan arındırıldıktan sonra tekrar kullanılabilir. Ancak önerilen kullanım şekli, özel bir durum yoksa her gece uyumadan önce çıkarılması. Lensleri herhangi biriyle ortak kullanmak ise göz sağlığı açısından çok tehlikeli. Lensler her kullanıcının göz yapısına özeldir ve asla başkasıyla ortak kullanılmaması gerekir.

Kontakt Lensler Enfeksiyon Yapar mı?

Lenslerin kendisi enfeksiyona neden olmaz. Enfeksiyonu başlatan, temiz tutulmayan lensin yüzeyindeki mikroplardır. Gerekli hijyen kurallarına uyulmaması ya da lensin uygun koşullarda kullanılmaması, bu tür sorunlara yol açabilir. Doktorun talimatlarına uyulup kontakt lenslerin bakımı düzenli olarak yapıldığında, kullanımına rahatlıkla devam edilebilir. Kontakt lensler ne kadar sık yenilenirse, gözlerin sağlığı o oranda korunmuş olur. Çünkü lensler sık değiştirildiğinde doğal gözyaşında bulunan lipit ve proteinler gibi organik birikintilerin lenslerin üzerinde kalması engellenmiş olur. Özetle kontakt lensler dikkatlice temizlenir, uygun bir biçimde mikroplardan arındırılır ve tavsiye edilen aralıklarla düzenli olarak değiştirilirse, mikropların barınma şansı ortadan kaldırılır.