Yazı İçeriği

Düzenli olarak smear testi yaptırın

Adet düzensizliklerine dikkat

35’inden sonra doğurganlık düşer

Menopozun sizi üzmesine izin vermeyin

Kadın sağlığına dair bunlara dikkat

Ailesi, dostları, arkadaşları derken çevresindeki hemen herkesin sağlığıyla fazlasıyla ilgilenen kadınlar, kendi sağlıkları ve düzenli olmaları gereken muayeneler konusunda ihmalkâr ve bilinçsiz davranabilir. Kadın sağlığıyla ilgili uzmanların kritik uyarılarını bile ‘iş, güç, koşuşturmaca’ arasında kulak arkası edebilir. Oysa “Benim başıma gelmez” diyerek hele de 30’lu yaşlarla birlikte kadın sağlıyla ilgili pek çok kritik hastalığın erken teşhisinde geç kalınmasına ve kolayca halledilebilecek sorunların çok daha zor bir sürece dönüşmesine yol açabilir.


Düzenli olarak smear testi yaptırın

Kadın sağlığıyla ilgili son yıllarda HPV enfeksiyonunun yaygınlaşması ile rahim ağzı kanserleri erken yaşlarda görülmeye başlandı. Rahim ağzı kanserinin erken teşhisi hayat kurtarır. Düzenli olarak yapılacak smear kontrolleri ile çok erken dönemdeki hücre değişiklikleri saptanabilir ve basit tedaviler ile çözüm sağlanabilir. Yılda bir kez yapılacak smear testi kadın sağlığı için elzemdir. Bu sayede rahim alınmadan doğurganlık korunarak çözümler bulunabilir. Düzenli jinekolojik muayeneler esnasında bile şikayet yaratmayan miyom, yumurtalık kistleri ve çikolata kistleri gibi hastalıkların da erken dönemde teşhis edilebilmesi mümkün olur.

Adet düzensizliklerine dikkat

Kadın sağlığı için adet düzensizliklerine karşı da dikkatli olmak gerekir. Zira çoğunlukla hormonal bozukluklardan kaynaklanan adet düzensizliğine bazen de rahim içi problemler miyom, polip ya da yumurtalık kistlerinin neden olabilir. Adet düzensizliği olanların kadın sağlığı ve doğum uzmanına görünmeleri şart. Uzun süren ve yoğun olan adet kanamaları ve sancılarının görmezden gelinmemesi gerekir. Çünkü altında ciddi bir hastalık yatabilir.

35’inden sonra doğurganlık düşer

Kadınlar bazen iş ve kariyer kaygısı gibi çeşitli nedenlerle anne olma hayallerini 30’lu hatta 40’lı yaşlara erteler. Ancak doğurganlığın 35 yaşından sonra azalmaya başladığını unutmayın. Yaş ilerledikçe yumurta kalitesi bozulur ve gebelik zorlaşır. Özellikle adet düzensizlikleri olanlar bu konuda daha dikkatli olmalı. İş ve kariyer kaygısı ile çocuk arzusunun bilinçsizce ertelenmesi bazen geri dönüşümsüz sonuçlar doğurabilir. Ailesinde erken menopoz öyküsü olan kadınların çok daha dikkatli olması ve yumurtalık rezerv testlerini yaptırmaları gerekir. Sadece basit bir kan tahlili ile yumurtalık rezervi hakkında bilgi sahibi olunabilir. Ayrıca evli olmayan kadınlar erken yumurtalık yaşlanması var ise doğurganlıklarını korumak amacıyla yumurta dondurma tedavisini düşünebilir.

Menopozun sizi üzmesine izin vermeyin

Kadın sağlığında 50’li yaşlarla birlikte menopoz dönemi başlar. Menopoza girmek için ortalama yaş sınırı 51’dir. Menopozun yaklaştığını gösteren en önemli belirti adet döngüsündeki değişikliklerdir. Adetlerde yoğunluk bakımından da azalma veya çoğalma olabilir. Adet kanaması normalden uzun veya kısa sürerken, sıcak basması ve uyku şikayetleri de artar. Kimi için çalkantılı geçen menopoz ani ruh hali değişikliklerine veya depresyona neden olmaz. Ancak hormon seviyelerindeki değişiklikler sebebiyle kendinizi daha sinirli, asabi veya yorgun hissedebilirsiniz. Çok fazla stres altındaysanız, menopoz kaynaklı değişikliklerle baş etmeniz daha da zorlaşabilir. Bazı kadınlar çocuklarının evden gidişini seyrederken, boş bir yuva ile nasıl baş edileceğini öğrenirler. Bazıları artık çocuk sahibi olamayacakları için üzülürler. Bu duygularla baş etmekte zorlanırsanız eşinizle, yakın bir arkadaşınızla, danışman veya doktorunuzla konuşmanızda fayda vardır. Kadın sağlığı için önemi bir dönem olan menopoz sürecinde alınan hormon ilaçlarını mutlaka doktorunuzun onayı ile ve onun kontrolünde kullanın; tedaviye başlamadan risk değerlendirmesi ile ilgili testleri yaptırın.