Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Kabızlık, bağırsak hareketlerinin zorlaştığı veya azaldığı bir durumdur. Günlük yaşam, beslenme alışkanlıkları, ilaç kullanımı, stres gibi birçok faktör kabızlığa neden olabilir. Kabızlık belirtileri arasında az tuvalet ihtiyacı, zorlanma hissi, sert dışkı ve göbek şişkinliği bulunur. Tedavi genellikle yaşam tarzı değişiklikleriyle başlar, ancak ilerleyen durumlarda doktor müdahalesi gerekebilir. Teşhis, belirtilerin analizi ve fiziksel muayene ile yapılır. Tedavi yöntemleri arasında beslenme değişiklikleri, egzersiz, müshiller ve lavman gibi yöntemler bulunur. Kabızlığı önlemek için düzenli egzersiz yapmak, lifli gıdalar tüketmek ve tuvalet ihtiyacını ertelememek önemlidir.
İçindekiler

Kabızlık Nedir?

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin zor veya normalden daha az gerçekleştiği durum anlamına gelir. Kabızlığın bir diğer adı da konstipasyondur. Neredeyse herkes hayatının bir noktasında kabız olur.

Kabızlık genellikle çok ciddi bir sağlık sorununa neden olmasa da, semptomları geçtiğinde birey kendisini çok daha rahat hissedecektir.

Bağırsak hareketleri arasındaki normal süre kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar günde üç kez büyük tuvalete çıkarken, diğerleri haftada sadece birkaç defa tuvalete çıkar.

Ancak üç veya daha fazla gün tuvalete çıkmamak için çok uzun bir süredir. Normal şartlarda üçüncü günden sonra tuvalete çıkmak dışkının sertleşmesinden dolayı zorlaşır.Haftada üç defadan daha az büyük tuvalet yapılması durumu kabızlık olarak tanımlanır.

Kabızlığın Nedenleri

Kabızlığın günlük yaşantıya bağlı birçok nedeni olabilir. Kabızlığın sebebi günlük beslenme alışkanlıklarına bağlı olabilir. Beslenme esnasında yeterli su ya da lifli besin alınmaması, çok miktarda süt ürünü tüketmek bazı bünyelerde kabızlığa neden olabilir.

Tuvalet ihtiyacını zamanında gidermemek ve bunun için ısrar etmek kabızlığa yol açan etkenlerden biri olabilir. Ayrıca streste kabızlığa etki eden unsurlardan biridir. Müshillerin uzun süreli kullanımı da kabızlığa yol açan etkenler arasındadır. Bazı ilaçların kullanımı da kabızlığa neden olan etkenlerden biri olabilir. Özellikle güçlü ağrı kesiciler, antidepresanlar, demir hapları, içinde kalsiyum veya alüminyum bulunan ilaçlar da kabızlığa neden olabilir.

Ayrıca yeme bozuklukları, irritabl barsak sendromu, gebelik, sindirim sistemindeki sinirler ve kaslarda oluşan sorunlar, kolon kanseri, Parkinson hastalığı ya da multipl skleroz gibi nörolojik sorunlar ile az çalışan tiroid, ya da hipotiroidizm, gibi tıbbi sorunlar da kabızlık semptomuna neden olabilir.


Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Kişilerde tuvalete çıkma sayısı azsa, tuvalet esnasında zorlanma hissi oluyorsa, sert veya çok küçük dışkı çıkarılıyorsa, tuvaletten sonra bağırsakların tamamen boşaldığı hissi yoksa ve göbek şişkinliği varsa, bu belirtiler kabızlık semptomları olarak kabul edilir. 

Bununla birlikte bağırsakları boşaltmak için göbeğe ya da karın bölgesine el ile bastırma, ya da parmak ile yardımcı olma ihtiyacı hissediliyorsa, bu da kabızlık belirtisi olarak kabul edilir.

Geçmeyen kabız şikâyeti varsa, ani bir şekilde oluşan kabızlığın yanı sıra karın ağrısı veya kramp hissi varsa, aynı zamanda hiçbir şekilde dışkı yapılamıyor ve gaz çıkarılamıyorsa çok beklemeden doktora başvurmak en doğru seçenek olacaktır.

Ayrıca yeni başlayan kabızlıkta alınan önlemler yeterli değilse, dışkıda kan, istemsiz kilo kaybı, bağırsak hareketlerinin sebep olduğu şiddetli ağrı gibi belirtilerin yanı sıra kabızlık durumu iki haftadan uzun sürüyorsa veya dışkının boyut, şekil ve kıvamında önemli ölçüde değişiklik varsa yine bir doktora başvurmak en doğrusudur. 

Bitmeyen kabızlık için doktora başvurulduğunda, doktor kabızlık nedenini bulmak için bazı testler önerebilir: Bunlar arasında hormon düzeylerini kontrol etmek için kan testleri, makat kaslarını kontrol için testler, atıkların bağırsak boyunca nasıl ilerlediğini görmek için testler veya kolon tıkanıklıklarını kontrol etmek için kolonoskopi seçenekleri mevcuttur. Bağırsak hareketleri, dışkının özellikleri, diyet ve diğer faktörlerin kaydını tutmak uygun bir tedavi bulmaya yardımcı olabilir.


Kabızlık Nasıl Teşhis Edilir?

Kabızlığın teşhisinin konulması için öncelikle hastada bulunan belirtiler analiz edilmelidir. Sonrasında doktor tarafından yapılacak olan fiziksel muayene ve ek tahliller ile kabızlık teşhisi konulabilir.

Kabızlık Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Kabızlığın birçok nedeni olabilir. Tedavinin mümkün olduğu kadar basit ve özgün olabilmesi için bu nedenlerin tanımlanması önemlidir. Doktorunuz bu nedenleri tanımlayabilmek amacıyla tıbbi öykünüzü ve dışkılama alışkanlıklarınızı sorgulayacak ve ardından fizik muayene yapacaktır.

Anorektal bölgenin parmakla muayenesi, göreceli olarak basit ve sorunun altta yatan nedenlerine ilişkin ipuçları sağlayabildiğinden genellikle ilk adımdır.

Endoskop adı verilen bükülebilir ışıklı bir aletle veya baryumlu röntgen incelemeyle kalın bağırsağın tetkik edilmesi sorunun saptanmasına ve kabızlığa neden olduğu bilinen polipler, tümörler veya divertikül hastalıkları gibi ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkarılmasına yardımcı olabilir. Anatomik bir sorun saptandığında tedavi anormalliğin düzeltilmesine yönelik olur.

Başka fizyolojik testler ile de anüs ve rektumun fonksiyonları değerlendirilebilir. Dışkılama sırasında anüs ve rektumun işlevlerini inceleme amaçlı bu testlerde, küçük bir plastik kateterle veya görüntüleme yöntemleri kullanılarak dışkılamayı kontrol eden anüs kaslarının refleksleri değerlendirilir.

Birçok olguda, incelemeler sonucunda herhangi bir yapısal veya fonksiyonel neden ayırt edilemediği zaman, kabızlığın özel bir nedeni olmadığı düşünülür.

Muayene bulguları normal olan ve risk faktörü bulunmayan hastalarda kabızlık, posasız beslenme ve hareketsizlik gibi nedenlerle ortaya çıktığı tespit edildiğinde yalnızca beslenme ve kronobiyoloji önerileri sunuluyor.

Yaşam tarzı ile açıklanamayan kabızlık sorunu olanlarda ise karın ağrısı, kilo kaybı gibi başka sorunlar da varsa, tanı için kolonoskopi gibi ileri incelemelere de ihtiyaç duyulabiliyor.

Az görülse de, divertiküler hastalık (kolonik divertikülozis), kolon kanseri gibi daha ciddi hastalıklarda da kabızlık gelişebiliyor. 

Organik bir patoloji saptanmadığında anorektal manometre, defekografi, geçiş zamanı (colonic transit time) ölçümleri, balon testi (expulsion) gibi gelişmiş testler de karmaşık bu durumun tanılanmasına yardımcı oluyor.

Kabızlık Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kabızlık tedavisine öncelikle günlük yaşam rutinini değiştirerek başlanabilir. Hasta, günlük yeterli su ihtiyacını karşılamak, tuvalet ihtiyacını ertelememek, lifli gıdaları da günlük beslenme rutinlerine eklemek, egzersiz yapmak gibi önlemler alarak kabızlığın önüne geçebilir. Stressiz bir şekilde ya da kesinti olmadan tuvalet yapabilecek kadar tuvalete zaman ayırmak da yardımcı olabilir. Tuvalet yapma dürtüsü geldiğinde bu göz ardı edilmemeli, hemen tuvalete gidilmelidir.  Ancak kabızlığın geçmemesi ve şiddetinin artması durumunda reçeteli tedavi yöntemlerine geçilmelidir. 

Müshil alımı da kabızlık tedavisinde kullanılan yöntemlerden biridir. Müshil kullanımı kısa vadede semptomları iyileştirebilir, ancak bunlar dikkatli ve sadece gerektiğinde kullanılmalıdır. Bunun nedeni, bazı müshillerin ciddi olumsuz etkilere sahip olabilmesidir. 

Müshil veya laksatif kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalı ve ilaç prospektüsündeki talimatlar dikkatle izlenmelidir. Eğer kabızlık devam ederse, mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Daha güçlü kabızlık ilaçlarının verilmesinin yanı sıra kabızlığın altta yatan nedenleri ortaya çıkarılabilir. 

Doktorunuz aynı zamanda lavman veya fitilde önerebilir. Lavman bağırsakları temizlemek için en etkili yöntemlerden biridir ve kabızlığın tedavisinde de etkilidir. Lavman dışkıyı yumuşatarak dışarı atılmasına yardımcı olur. 

Kabızlık Nasıl Önlenir?

Kabızlığın önlenmesi için gündelik yaşantıya dikkat edilmesi gerekir. Bununla birlikte gündelik rutine bazı egzersizlerin eklenmesi kabızlık oluşumunun önüne geçebilecek yöntemlerden biridir. Haftanın en az dört günü egzersiz yapılmalıdır. İnsan vücudu hareket ettirildiğinde, bağırsak kasları da daha aktif olur. Dengeli ve sağlıklı beslenmek kabız oluşumunu azaltabilir. Ayrıca beslenme rutinlerine eklenecek kuru kayısı, erik, kepekli tahıl gibi besinler kabızlığın önüne geçen etkenler olabilir. 

Kabızlığa Ne İyi Gelir? 

Aşağıda, kabızlığa ne iyi gelir? ve kabızlık nasıl geçer? sorularına cevap bulabilirsiniz.

  • Sıvı tüketimi: Eğer başka bir nedenden dolayı sıvı tüketimi doktor tarafından sınırlanmadıysa günde iki ila dört bardak daha fazla su içmek kabızlığı ilaç kullanmadan geçirmek için etkili olacaktır. Özellikle sabah saatlerinde ılık sıvı tüketimi yapılmalıdır.
  • Meyve ve sebze tüketimi: Günlük diyete meyve ve sebze eklenmelidir. Kuru erik ve kepekli tahıl tüketilmelidir. Tuvalete çıkma isteğine karşı konulmamalıdır.
  • Müshil kullanımı: Müshil kullanarak kabızlığı rahatlatmak mümkün olur. Birden fazla çeşit kabızlık ilacı ve müshil vardır ve bunları genellikle eczanelerden doğrudan, reçetesiz almak mümkündür. Ancak her bir müshil türü kabızlığı hafifletmek için farklı bir şekilde çalışır. Hangi tür kabızlık ilacı veya müshilin etkili olacağını ve ne kadar süre kullanılması gerektiğini belirlemek için mutlaka önceden doktora danışmak gereklidir.
  • Laksatifler: Kabızlığı hafifletmeye yardımcı olabilecek bazı kabızlık ilaçları arasında öncelikle lif takviyeleri bulunur. Bunlar hacim oluşturucu laksatifler olarak da bilinir ve genellikle en güvenli seçenektir. Bu tür laksatifler bol su ile alınmalıdır. Uyarıcılar yani stimülan laksatifler bağırsaklardaki kasların ritmik olarak kasılmasına neden olur. Yağlayıcılar dışkının bağırsak içinden daha rahat hareket etmesini sağlar. Dışkı yumuşatıcıları dışkıyı nemlendirerek yumuşatır. Osmotik laksatifler osmotik basınç farkı yaratarak suyun bağırsak içine çekilmesine yardımcı olurlar.
  • Nöromüsküler aracılar içinde opioid antagonistleri ve 5-HT4 agonistleri bulunur. Bağırsak içi hareketi düzenlemek için belirli reseptörlerde çalışırlar. Eğer müshiller ya da kabızlık ilaçları işe yaramazsa, doktorun dışkıyı manuel veya cerrahi olarak çıkarması gerekebilir.
Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Sindirim sistemindeki anatomik sorunlar, genetik bağırsak yavaşlığı, gereğinden fazla süt ürünü tüketimi, sürekli katı besin ile beslenme, veya psikolojik faktörler bebeklerde kabızlığa neden olabilir. 

Bebeklerin kabız olduklarında bu durumu ifade edememeleri nedeniyle bebeği çok iyi gözlemlemek gerekmektedir. Bebeklerde kabızlık olduğunu anlamak için bebeğin tuvalet alışkanlıkları takip edilmelidir. 

Normalde her gün ya da gün aşırı kakasını yapan bebek 2-3 günde bir tuvalet yapmaya başladıysa, tuvalet yaparken huzursuzlanıyor ya da ağlıyorsa ve çıkan dışkı normalden daha sert ise bunlar kabızlık semptomları olabilir.

Bebeğe yaptırılacak ılık banyolar, karın bölgesine yumuşak masaj, bebeğin poposuna vazelin gibi kayganlaştırıcı sürmek, egzersiz yaptırmak, beşinci aydan sonra yeterince büyümüş bebeklere lifli meyvelerin suyunu vermek kabızlığı rahatlatabilir. Bebeklere doktora başvurmadan hiçbir şart altında kabızlık ilacı, laksatif ya da müshil verilmemelidir.

Çocuklarda Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Çocuklarda, yetişkinlerde olduğu gibi az su tüketmemek, fazla süt ürünü tüketmek, psikolojik sorunlar, stres, tuvalete gitmeyi geciktirmek, hormonal dengesizlikler ve lifli yiyeceklerin az tüketimi gibi nedenlerden dolayı kabızlık görülebilir. Çocuklarda kabızlığı geçirmek için yine yetişkinlerde kullanılan yöntemler tercih edilmelidir. 

Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır. 

Yine zeytin ve zeytinyağı kullanımı kabızlığı önlemek ve iyileştirmek için en etkili yöntemler arasındadır. Çocuklara da doktora başvurmadan hiçbir şart altında kabızlık ilacı, laksatif ya da müshil verilmemelidir.

Hamilelikte Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Hamilelikte hormonal değişimler kabızlık sorununu tetikleyebilir. Hamilelikte anne karnındaki bebeğin bağırsağa baskı yapması yine kabızlık sorununu ortaya çıkarabilir.  Ayrıca  demir ilaçları kullanımı, düzensiz veya hatalı beslenme alışkanlıkları, gebelik hormonunun bağırsak hareketlerinde yavaşlamaya sebep olması, günlük hareketlerde azalma, kabızlığa yatkın bünye, veya kilo alımı kabızlığa neden olabilir. 

Yetişkinlerde görülen kabızlık durumunda olduğu gibi günlük sıvı tüketiminin arttırılması, lifli gıdalara öncelik ve ağırlık verilmesi, günlük egzersiz yapılması hamilelerde kabızlık sorununu rahatlatabilir. Sonuç olarak evde kabızlıga ne iyi gelir? sorusunun cevabını arayan hastalar bu gibi yolları deneyebilirler.

Kabızlık Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kabızlığa En Hızlı Çözüm Nedir?
Kabızlık problemi yaşayan birçok hastanın merak ettiği soru ‘kabızlık acilen nasıl giderilir?’ sorusudur. Kabızlık problemi yaşanması durumunda öncelikle evde tedavi yöntemlerinin denenmesi iyileşme hızını arttırabilir. Ayrıca müshil ve laksatif ilaçlarda kabızlığa bir çözüm olabilir. Ancak bu ilaçların kullanımına dikkat etmek ve aşırıya kaçmamak gerekir. Bu yüzden bu ilaçların kullanılmadan önce mutlaka doktora danışmalı ve ilaç prospektüsündeki talimatlar dikkate alınmalıdır. 
Sürekli Kabız Olmak Neyin Belirtisidir?
Çok sık kabız olan kişiler öncelikle günlük yaşam rutinlerini değiştirerek kabızlığa karşı önlem alabilir. Günlük yeteri derecede su tüketmek, lifli gıdalar ile beslenmek, dışkılamayı ertelememek gibi önlemler alınarak sürekli oluşan kabızlık engellenebilir.
Kabız Olan Bir Kişi Ne Yemelidir?
Kabıza ne iyi gelir? sorusunun cevabını arayan hastalar kabızlık probleminin devam etmemesi için günlük yeterli su ihtiyacı, lifli gıdalar ile beslenme, kuru incir, kayısı ve erik gibi besinleri tüketmelidir. Ayrıca süt ürünlerinin çok fazla tüketilmesi bazı bünyelerde kabızlığa sebebiyet vereceğinden kabızlık süresince tüketiminin kısıtlanması gerekebilir.
Kabız Olan Kişi Ne Yememelidir?
Kabızlık şikayeti olan kişilerin, süt ve süt ürünleri, glüten ağırlıklı besinler, işlenmiş besinler, lif oranı düşük ve kızartılmış besinleri tüketmeleri şikayetin geçmemesi açısından sakıncalı olabilir.
Çay İçmek Kabızlık Yapmakta Mı?
Çayın kabızlığa herhangi bir etkisinin olmadığı bilinmektedir. 
Kaç Gün Kabızlık Tehlikelidir?
Kabızlık çoğu zaman evde alınacak önlemlerle giderilebilirken kimi zamanda geçmeyebilir. Kabızlığın uzun sürmesi doktora gidilmemesi halinde istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden 3 haftadan fazla süren bir kabız sorunu bulunuyorsa doktora başvurmak gereklidir.
Bağırsakları Ne Rahatlatır?
Beslenme alışkanlıklarına, su tüketimine dikkat etmek ve düzenli egzersiz yapmaya gayret etmek bağırsakların rahatlamasını sağlayacaktır. Nohut, mercimek, enginar, brokoli, barbunya gibi gıdalar lif açısından zengin gıdalar kabızlığa iyi gelen ve bağırsaklar içinde oldukça faydalı besinlerdir.  
Kabız Olan Bir Kişi Nasıl Egzersiz Yapmalıdır?
Egzersiz birçok konuda olduğu gibi bağırsak hareketleri içinde oldukça faydalıdır. Kabızlık sorunu için esneme ağırlıklı egzersiz programları tercih edilebilir. 
Kabızlık Kimlerde Görülür?
Kabızlık yaş gözetmeksizin birçok kişinin yaşayabileceği bir bağırsak problemidir. Kabızlık problemi hamile kadınlarda ve çocuklarda da oldukça sık rastlanan bir problemdir.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 27 Mart 2024 Çarşamba Yayımlanma Tarihi: 4 Şubat 2019 Pazartesi

Tıbbi Birimler

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler