Yazı İçeriği

Bitki çayları kabızlıkta işe yarar mı?

Kabızlık nasıl geçer?

Kabızlık neden olur?

Kabızlık için…

Posalı gıdalarla beslenme, bol su tüketimi ve çok hareket kabızlıkla mücadele için önemlidir. Bağırsak, vücudun en önemli sistemlerinden biri olan sindirim sisteminin bölümlerinden biridir. Bağırsakların, dolayısıyla sindirim sisteminin daha sağlıklı olması için mutlaka kahvaltı yapın. Kahvaltı günün en önemli öğünlerinden biri fakat çoğunlukla bu öğün atlanır. Bu da bağırsakların düzenli olarak çalışmasına engel olur. Ara öğünlerde meyveyi tercih edin. Her öğünde çiğ sebzeye yer verin. Armut, kurutulmuş meyveler, kuru incir, kuru kayısı gibi yiyecekler bağırsak hareketlerini artırmada ön planda olan meyvelerdendir. Öğünlerde bu besinlere de yer açın. Ispanak, bamya gibi sebzelerin posa oranı yüksek olduğu için bağırsak hareketlerine destek olurlar. Bu besinlerin tüketimini de unutmayın.


Bitki çayları kabızlıkta işe yarar mı?

Bağırsak hareketlerini çalıştırdığı söylenen bitki çayları çok doğru şekilde seçilmelidir. Örneğin sinameki içerikli çaylar bağırsakların yapısında problemler oluşturur. Bağırsağın doğal çalışma hareketi azalır ve bu kronik kabızlık haline gelebilir. Bitki çayları arasında rezene, papatya, ıhlamur sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olur. Ama bunun dışında zayıflama çayları ve bağırsak hareketlerinde laksatif etki gösteren çayları tercih etmemek gerekir.

Kabızlık nasıl geçer?

Yemeğinizi yavaş çiğnemek, sindirim sistemi hastalıklarına yakalanma riskinizi azaltır. Yavaş çiğneme sayesinde sindirim ağızdan başlar, mide ve bağırsaklara doğru düzgün bir şekilde tamamlanmış olur. Kabızlığa karşı az az, sık sık yiyin. Uzun süreli açlıklar mide asidini artırdığı için hastalık riskini de yükseltir. 3 saatlik aralıklarla, ufak porsiyonlarla yapılan beslenme mide için doğru beslenmedir. Mide hacmini artırmayacak miktarda yemekler yiyin ve öğünlerinizde daha küçük porsiyonları tercih edin.

Kabızlık neden olur?

En sık rastlanan nedenleri ise şöyledir; posasız gıdalarla beslenme, yetersiz su tüketimi ve hareketsizlik. Kabızlık kadınlarda daha fazla görülür. Bunun nedeni ise sık sık yapılan bilinçsiz diyetlerdir.