Yazı İçeriği

Kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız

Tehlikeli ikili: Antibiyotik ve süt

Tansiyon ve alerjide greyfurta dikkat

'Muzun da zararı mı olurmuş' demeyin!

Bazı antidepresanlar var ki…

Bronkodilatör kullanıyorsanız

Yedikleriniz ve içtikleriniz ilacınızla etkileşime girebilir

Çoğu zaman kendi kendimize, komşu ya da yedi kat yabancının önerisiyle ilaç kullanıyoruz. Ama yanlış yapıyoruz! Üstelik yanlışımız bununla da sınırlı değil. İkinci bir yanlış da ilacı içmeden önce veya içtikten sonra tükettiğimiz besinlerle yapıyoruz. Ağrı kesiciler, alerji ilaçları, antibiyotikler, kan pıhtılaşmasını etkileyen ilaçlar, hipertansiyon, epilepsi ve depresyon tedavisinde kullanılan ilaçların etkileri çeşitli besinlerle bir araya gelerek sağlık açısından hiç istenmeyen sonuçlara hatta ölüme bile yol açabilir.


Kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız

Örneğin K vitamininden zengin besinler kan pıhtılaşmasına sebep olurken kullanılan kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltır. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç kullananların K vitamininden zengin; brokoli, lahana, ıspanak, pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeleri tüketirken dikkatli olması gerekir. Yine bu tip ilaçlarla sarımsak tüketimine de dikkat edilmesi gerekir, sarımsak fazla tüketildiğinde bu ilaçların midede ve beyinde kanama riskini artırabilir.

Tehlikeli ikili: Antibiyotik ve süt

Gelişigüzel kullanılan antibiyotikler, birçok tehlikeli sonuca yol açmakla birlikte, doktor önerisiyle kullanıldığında da öncesinde ve hemen sonrasında ne yenilip içildiğine dikkat edilmesi gerekir. Bazı antibiyotiklerin süt ve süt ürünleri ile bir araya gelmemesi gerekir. Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemelidir. Yine bir takım antibiyotikler ise meyve suyu, domates, kafein ile birlikte kullanıldığında ilacın midede harabiyetini artırabilir. Mantar ilaçları kullanırken de öncesinde veya sonrasında süt, peynir, yoğur gibi besinler tüketmemeye dikkat edilmeli. Bu besinlerle birlikte tüketildiğinde bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi problemlere neden olabilir.

Tansiyon ve alerjide greyfurta dikkat

Bahar aylarıyla birlikte başta polen alerjisi olmak üzere birçok reaksiyon kendini göstermeye başlar. Bu noktada antihistaminik denilen alerji ilacı kullananların kesinlikle alkol almamaları gerekir. Bununla birlikte çay ve kahvenin fazla tüketilmesi de zararlı. Greyfurttan ise uzak durulmalı. Greyfurt yemek baş dönmesi ile sersemlik hissine yol açabilir. Bir greyfurt uyarısı da yüksek tansiyon hastalarına! Yüksek tansiyon tedavisi görenler kesinlikle greyfurt veya suyunu tüketmemelidirler. Aksi takdirde taşikardi denilen kalp atım sayısının artması veya bradikardi denilen kalp atım hızındaki azalma ile karşılaşabilirler. Bu nedenle tansiyon tedavisi görmeye başlayan kişiler bu konuda mutlaka uyarılmalıdır.

'Muzun da zararı mı olurmuş' demeyin!

İdrar söktürücü ilaç kullanıyorsanız, ilacınızın öncesinde veya hemen ardından muz yemeden önce bir kez daha düşünün, hatta yemeyin. Çünkü vücutta su ve sodyum kaybına neden olan idrar söktürücü ilaçlar, potasyum birikimi yapabilir ve düzensiz kalp atım hızına yol açabilir. Bu tip ilaçlar kullanılırken potasyumdan zengin; muz, kayısı, kavun ve koyu yeşil yapraklı sebzeler dikkatli tüketilmelidir.

Bazı antidepresanlar var ki…

Bazın antidepresanların ise tiraminden zengin besinler olan, eski peynir, şarap, bazı biralar, viski, incir, bakla, soya sosu, tavuk ve dana ciğeri gibi besinlerle bir arada tüketilmemesi gerekir. Bunları tüketmeden önce mutlaka bir uzmana danışmak gerekir çünkü bu antidepresanlar bu türden tiramince zengin besinlerle birlikte alındığında kan basıncını ölümcül seviyeye çıkarabilir.

Bronkodilatör kullanıyorsanız

Bronş ve bronşcukların genişlemesini sağlayan ilaçları kullanırken de dikkat edilmeli. Çay, kahve, kola, çikolata, greyfurt ve yağlı besinlerin bir arada tüketilmesi baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi problemlere neden olabilir.