Yazı İçeriği

Konjonktivit

Kimyasal kaynaklı konjonktivit

Alerjik reaksiyonlar

Kornea iltihabı

En çok kimler göz enfeksiyonu yaşar?

Göz enfeksiyonları bulaşıcı mı?

Kirli havuz göz enfeksiyonu nedeni

Yazla birlikte havuza bağlı göz hastalıklarının görülme oranları hızla artar. Özellikle kalabalık ve temizliği yeterince yapılmayan havuzlar göz enfeksiyonlarının yaşanması için büyük bir etken. Yazı sağlıklı gözlerle geçirebilmek içinse temizliğinden emin olunmayan havuzlara girmemek, deniz gözlüğü kullanmak ve sudan çıkar çıkmaz duş almak önemli. Havuz nedeniyle oluşan göz hastalıkları ve dikkat edilmesi gerekenler...


Konjonktivit

Klorlama veya farklı dezenfeksiyon yöntemleriyle temizlenmemiş havuz sularından bulaşan bakteri, virüs ve parazitlerin neden olduğu hastalıkların başında konjonktivit gelir. Batma, kızarıklık, yanma, çapaklanma, kapaklarda şişlik ve göz içinde su toplanması gibi şikayetlerin yaşandığı konjonktivitte ağrı da yaşanabilir. Ayrıca çapaklanmaya bağlı görmede bulanıklık olur. Göz enfeksiyonunda sorunun hangi etkene bağlı ve ne tür bir enfeksiyon olduğunun uzman hekim tarafından tespit edilip uygun tedavinin başlanması gerekir. Geç kalınması durumunda geri dönüşü olmayan sorunlar yaşanabilir.

Kimyasal kaynaklı konjonktivit

Fazla oranda klorlanan suya maruz kalan gözlerde kimyasal kaynaklı konjonktivit gelişebilir. Yani havuzun ne az ne de çok klorlanması gerekir. Havuz suyundaki aktif klor düzeyi 0.3-0.6mg/l, pH değeri ise 7.2-7.6 değerleri arasında olmalı. Bu konjonktivitte, kaşıntı batma ve aşırı kızarıklık belirtileriyle, sulanma ve ışığa hassasiyet yaşanır.

Alerjik reaksiyonlar

Özellikle alerjik bünyeli kişilerde klora bağlı reaksiyonlar da gelişebilir. Bu nedenle özellikle alerjik yapıda olanların deniz gözlüğü kullanarak havuza girmeleri hem kimyasal hem de enfeksiyon etkenlerine karşı gözleri korur.

Kornea iltihabı

Virüs ve bakterilerin gözün kornea kısmına yerleşmesi sonrasında keratit yani kornea iltihabı gelişir. Keratitte gözün saydam tabakası üzerinde beyaz leke oluşur, şiddetli batma ve ağrı yaşanır. Daha derin kornea enfeksiyonlarında ise ülserleşme ve kornea delinmesi görülebilir. Kornea enfeksiyonları, görmenin azalması ve hatta kalıcı görme kaybına dahi neden olabilir. Bu nedenle belirtiler başladığında hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. Kontakt lens kullananlarda keratit görülme olasılığı daha fazladır.

En çok kimler göz enfeksiyonu yaşar?

Vücut direnci iyi olmayanlar, çok uzun süre havuzda kalanlar ve özellikle de kontakt lens kullananlarda göz enfeksiyonu olasılığı artar. Kontakt lensler havuz suyunu emer ve mikropların lens gözeneklerine yerleşmesine neden olur. Kontakt lens kullananların yaz aylarında günlük kontakt lens kullanmaları daha güvenli.

Göz enfeksiyonları bulaşıcı mı?

Havuzdan geçen göz enfeksiyonlarının büyük kısmı bulaşıcılık özelliği gösterir. Bu nedenle hasta kişinin göz salgılarına temas etmemek gerekir. El hijyenine dikkat etmeli, havlular ortak kullanılmamalı, göz damlalarını göze temas ettirmeden kullanmalı. Aynı damlayı birden fazla kişinin de kullanmaması göz enfeksiyonundan korunmada önemli.