Yazı İçeriği

Nezleden farklı

Grip, zatürreye çevirebiliyor!

Grip ve nezle farkı

Enfeksiyonlar kış günlerinde peşimizi bırakmıyor. Ateş, halsizlik, burun akıntısı derken yatağa düşüyoruz. İnfluenza virüsünün yol açtığı grip de bizi bir hafta yatağa bağlayabiliyor. Birkaç gün yattıktan sonra “Tam iyileştim” derken sürükleyip gidiyor ve “İyileştim” demek 2-3 haftadan önce pek mümkün olmuyor. Peki ama grip virüsünden korunmak mümkün mü?


Nezleden farklı

Halk arasında daha çok soğuk algınlığı(nezle) ile karıştırılan gribin en temel farkı; ani başlayan ateş. 39 derece ve üzeri ateşle seyreden gribe kas ve eklem ağrıları ile halsizlik, bitkinlik, üşüme ve titreme eşlik ediyor. Kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerde kızarma ve akma da gribin şikayetleri arasında... Bunlara ek olarak bazı kişilerde karın ağrısı, bulantı ve kusma da görülebiliyor. Soğuk algınlığı ise ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteriyor. Çok fazla yatak istirahati gerektirmeyen nezle, grip ile karıştırılmamalı.

Grip, zatürreye çevirebiliyor!

Özellikle çocuklarda ve ileri yaşta ikincil enfeksiyonlara zemin hazırlayan grip, bağışıklık sistemini baskıladığından orta kulak iltihabı, zatürre ve menenjit gibi hastalıklara yol açabiliyor. Domuz gribi vakalarında ise sinüzit, otit, bronşit, astım, KOAH alevlenmesi görülebiliyor. Ayrıca kalp ve beyin zarı enfeksiyonları gibi ciddi hastalıkları da tetikleyebiliyor.