Yazı İçeriği

Göz Altı Torbaları Neden Olur?

Göz Altı Torbaları Nasıl Geçer?

Göz Altı Torbaları İçin Ne Yapılır?

Göz Altı Torbası Nedir?

Göz altı torbaları, göz çevresindeki yağ torbalarından kaynaklanır. Yaş ilerledikçe, bu yağ torbalarını geride tutan zar gevşer; yağlar öne doğru gelir, iyice belirginleşir. Ancak yapısal nedenlerle genç yaşlarda da bu yağ torbaları belirgin olabilir. Göz altı torbaları ile ilgili bilmeniz gerekenler ve göz altı torbaları oluşmasına karşı yapılması gerekenler…


Göz Altı Torbaları Neden Olur?

Yatar pozisyonda kan dolaşımının değişmesi ve yer çekiminin etkisiyle göz çevresinde sıvı birikir ve sabahları göz altı torbaları bu nedenle daha belirgin hale gelir. Uzun süre ekrana bakmak, yorgunluk, stres, uykusuzluk gibi nedenler göz altı torbalarının oluşmasına neden olur. Stres nedeniyle kaslardaki kasılmalar artar ve keseciklere basınç yaparak fıtıklaşma gelişebilir ve bunun sonucunda da göz altı torbaları oluşabilir. Bazen beslenme şekli de göz altı torbalarının oluşmasına zemin hazırlar. Örneğin; çok fazla tuz ve tuzlu yiyecek tüketmeye bağlı olarak göz altında sıvı birikimi oluşur, böbrekler yorulur. Bunun sonucunda böbrek hastalıkları gibi bir takım hastalıkların belirtisi olarak oluşabilir. Alerjik etmenler de gözlerde kaşıntıya neden olarak göz altlarını tahriş edebilir ve kaşıntıyla birlikte ödem meydana gelebilir. Torbalar sağlıklı bir uyku ve dinlenme sonrası yok olabilir. Ancak yaşam şeklindeki değişimlere rağmen geçmeyebilir. Bunun nedeni genetik mirastır. Ailesinde olan kişilerin küçük yaşında bile torba olabilir.

Göz Altı Torbaları Nasıl Geçer?

Göz altı torbalarına karşı bazı uygulamalar yapılabilir. Salatalık, cilde uygulandığında hafif ‘astringent’ yani sıkılaştırıcı özellik gösterir. Bunun nedeni içindeki C vitamini (askorbik asit) ve kafeik asittir. Salatalığın büyük bir kısmını su oluşturduğu için buzdolabından çıkarıldığında soğuk olması da şişliği azaltmada etkilidir. Salatalık hem içindeki su tutucu etkiyi azaltan maddeler, hem de soğuk etkisiyle göz kapaklarının üstüne konduğunda sabah şişliğini azaltır. Salatalığa karşı bir alerji olmadığı sürece bu uygulamanın göz sağlığı açısından sakıncası yoktur. Ancak göz altı şişliklerini azaltmak için en etkili yol sabahları doğrudan soğuk kompres yapmaktır. Bunun için, buz veya soğutucu jel poşetleri kullanılabilir. Soğuk kompres, göz çevresindeki damarları büzerek, göz altında biriken ödemin azalmasını sağlar. Ancak göz altı torbaları çok belirginse ‘blefaroplastı’ denilen operasyon uygulanabilir.

Göz Altı Torbaları İçin Ne Yapılır?

  • Günlük yaşamınızda dinlenmeye özen gösterin. Uyku saatlerinize dikkat edin. Mümkünse her gün aynı saatte yatıp uyuyun.
  • Düzenli beslenin, ana öğünleri mutlaka zamanında yapın ve beslenmenize hafif bir ara öğün ekleyin.
  • Yeterli miktarda su için.
  • Tuz vücuttaki ödemi artırır. Göz altı torbası oluşmaması için çok tuzlu yiyecekleri tercih etmeyin.
  • Kozmetik ürünler kullanıyorsanız mutlaka bir dermatoloji uzmanına danışın. Cilt yapınıza uymayan, aşırı yağlı yüz kremlerini kullanmak göz altı torbalarına neden olabilir.
  • Alerjik bir bünyeniz varsa alerjiye neden olduğunu bildiğiniz yiyeceklerden ve kozmetiklerden uzak durmaya çalışın.