Yazı İçeriği

Her diş için ayrı üretim yapılıyor

Görünmeyen diş tedavisinde bunlara dikkat!

Diş tellerinin temizliği nasıl yapılmalı?

Diş teli tedavisi hangi yaşlarda uygulanabilir?

Çoğu zaman estetik kaygılar, ağız sağlığı konusunda karar almaya itiyor. Bu nedenle küçük büyük pek çok kişi, ortodonti tedavisine başvuruyor. Diş yapısındaki çarpıklıklar nedeniyle diş telleri ile büyük oranda düzelme sağlanıyor. Ancak estetik kaygılar bu kez de farklı bir nedenle ortaya çıkıyor. Görünen diş telleri tercih edilmiyor. Bunun yerine kişiye özel olarak tasarlanan ve dişlerin iç yüzüne takılan altın alaşımlı teller ve braketler (dişlerin üzerine yapıştırılan metal yada şeffaf aparatlar) takılıyor. Incognito (lingual ortodontik tedavi) adı verilen bu görünmez diş telleriyle uygulanan tedavi yönteminde, her bir dişe, yüksek altın alaşımlı metaller yerleştiriliyor. Bunlar da kişinin ağzına, çene yapısına ve dişlerine göre özel olarak tasarlanıyor. Özel olarak üretildiği için de braket ve diş arasındaki uyum oldukça yüksek oluyor.

Normalde ortodonti tedavisine 7 yaşından itibaren başlanabiliyor. Bu dönem 6 yaş dişlerinin ve ön bölgedeki kesici dişlerin sürmeye başladıkları dönem olduğu için olası üst çene darlığı, üst dişlerin olması gerekenin aksine alt dişlerin arkasında yer alması veya dişlek olunması gibi bozuklukların erken teşhisi amacıyla önemlidir. Görünmeyen diş teli tedavisinde ise günümüzde yetişkinlerin en çok ilgi gösterdiği tedavi yöntemlerinden biridir. Bu tedavi 13-14 yaşlarından itibaren her türlü ortodontik tedavi ihtiyacı duyan kişiye uygulanabiliyor. Estetiğe ek olarak alt ve üst çene dişlerinin birbirleriyle konum ve fonksiyonel ilişkileri uygunsuzsa bu yöntem önerilebiliyor.


Her diş için ayrı üretim yapılıyor

Görünmeyen diş telleri ile tedavide braketler, her bir dişin ilgili yüzeyinin anatomik yapısına göre üretiliyor. Bir başka kişide veya dişte kullanılamıyor. Ağızdaki mesafenin dar olmasından dolayı mümkün olduğunca ince, uyumlu ve küçük aparatlar kullanmak gerekiyor. Braketler hemen hemen hiç aralık kalmadan diş yüzeyine oturarak dilin hareket alanı artırıyor.

Görünmeyen diş tellerinin çoğunlukla tercih edilme nedenleri şöyle sıralanabilir:

Anti-alerjik: Çoğunluğu altın olmak üzere, değerli metal alaşımlardan üretilen bu yöntem anti-alerjik özellik taşıyor. Altın, diş hekimliğinde kullanılan en vücut dostu, en uyumlu materyal olarak kabul ediliyor.

Görünmez teller: Teller ve braketler dışarıdan görünmediği için kişi, tedavi boyunca estetik bir kaygı taşımıyor. 

Kısa süre, yüksek başarı: Çok iyi bir diş-braket uyumu kişiye bu tür mevcut alternatif sistemler göz önüne alındığında maksimum konfor sağlıyor. 

Kısa vadede sonuç: Kişi tedavi sonucunu görmek için, dıştan olan sistemlerdeki gibi tellerin tamamen çıkmasını beklemez. Bu durum göz önüne alındığında, tedavi süresi önemini yitiriyor. Tedavi sürerken gerçekleşen düzelmeler kişinin gülümsemesine anında yansıyor.

Estetik görünmeyen sonuçlar maskelenir: Ortodontik tedavi sırasında kişi, diş bakımına özen göstermezse, dişlerde çürük başlangıçları ve minede beyaz renklenmeler oluşabiliyor. Kişinin bakım eksikliğinden doğacak olan bu istenmeyen etki gerçekleşse bile, görünmeyen diş telleri iç tarafta bulunan mine yüzeyinde kalacağı için, tedavi sonrası estetik olarak hoş görünmeyen bu sonuçlar maskelenebiliyor.

Görünmeyen diş tedavisinde bunlara dikkat!

  • Basit ortodontik tedavi 6-8 ay, daha ileri kompleks tedaviler ise 1-1,5 yıl sürüyor.
  • Rutin olarak yumuşak tellerle başlanıyor, bu nedenle 4-5 haftalık periyotlarla diş hekimine gidilmesi gerekiyor.
  • Kontrolde bir üst sınıfa yani daha sert tele geçiliyor ve dişler teller üzerinde kaydırılıyor.
  • Her bir çenede 5 tel kullanılıyor.
  • Kontroller kimi zaman iki aylık periyotlarla gerçekleşiyor.

Diş tellerinin temizliği nasıl yapılmalı?

Bir süre diş telleriyle yaşamak zorunda olan kişiler ağız sağlığını ihmal etmemeli. Ortodontik tedavide diş teli temizliğinin önemi büyük. Diş teli tedavisi süresince dişleri fırçalarken normal diş fırçası kullanılabiliyor. Ayrıca ağız duşu denilen aparatların en azından gece yatmadan önce kullanılması gerekiyor. Diş ipi kullanılması da tavsiye ediliyor. Ek temizliklerse rutin kontrollerde hekim tarafından yapılıyor.