Yazı İçeriği

Sağlıklı beslenmeyi sizinle öğrensin!

Süt, ayran veya yoğurt

Meyve ve meyve suları

Kuru meyveler

Kuru yemişler

Sandviç çeşitleri

Ev yapımı kekler

Suyu eksik olmasın

Çocuğunuz için beslenme çantası önerileri

Okullar açılırken siz de çocuğunuzun nasıl besleneceğini kara kara düşünüyor olabilirsiniz. Endişelenmeyin! Çocuğunuzun 3 aylık tatil döneminde alıştığı evdeki yemek düzenini okula da taşıyabilirsiniz.


Sağlıklı beslenmeyi sizinle öğrensin!

Tatilde evdeki beslenme düzenine alışan çocuğunuz okul döneminde bu alışkanlığın dışına çıkabiliyor. Sabah erken başlayan ders saatleri ya da kantinlerdeki sağlıksız yemekler çocukların yeme alışkanlıklarını bozabiliyor. Beslenme çantaları böyle durumlarda özellikle ilkokul çağındaki çocuklar için kurtarıcı olabiliyor. Sağlıklı beden ve zihin gelişimi için çocukların doğru besinleri tüketmesi, anne ve babanın da beslenme çantaları için dikkatli alışveriş yapmaları şart. Çocukların beslenmesinin sağlıklı, yeterli, keyifli, tatminkar olması, stres yaratmaması ve mutluluğuna destek vermesi için beslenme çantalarını bir diyetisyen mantığında, çocuğunuzla birlikte alışverişe çıkıp birlikte hazırlayın. Böylelikle eğlenceli bir menü planlamış olur ve çocuklarınıza sağlıklı yiyecekleri de uygulamalı olarak göstermiş olursunuz. 

Süt, ayran veya yoğurt

Okul çağı çocukları kemik ve diş sağlığının gelişmesi için gerekli olan kalsiyumu özellikle hayvansal kaynaklı proteinlerden almalıdır. Ayrıca güçlü bir bağışıklık sistemi, sinir ve kas fonksiyonlarının gelişmesi, kanın pıhtılaşması ve besinleri enerjiye dönüştüren enzimlerin aktivitesi için de süt ve süt ürünlerinin tüketimi oldukça önemli. İdeal beslenme çantasında da en az 1 porsiyon UHT süt veya süt ürünleri bulundurularak okulda tüketimi sağlanmalıdır. UHT sütler kutuları açılmadığı sürece oda sıcaklığında güvenle saklanabilirler. (1 su bardağı süt = 240mg kalsiyum içerir.)

Meyve ve meyve suları

Mevsime uygun meyvelerin beslenme çantasına sürekli olarak konması çok önemli. Vitamin deposu olan meyveler çocukların bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve hasta olmasını engelliyor. Sürekli olmamakla beraber ara sıra taze sıkılmış meyve suları da beslenme çantasında bulundurulabilir. Ama sürekli olarak meyvenin kendisi yerine suyunu verirseniz bu durum kan şekerini hızlı yükselteceği için çocuklarda zaman içinde insülin direnci ihtimalini tetikleyebilir. Meyvelerin kabuklarını soymayın ve doğramayın. Bu durum çocuğunuz meyveyi tüketene kadar besin değerinde ciddi kayıplara sebep olabilir.

Kuru meyveler

Kuru meyveler (kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, kuru erik, yaban mersini vb.) enerji verici özelliğinin yanı sıra okul çağı çocuklarının tatlı ihtiyacını da karşılar. Bu sayede çikolata, dondurma gibi basit şeker içeren gıdalara düşkün olan çocukların bu besinlere eğilimi azalır. Ayrıca kuru meyvelerin içinde bağışıklık sistemini destekleyen vitaminler, mineraller (demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor) ve bolca lif bulunur. İçerdikleri demir sayesinde hemoglobin üretimine de yardımcı olurlar. Yalnız çocukların tüketimi için miktarlara çok dikkat edilmelidir. Bir beslenme çantasında yaklaşık 1 avuç kadar kuru meyve bulundurulması idealdir.

Kuru yemişler

Aynı kuru meyvelerde olduğu gibi kuruyemişlerde de fazla miktarda tüketim sonucu kilo alımı söz konusudur. Çocukların beslenme çantasına ortalama 10-15 adet kuru yemiş koymak beslenmesini olumlu yönde etkiler. Özellikle fındık, badem, ceviz gibi besin değeri yüksek kuruyemişlerden her gün farklı birini koymak farklı yağ asitlerinin alımını destekliyor.

Sandviç çeşitleri

Evde hazırlanmış sandviçler çocuklar için hem keyifli hem de besleyici değeri yüksek, tüketimleri için güzel bir alternatiftir. Sandviç hazırlanırken içinde protein içeriği yüksek olan hayvansal bir gıda mutlaka bulundurulmalıdır. Örneğin; beyaz peynirli, kaşar peynirli, ton balıklı, ızgara tavuk veya köfteli sandviçler yanında sebze tüketimini de aynı anda sağlamak adına domates, yeşillik, marul, maydanoz, tere, roka ile birlikte hazırlanabilir. Beyaz ekmek yerine çavdar veya tam buğdaylı ekmek alternatifi daha sağlıklı.

Ev yapımı kekler

Çocukların dışarıda satılan şekerli gıdaları fazla tüketmeye meyilli olduğu okul çağı döneminde bu isteği bastırmak amacıyla evde el yapımı kekler hazırlanabilir. Bu kekler çocuğun günlük enerji ihtiyacının karşılanması için katkı sağlıyor. Örneğin; havuçlu, tarçınlı, cevizli, ıspanaklı kekler, beslenme çantasına koyulursa besin değeri yükseltilebilir ve çocuğun yetişkinlik döneminde beslenmesi adına uygun damak tadı oluşumuna katkı sağlıyor.

Suyu eksik olmasın

En önemli ve unutulmaması gereken şey çocukların beslenme çantasına su koyulmasıdır. Böylece beslenmede su içme alışkanlığının oluşması sağlanıyor.