Yazı İçeriği

Turşu Çeşitleri

Turşu Bidonu Tuz Deposu

Turşunun Faydaları

Fermente yiyecekler arasında turşunun bizim sofralarımızda yeri büyük. Son yıllarda ‘fermentasyon’ ve ‘fermente yiyecekler’ daha çok tüketilir oldu. Fermantasyon yüzyıllardır kullanılan bir saklama yöntemi. Saklama yöntemi olmasının dışında ise yiyecekleri lezzetlendiren ve aminoasitlerin, vitaminlerin sentezi sayesinde besin değerini arttıran bir metot. Yoğurt, kefir, kımız, sirke, boza, tempeh, kimchi ve turşu toplumlara göre en çok rastlanan fermente yiyecekler olarak karşımıza çıkar. Kültürümüzün ve sofralarımızın vazgeçilmez parçası olan turşu, özellikle nohut, mercimek, kuru fasulye gibi kuru baklagil yiyeceklerin olmazsa olmaz eşlikçisidir.


Turşu Çeşitleri

Fermente yiyeceklerin kışa özel olanı turşu, çeşitli sebze ve meyvelerden yapılır. Ancak en çok lahana, pancar, biber ve salatalık turşusu öne çıkar. Faydalarıyla da dikkat çeken turşu bir yandan da dikkatli tüketilmesi gereken bir yiyecek. Turşunun sağlığa faydaları yapım sürecine bağlıdır. O nedenle evde yapılan turşular ve dışarıdan alınan turşular arasında farklılıklar bulunur. İşte ev yapımı turşunun faydaları…

  • Turşunun ilk faydası aslında yapıldığı yiyeceklerden gelir. Lahana, pancar, biber antioksidan özellikleri sayesinde kansere karşı koruyucu bilinen sebzelerdir. Bu besinleri normal haliyle tüketemeyenler turşusu yapıldığında daha rahat yiyebilir ve antioksidan özelliklerinden faydalanabilir.
  • Fermente olan bu yiyecek içerdiği laktik asit bakterileri sayesinde birçok hastalığa karşı koruyucu özellik gösterir.
  • Bağırsak sağlığı da akla gelen faydalardan. Genellikle lifli sebzeler kullanılarak yapılır ve lifli yapısı sayesinde dışkı hacmini arttırarak, dışkının vücuttan kolay atılmasına yardımcı olur.
  • Özellikle son 10 yıldır bağırsak florasının hemen hemen tüm hastalıklarla ilişkisi araştırılıyor. Bağırsak florasının iyi olması sağlıklı olmanın temelinde yatan etmenlerden biri. Turşunun içerdiği bakteriler sayesinde bağırsak florasını düzenleyici etkisi olduğu düşünülüyor.
  • Turşu içerdiği yararlı bakteriler sayesinde K vitamini, tiamin, riboflavin gibi B grubu vitaminler için önemli rol oynar. K vitamini kanın pıhtılaşması ile ilişkiliyken B grubu vitaminler ise sinir sistemi, hafıza güçlenmesinde etkin.

Turşu Bidonu Tuz Deposu

Turşu yüksek oranda sodyum içermesi nedeniyle herkesin tüketebileceği ya da sınırsız tüketilebilecek bir yiyecek değil. Özellikle yüksek tansiyon, böbrek, diyabet ve mide ile ilgili hastalıklarda mutlaka hekime ya da diyetisyene danışılarak yenmeli. Sağlıklı bireylerde ise tuz tüketimini artırmamak adına haftada 2-3 kere bir avuç kadar yenmesi uygun olacaktır.