Yazı İçeriği

Doğurganlık yumurta rezervlerinde saklı

Sigara doğurganlığa engel

Yıllık jinekolojik muayeneyi atlamayın

Doğurganlık ile ilgili bilmeniz gerekenler

Günümüzde çoğunlukla kariyer hedefi ve sosyo-ekonomik değişimler nedeniyle evlilikler ve çocuk sahibi olma ertelenir. Bu da beraberinde pek çok sıkıntıyı getirir. İlerleyen yaşla birlikte hamile kalma ihtimali düşer ya da giderek zorlaşır. Çiftler çocuk sahibi olmak için kendilerini hazır hissettiklerinde, bu kez hamilelik gerçekleşmeyebilir ve zaman geçtikçe hayal kırıklığı ortaya çıkabilir. Son yıllarda kadınlardaki doğurganlık potansiyeli kanda yapılan AMH testi ve ultrasonografide yumurtalıklardaki foliküllerin sayımı ile tespit edilebilir. Doğurganlıkla ilgili bilinmesi gerekenler...


Doğurganlık yumurta rezervlerinde saklı

Özellikle evli olmayan ya da henüz çocuk sahibi olmayan evli çiftlerde, jinekolojik muayene sırasında kadının bu yönde değerlendirilmesi ve bilgilendirilmesi gerekir. Peki doğurganlık potansiyelini yükseltmek mümkün müdür? Aslında her kadın doğduğunda yumurta kapasitesi belirlenmiş olarak hayata gelir. Yani anne rahmindeyken ve genetik yatkınlıkların etkisi ile her bireyin yumurta kapasitesi doğduğunda belirlenir. Fakat yaşam boyunca başımıza gelen olaylar; örneğin kanser gibi ciddi hastalıklar, kemoterapi ve radyoterapi gibi ağır tedaviler, endometriozis gibi jinekolojik hastalıklar yumurta kapasitesini zayıflatır ya da azaltabilir.

Sigara doğurganlığa engel

Bu durumda “Doğurganlık potansiyelinin azalmasına karşı hangi önlemleri almalıyız?” sorusunu sormak en doğrusu. Yapılabilecek en önemli şey; yaşam şeklini değiştirmek. Yani; sigara içmemek, dengeli beslenmek ve kilo kontrolüdür. Bu önlemler ciddi rahatsızlıkların oluşmasını engelleyerek, hem doğrudan hem de dolaylı yoldan faydalı olur.

Yıllık jinekolojik muayeneyi atlamayın

Anne rahmindeyken anne adayının alışkanlıkları ve ciddi rahatsızlıkları, genetik yatkınlık, antioksidandan fakir beslenme ve obezite de kadınlardaki doğurganlık potansiyelini azaltır. Ancak doğurganlığa engel bu etkenleri tamamen kontrol etmek mümkün değil. Doğurganlığı korumak için yapabileceğiniz önemli kurallardan biri de düzenli yıllık kontrollerdir. Yıllık jinekolojik muayeneler esnasında bu noktayı gözden kaçırmayarak, doğurganlık potansiyelimizi yüksek tutmak ve bir tehdit var ise erkenden farkına vararak önüne geçmek mümkün. Öte yandan anne adaylarının gebeliklerinin sağlıklı olması, doktor kontrolünde iyi bir gebelik takibi yapılması, doğacak kız çocuklarının ilerideki yaşantısını ve sağlığını da olumlu yönden etkiler.