Yazı İçeriği

Doktora danışmadan diyabet ilacını kesmeyin

Diyabet bebeğe nasıl zarar verir?

Annedeki şeker bebeğe geçerse…

Gebelik diyabeti tehlikeli

Diyabet hastalığı hamilere nasıl zarar verir?

Her anne adayının en büyük isteği, bebeğinin sağlıklı bir şekilde dünyaya gözlerini açmasıdır. Hal böyle olunca hele de hamilelik sürecinde kimi zaman gereksiz kuruntular yaşanırken, kimi zaman da haklı endişelere sahip olunabilir. Diyabet hastası anne adayları da haklı endişeler taşıyan grupta yer alır. Diyabetik annelerin hamilelik sürecinde hem kendileri hem de doğacak bebeklerinin sağlığı için dikkat etmeleri gereken kurallar…


Doktora danışmadan diyabet ilacını kesmeyin

Dikkat edilecek kuraların başında hekime danışılarak şeker haplarının kesilip insülin kullanımına başlanması gelir. Diyabet hastası kadınların hamile kalmadan önce kadın doğum hekimine başvurup hamilelik planlamasıyla göz muayenesinin yapılıp, idrarda protein kaçağına bakılması ve kardiyak açıdan değerlendirme yapılması gerekir. Mutlaka hekim kontrolünde olmak üzere şeker ilaçları kesilip yerine insülin tedavisine geçilmelidir.

Diyabet bebeğe nasıl zarar verir?

Diyabetin kontrol altında olmaması halinde bebek düşebilir ya da erken dönemde anne karnında ölebilir. İleriki haftalarda da bebeğin bel kemiğinde açıklığa, kafasında su toplamasına, kalbinde delik olması gibi olumsuzluklara yol açabilir, yenidoğan sarılığı daha ağır seyredebilir.

Annedeki şeker bebeğe geçerse…

Diyabetik bebeklere anneden sürekli glikoz geçer ama annenin kullandığı insülin bebeğe geçmez. Annenin kan şekeri ne kadar kontrol altındaysa bebek doğduğunda solunum sıkıntısı da o kadar az olur. Diyabetin en önemli özeliği; iri bebek doğumlarına yol açmasıdır. Diyabet hastası bir anne adayının bebeği ultrasonografide 4 bin gramın üzerinde ölçülürse omuz takılma riski nedeniyle sezaryen önerilmelidir. İri bebek değil ve doğuma engel başka bir durum yoksa normal doğum önerilebilir.

Gebelik diyabeti tehlikeli

Bazen de anne adayında hamilelik sürecinde diyabet oluşabilir. Bu nedenle mutlaka tarama testlerinin yapılması gerekir. Şeker yükleme testiyle yüzde 6-8 oranında toplumda gestasyonel diyabet yani gebelik diyabeti olduğu tespit edildi. Yüksek şeker bebekte birçok soruna hatta bebeğin ölümüne yol açabilir. Bu nedenle mutlaka daha hamilelik başlamadan önce insülin ile diyabetin kontrol altına alınması gerekir. Diyabet ne kadar erken evrede yakalanırsa ve kontrol altına alınırsa, bebek üzerine olumsuz etkileri o kadar azaltılır ve hayati risk önlenebilir. Annenin diyabet kontrolü bebeğin doğduktan sonraki yaşantısı için de son derece önemlidir.