Yazı İçeriği

Dispepsi Belirtileri

Dispepsi Neden Olur?

Sebze Tüketmek Faydalı Ama…

Sofrada Konuşmak Dispepsiye Davetiye Çıkarıyor

Kahve ve Asitli İçeceklerden Uzak Durun

Kızartma Tüketmek de Dispepsi Nedeni

Dispepsinizin Nedeni Stres Olabilir

Geç Saatte Yemek Yemeyin

Egzersize Mutlaka Zaman Ayırın

Dispepsiye Neden Olan Rahatsızlıklar

Dispepsi Tedavisi 

Dispepsi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dispepsi, gastroenteroloji polikliniğine başvuran hastaların yüzde 40-60´nda görülen bir yakınmadır. Dispepsi üst gastrointestinal (sindirim sitemi) sisteme ait olduğu düşünülen karın ağrısı, huzursuzluk, erken doyma, şişkinlik, bulantı, kusma, geğirme, artmış bağırsak gazı gibi yakınmaların belli aralıklarla veya sürekli olarak görülmesi şeklinde tanımlanıyor.


Dispepsi Belirtileri

Yukarıda saydığımız yakınmaların her biri aynı zamanda dispepsi belirtileridir. Bu hastalığın, midenin içini saran zarda (mukozada) dispepsiyi açıklayacak yapısal bir bozukluktan çok fonksiyonel bir bozukluğa bağlı ortaya çıktığı düşünülüyor ve bu tabloya da "fonksiyonel dispepsi" deniliyor.

Dispepsi Neden Olur?

İstatistiklere göre her 100 kişiden 25’inde görülen dispepsiye günlük yaşantımız sırasında farkında olmadan yaptığımız bazı davranışlar neden olabiliyor.  Bu hatalı alışkanlıkların başında besinleri tam olarak çiğnemeden yutmak bulunuyor. Günümüz modern toplum yapısında hemen hepimiz pek çok şeye yetişebilmek adına yemeklerimizi oldukça hızlı bir şekilde tüketiyoruz. Oysa hızlı yemek yani lokmalarımızı tam çiğnemeden yutmak pek çok soruna neden olabiliyor. Dispepsi sorunu yaşamamak için lokmalarımızı iyice çiğnedikten sonra yutmamız, öğünlerimizi düzenli aralıklarla yememiz ve uzun saatler boyunca aç kalmamamız gerekiyor.

Sebze Tüketmek Faydalı Ama…

Sebzelerin çiğ olarak tüketilmesi özellikle fonksiyonel dispepsi nedenlerinden biridir. Dispepsi sorunuyla sık karşılaşmamak için sebze türü besinlerinizi az da olsa pişirerek tüketmelisiniz.

Sofrada Konuşmak Dispepsiye Davetiye Çıkarıyor

Dispepsinin bir diğer nedeni de yemek yerken konuşma alışkanlığıdır. Yemek sırasında konuşulurken yemeğin yanı sıra hava da yutarız. Yuttuğumuz bu hava ise şişkinliğe neden olur ve dispepsiye neden olabilir. Bu nedenle sofrada sohbet etmek yerine yemeğimize odaklanmamız daha doğru bir davranış olur.

Kahve ve Asitli İçeceklerden Uzak Durun

Dispepsinin günlük alışkanlıklarla bağlantılı olduğu alanlardan biri de kahve tüketimidir. Bu nedenle dispepsi sorunu yaşayanların aldıkları kafein miktarını düşürmelerinin de sağlıklarına katkısı olabilir. Aynı zamanda asitli içecekler de dispepsi sorunu olan kişilerin tüketmemesi gereken besinlerdir. Asitli içecekler midedeki asit oranını artırarak hazımsızlık gelişmesine neden olabilir.

Kızartma Tüketmek de Dispepsi Nedeni

Yağda kızartılmış ve bol baharatla hazırlanmış yiyecekler de dispepsi nedenleri arasında yer alır. Kızartılmış besinler midemizde daha uzun süre kalarak sindirimi güçleştirir. Bu sebeple kızartma yerine buharda, fırında pişirme ve haşlama yöntemlerini seçmeliyiz. Kızartılarak pişirilmiş yiyecekler ve yoğun baharat kullanımı midedeki asit dengesini de alt üst ederek dispepsi sorununun ortaya çıkmasına neden olabilir.

Dispepsinizin Nedeni Stres Olabilir

Stres, sıkıntı, kaygı, endişe, üzüntü gibi iç dinginliğinizi bozabilecek duygu durumları dispepsiye neden olabilir. Bu tip ruh hallerini tetikleyen etkenlerden uzak durmaya çalışarak dispepsi sorununuza karşı etkili bir adım atabilirsiniz.

Geç Saatte Yemek Yemeyin

Yatma saatine yakın zamanlarda yenilen yemekler de dispepsiye neden olabiliyor. Özellikle reflü sıkıntınız varsa bu kurala mutlaka uymanız gerekiyor. Yemeğin üzerine yatmak mide asidinin boğaza kaçmasına neden olarak hazımsızlığın başlamasına sebebiyet verebilir.

Egzersize Mutlaka Zaman Ayırın

Spor ve egzersizden uzak bir yaşam dispepsi sorunu yaşamanıza neden olabilir. Bunun için yürüyüş yapmak iyi bir çözüm olabilir. Bulduğunuz her fırsatta yürüyün. Kısa mesafelerde araç kullanmak yerine yürüyerek gitmeyi tercih edin. Yürümek, dispepsinin yanı sıra pek çok sağlık sorununa yakalanma riskinizi düşüren en basit egzersiz şeklidir.

Dispepsiye Neden Olan Rahatsızlıklar

Dispepsiye yani halk arasında bilinen adıyla hazımsızlığa neden olan pek çok faktör bulunur. Bunlardan bazıları yaşadığınız sağlık sorunları ve gebeliktir. Bu sorunlar arasında şunlar bulunur;

  • Gastrit
  • Kalogen doku rahatsızlığı
  • Ülser
  • Kanser
  • Yemek borusu enfeksiyonu
  • Parazit
  • Pankreas enfeksiyonu
  • Diyabet
  • Tiroit
  • Bağırsak sorunları
  • Böbrek yetmezliği
  • Safra kesesi taşı

Dispepsi Tedavisi 

Dispepsi tedavisinde yakınmanın kaynağına yönelik uygulamalar ağırlık kazanır. 

  • Tedavi yöntemleri arasında diyet önemli bir yer alır. Beslenme alışkanlıklarındaki düzelmeler çoğu zaman dispepsi sorunun da ortadan kalkmasına yardımcı olur.
  • Bazı ilaçların kullanımı dispepsiye neden olabilir ve eğer sorun bu ilaçlardan kaynaklanıyorsa bu ilaçların kullanımı durdurulur. 
  • Psikolojik sorunlar da dispepsinin önemli nedenlerinden biri olduğu için eğer sorun bundan kaynaklanıyorsa psikiyatrik tedavi uygulanır.
  • Yemek yedikten sonra ağrı ya da yanma gibi sonunlar açığa çıkıyorsa ülser tedavisi benzeri bir yol izlenir.
  • Yemekten sonrası şişkinlik, huzursuzluk gibi yakınmalar varsa mide ilaçları kullanılır.