Yazı İçeriği

Bu hatayı yapmayın!

Diyabetliyseniz dış kulak enfeksiyonuna iki kere dikkat!

Kulak çöpü kullanmayın

Dış kulak enfeksiyonunda kulak çubuğu kullanmayın

Dış kulak enfeksiyonu yaz aylarının sık görülen rahatsızlıklarından biridir. Dış kulak enfeksiyonu ile ilgili önemli bilgileri ve uyarıları bu yazımızda okuyabilirsiniz.


Bu hatayı yapmayın!

Dış kulak enfeksiyonunun başlangıç evresinde yaşanan kulak tıkanıklığı ve hafif ağrıyı geçirmek için kişiler kulak çöpü kullanabiliyor. Deniz veya havuz sonrası kulakta tıkanıklık ve hafif ağrıyla başlangıç evresinde olan bu enfeksiyonlarda yapılan genel yanlış, kulak kanalının kulak çöpüyle karıştırılmasıdır. Henüz iltihabi sürecin başlangıcında yapılan bu hata, tablonun çok daha hızlı ilerlemesine neden olabiliyor. Bu evrede kulağın asla kurcalanmaması, yıkamaya çalışılmaması ve ilk fırsatta bir KBB uzmanına başvurulması gerekiyor. Deniz ve özellikle havuz suyunun içindeki mikroplar başlı başına bu bölgede enfeksiyona yol açabilirken, havuz suyu mikrop açısından temiz olsa dahi yüksek pH değerine sahip olduğundan dış kulak kanalındaki düşük pH oranını bozup mikropların bu bölgede yerleşip üreyebilmelerine zemin hazırlayabiliyor. Bunun yanı sıra kulak kanalında sıkışan ve doğru temizlenmeyen kulak kirleri de, kulak çöpüyle kulakların karıştırılarak oradaki hassas cilt tabakasının zedelenmesine yol açarak dış kulak enfeksiyonlarına davetiye çıkarabiliyor.

Diyabetliyseniz dış kulak enfeksiyonuna iki kere dikkat!

Dış kulak kanalı, kıkırdak ve kemikten oluşan bir boruyu döşeyen çok ince bir cilt tabakasından oluşuyor. Bu bölge kulak kiri olarak bilinen serumen salgısı, mikroskobik düzeyde olan içten dışa dokusal hareket ve düşük pH gibi mekanizmalar sayesinde mikroplarla mücadele ederek enfeksiyonlardan korunuyor. Bu mekanizmalardan herhangi birinin aksaması durumunda dış kulak enfeksiyonları meydana geliyor. Hastalık her yaştan insanı etkilemekle birlikte özellikle diyabet sorunu olanları tehdit ediyor. Bu kişilerin, dış kulak yolunun yapısı ve salgıların cinsinin değişmesinden dolayı daha dikkat etmeleri gerekiyor. Tedavi sürecinde havuza/ denize girilmemeli ya da silikon tıkaçla kulaklar mutlaka çok iyi korunmalı. Banyo yaparken de kulakların tıkanmasına özen gösterilmeli.

Kulak çöpü kullanmayın

Peki yaz tatilinde keyfinizin kaçmaması için bu hastalığa karşı hangi önlemleri almalı?

  • Yaz tatilinde kulak sağlığı için özellikle havuza girerken silikon kulak tıkaçları ya da sıkı boneler kullanın.
  • Kulağınızın nemli kalmamasına dikkat edin, düzgünce kurulamayı ihmal etmeyin.
  • Kulakta tıkanıklık gibi durumlarda kesinlikle kulak çöpü kullanmayın. Hemen kulak, burun ve boğaz hastalıkları uzmanına başvurun.