Yazı İçeriği

Diş lekelerinin nedenleri

Diş beyazlatma kimler için sakıncalı?

Diş beyazlatma yöntemleri

Evde diş beyazlatma yapılabiliyor

Pırıl pırıl dişlerle gülümsemek pek çoğumuzun isteği. Sağlıklı görünen bembeyaz dişleri kim istemez ki? Diş sağlığında estetik açıdan yaygın olarak uygulanan diş beyazlatma yöntemi (bleaching) ile yıllar içinde oluşan diş lekeleri yok ediliyor ve daha sağlıklı bir görünüme kavuşuluyor. Dişlerin yapısında yıllar içinde oluşmuş olan ve temizlikle çıkmayan diş lekeleri, diş beyazlatma yöntemi ile giderilebiliyor. Diş beyazlatma ile temiz, beyaz ve göz alıcı bir gülüşe sahip olmakla beraber, orijinal diş dokusu tamamen korunuyor.


Diş lekelerinin nedenleri

Dişler yüzeylerinde yıllar içinde renk değişiklikleri oluşabiliyor. Bunun nedenleri ise şöyle sıralanıyor:

  • Yaşa bağlı olarak mine tabakasının incelmesi
  • Kahve ve kola gibi içeceklerin sıklıkla tüketilmesi
  • Sigara gibi alışkanlıklar
  • Yüksek doz flor kullanımı
  • Tetrasiklin grubu antibiyotik kullanımı
  • Kanal tedavisi (Tedavi sonrası rengi değişmiş dişlerde, ‘internal bleaching’ olarak adlandırılan dişin içten beyazlatılması yöntemi uygulanıyor.)

Diş beyazlatma kimler için sakıncalı?

Diş beyazlatma muhakkak diş hekiminin kontrolü altında yapılması gereken bir işlemdir. Herkes için uygun olmayabilir. Diş beyazlatmanın önerilmediği kişiler şöyledir: 

  • 15 yaş öncesi gençler
  • Ciddi diş hassasiyeti olan kişiler
  • Diş eti çekilmeleri sonucu kök yüzeylerinin açığa çıktığı kişiler
  • Dişlerinde çürük kaviteleri olanlar
  • Yüksek transparan karakterde mine yapısına sahip olan kişiler
  • Ciddi çarpıklığı olanlar

Diş hekiminin tam bir ağız içi kontrol ve teşhisi ile dişlerin bu işlem için uygun olup olmadığını belirlemesi gerekiyor. Yukarıdaki sakıncaları oluşturmayan herkes diş beyazlatma işlemi görebiliyor. Ancak tedavinin etkili olamayacağı bazı durumlar vardır. Örneğin; ön yüzeyi porselen veya kompozit gibi restoratif malzemelerle kaplı dişlerde de beyazlatma etkili olmuyor. Çünkü diş beyazlatma işleminde kullanılan etken maddeler sadece organik diş dokusu üzerinde etkilidir.

Farklı tipte diş beyazlatma prosedürleri vardır. Bir saatlik bir sürede uygulanabileceği gibi, kişiye özel plaklar yardımıyla 5 ile 10 gün değişen sürelerde ve 15 dakikadan 6 saate kadar değişen seanslar halinde evde de beyazlatma uygulamaları yapılabiliyor. Ancak evde olsa da profesyonel yöntemlerle yapılması uygun görülüyor. Diş beyazlatma, diş hekiminin gözetimi altında yapılırsa etkin ve güvenilir bir yöntemdir. Böylelikle dişler ve diş etleri de zarar görmüyor. Diş beyazlatma işleminden sonra dişler, her zaman için eskisinden daha beyaz görünüyor. Ancak, kişilerin alışkanlık ve ağız bakımına bağlı olarak yılda bir-iki kez pekiştirme tedavisi gerekebiliyor. 

Diş beyazlatma yöntemleri

Diş beyazlatma yöntemi ile dişler kişinin yapısına göre sekiz-on tona kadar açılabiliyor. Diş beyazlatma iki şekilde yapılabiliyor.  

Office Bleaching: Bu beyazlatma yöntemi diş hekimi tarafından klinikte ve genellikle 40-50 dakika kadar süren tek veya iki seanslık bir işlemle uygulanıyor.

Home Bleaching: Bu yöntemde beyazlatma yapılacak kişiye ayrıntılı bir muayene yapıldıktan sonra ölçü alınarak ağzına uygun ve tüm dişleri kapsayacak şeffaf bir kalıp hazırlanıyor. Kişi bu kalıbın içine hekim tarafından verilen jelleri sıkarak her gün belli saatlerde dişlerine uyguluyor. Genellikle geceleri ve günde 5-8 saat süre ağızda kalması isteniyor. Bir hafta ile 10 gün arasında işlem tamamlanıyor. Uygulama süresinin uzun olması nedeniyle günümüzde office tipi beyazlatma tercih ediliyor.