Yazı İçeriği

Ayak bileğinden yaralanıyorsa...

Spor yaralanmaları yaz aylarında artar

Hangi spor yaralanması neden görülür?

Spor yaralanmalarındaki riskler

Sadece profesyonel sporcuların değil, amatör düzeyde spor ile uğraşan kişilerin de en önemli korkusu spor yaralanmalarıdır. Bunun önüne geçmek kısmen mümkündür. Aslında hangi spor dalı olursa olsun spor yaralanması riski hep vardır. Ancak basketbol, futbol, voleybol, hentbol gibi spor dallarında bu risk daha yüksektir. Çünkü kötü düşme tekniğine sahip olan sporcunun yanlışlarını öğrenmesi profesyonel yaşamında yaralanma riskini azaltır. Ayrıca 12-18 yaş aralığındaki genç kızların fizyolojisi gereği düşme teknikleri kötüdür ve bunun düzeltilmemesi halinde diz ve ayak bileği yaralanmaları sık olur.


Ayak bileğinden yaralanıyorsa...

Sporcuların düşerken hangi aşamada yanlış yaptığı yüksek hızlı kamera ve hareket analizi sistemi ile bulunabilir. Hatalar saptandıktan sonra bunların düzeltilmesi mümkün olur. Ayrıca sporcuların şu 3 şarta bağlı olarak düzenli aralıklarla kontrolden geçirilmeleri gerekir:

  • Sporcu travma olmadan ön çapraz bağ yaralanması geçiriyorsa
  • Sık sık ayak bileğinden, dizinden ve kalçasından yaralanıyorsa
  • Özellikle 12-20 yaş aralığındaysa ve kadınsa 

Spor yaralanmaları yaz aylarında artar

Spor yaralanmaları mevsimlere göre çeşitlilik gösterir. Kış aylarında kapalı alan spor dalları ile kayak ve snowboard gibi mevsim sporlarına bağlı sakatlanmalara sık rastlanır. Yaz aylarında ise açık alanda yapılan sporlara bağlı yaralanmalar daha sık görülür. Kapalı alan spor branşlarına ilgi, açık alana kıyasla oldukça düşük kaldığı için sakatlanma sayısı da göreceli olarak kışın düşer, yazın artar.

Hangi spor yaralanması neden görülür?

Havaların ısınması ve okulların tatile girmesiyle birlikte çocuklarda görülen sporda travma yaralanmaları ön plana çıkar. Bu yaş grubunda daha çok futbol, basketbol, bisiklet ve yüzme sırasında olan spor yaralanmaları; kırıklar, çıkıklar ve yumuşak doku yaralanmalarıdır. Genç yetişkinler de spor yaralanmalarında öne çıkan bir diğer yaş grubunu oluşturur. Bu gruptakiler de daha çok outdoor sporlara ilgi duyar. Spor sırasında yetersiz sıvı alımı ve aşırı sıcaklık artışı ile birlikte konsantrasyon bozuklukları, yetersiz kondisyon, ısınmadan yapılan aktiviteler, uygun olmayan veya yetersiz ekipman kullanımı bu yaş grubunda spor yaralanmalarına davetiye çıkarır. Ayrıca, yine aşırı kullanıma bağlı stres kırıkları ve tendinitler de (tendon iltihapları) sıkça görülen spor yaralanmaları arasında yer alır. Sigara ve alkol kullanan, kondisyonsuz orta yaş grubu erkeklerde oluşan tendon kas yaralanmaları ve özellikle aşil tendon yaralanmaları da bu aylarda daha çok görülür.