Yazı İçeriği

Çocuklarda diyabetin belirtileri

Diyabet hastası çocukların ebeveynleri için tavsiyeler

Diyabeti olan çocuk nasıl beslenmeli?

Diyabet hastası çocuklarla ilgili bilinmesi gerekenler

Diyabet hastalığı, tip 1 ve tip 2 diyabet olarak ayrılır. Diyabetin 2 yaşın altında görülme oranı azdır. Çocuklarda diyabet, en sık ilkokula başlama ve ergenlik döneminde gözlenmekle birlikte her yaşta ortaya çıkabilir. Tip 1 diyabet genetik nedenlerle çocuklarda ve gençlerde ortaya çıkarken, yetişkinlerde tip 2 diyabet görülür. Geçmişte 50’li yaşlardan sonra görülmeye başlanan bu diyabetin görüşme yaşı artık 10’a kadar düştü. Bunun nedenleri ise çocukların ve gençlerin daha sağlıksız beslenmeleri, daha az hareket etmeleri ve buna bağlı olarak da kilo almalarıdır. Fast food tarzı sağlıksız yiyeceklerin tüketilmesi ve bu nedenle fazla yağ alımı artmıştır.


Çocuklarda diyabetin belirtileri

  • Çok su içme
  • Çok idrara çıkma
  • Yemek yemesine karşın kilo kaybı
  • İdrar kaçırma

Bu belirtiler erken fark edilmezse sık soluma, bilinç bulanıklığı ve koma belirtilerine doğru ilerler.

Diyabet hastası çocukların ebeveynleri için tavsiyeler

Diyabet tedavisinin kuralları vardır. Kurallara uyulduğu durumda sağlıklı bir yaşam sürdürülebilir. Diyabeti olan kişi, diyabetik beslenme biçimi, insülin tedavisi ve egzersizi birlikte uygulamalıdır. Diyabeti olan çocuğun, kendisi, ailesi ve öğretmeni diyabet konusunda eğitilmelidir. Diyabetli çocuk insülin kullandığı için zaman zaman hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) yaşayabilir. Bu nedenle hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) acil tedavisi konusunda çocuğun çevresindekilerin de eğitilmiş olması gerekir.

Diyabeti olan çocuk nasıl beslenmeli?

Diyabetli çocuğa yaş, cins ve kilosuna göre hesaplanan günlük kalori miktarını içeren bir beslenme modeli uygulanmalıdır. Günlük alınan kalorinin yüzde 50’sini karbonhidrat, yüzde 30’unu yağ, yüzde 15-20’sini protein oluşturmalıdır. Basit şekerler kan şekerini hızla yükselttiği için kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir. Çikolata gibi basit şeker yani bakkal şekeri içeren gıdalar hızla kan şekerini yükseltir; bu nedenle tüketilmemelidir.