Yazı İçeriği

Kakaolu süt yerine tarçınlı süt yapın

Sütü sevmiyorsa meyveyle verin

Gribe karşı kefir tüketmeli

Haftada 2 porsiyon dondurma

Ona küçük küpler hazırlayın

Kase kase yoğurt

Sağlıklı atıştırmalıklar için süt kullanın

Ebeveynler çocukları için her şeyin en sağlıklı düşünmeye çalışıyorlar. Evde kendi hazırladıkları yemekleri, okulda da sağlıklı beslenme çantaları hazırlamak istiyorlar. Çocukların elleri marketlerde de çikolata raflarına uzandığında dayanamazlar ama en sağlıklı tercihi yapmak için sütlü atıştırmalıkları tercih ediyorlar. Aslında anne ve babalar çocukları için sağlıklı sütlü atıştırmaları kendileri evde yapabilirler. Bu tür sağlıklı atıştırmalıklar, çocuğun büyüme ve gelişme dönemi için son derece önemli. Hem çocuğun ihtiyacını iştahını kapatmayacak hem de okul başarısına katkı sağlayabilecek türde olmalı. İşte çocuklarınız için sağlıklı atıştırmalık önerileri...


Kakaolu süt yerine tarçınlı süt yapın

Süt; protein kalitesi ve vitamin mineral oranları, özellikle kalsiyum ve fosforun birbirine oranı nedeniyle vücut tarafından çok verimli bir besin kaynağıdır. Bağışıklığın güçlenmesi, sinir sisteminin onarımı ve fonksiyonlarını yerine getirmesi, kemik doku hücrelerinin oluşumu gibi süreçlerde aktif olarak yer alan süt bileşenleri, çocukların günlük beslenmesinde ortalama 2 bardak kadar kullanılmalıdır. Hele bir de tarçın ilave edildiğinde, tarçının kan şekerini düzenleyici etkisi ve tatlı isteğini giderecek çok sağlıklı bir alternatif olması açısından son derece faydalı olacaktır.

Sütü sevmiyorsa meyveyle verin

Lezzet katmak amacıyla sütü sevmeyen çocuklar için taze ve mevsimine uygun meyveler ve 1 tatlı kaşığı bal ya da pekmezle birlikte blender yardımıyla milkshake hazırlayabilirsiniz. Fakat günlük beslenmede 1 bardaktan fazlasına izin verilmemeli.

Gribe karşı kefir tüketmeli

Okul çağı çocuklarında gribal enfeksiyonların ya da diğer salgın hastalıkların ilerleme olasılığı çok yüksek. Fakat düzenli olarak kefir içen çocukların salgın hastalıklara daha az yakalandığına işaret ediliyor. Günlük yaşam içerisinde hava kirliliği veya stresten yetişkin bir bireye göre daha çabuk etkilenebilen çocukluk döneminde doğal olarak bağırsak florası da etkileniyor ve zaman zaman diyare nedeniyle bağışıklık sistemi dahi pes edebiliyor. Özellikle bağırsaklarla ilgili sıkıntılı bir dönemden geçtiyseniz çocuğunuzun mutlaka kefir tüketmesini sağlayın. Alerjik bir yapıya sahip olan çocuklarda ise alerjen etkiye dair bulguları minimalize ediyor. Evde mayalanabileceği gibi marketlerden satın alınarak sağlıklı bir atıştırmalık olarak buzdolabında saklanabilir.

Haftada 2 porsiyon dondurma

Yetişkinler dahil birçok kimsenin hayır diyemeyeceği yiyeceklerden biri. Yaz aylarının en çok tercih edilen tatlısı. Çocuklarınıza yaz ve kış aylarında rahatlıkla yedirebileceğiniz besinlerden bir tanesi. Vitamin ve mineral oranları oldukça yüksek olan dondurma; doğru miktarda ve aşırıya kaçmayacak sıklıkta tüketildiği takdirde zararsızdır. Her gün olmamak koşuluyla haftada 1-2 kez meyveli ya da sade olarak tercih edilebilir. Fakat enerji yükü artacağından sos ve şurup ilavesinden kaçınılmalı, külah ya da kağıt helva ile tüketilmemelidir.

Ona küçük küpler hazırlayın

Çocuk beslenmesinde en kaliteli protein kaynaklarından biri olan peynir, küp küp doğranarak zeytin ile birlikte kürdana takılarak veya küçük peynirli kanepeler hazırlanarak okuldan geldiğinde çocuğa sağlıklı bir atıştırmalık olarak sunulabilir. Kas kabiliyetinin artması ve çocuğun kendini daha enerjik hissetmesinin yanı sıra büyüme gelişme dönemindeki hızı da artıracaktır.

Kase kase yoğurt

İştahsızlık problemi olan çocuklar ve onlara ne yedirebileceğini bilemeyen annelerin dramına günlük hayatta çok şahit olmuşuzdur. Sinir sisteminin sağlıklı gelişimi, kas ve kemik sağlığı açısından da büyük öneme sahip yoğurt, bunun yanı sıra sütten daha fazla kalsiyum içerir ve çocuk beslenmesinin olmazsa olmazları arasındadır. Günlük hayatta yoğurt tüketimini reddeden çocuklar için yoğurda meyve katılabildiği gibi çok arttırmamak koşuluyla bir miktar bal ve çekilmiş ceviz, fındık, badem ilave edilebilir. Bir çocuğun günde 2-3 kase yoğurt ya da süt tüketmesi gerekir.