Yazı İçeriği

1. El yıkamanın önemini öğretin

2. Yeterince uyumasını sağlayın

3. Yanında hatta balkonda da sigara içmeyin

4. Aşılarının tam olmasına dikkat edin

5. Sağlıklı ve dengeli beslenmesini sağlayın

6. Çok kalın giydirmeyin

7. Spor yaptırın

8. Bol su içme alışkanlığı kazandırın

Doğru bilinen yanlışlar

Her çocuk enfeksiyon geçirir ama…

8 kereden fazla hastalanıyorsa dikkat!

Okulların açılması ve sonbaharın gelmesiyle birlikte çocuklar yaz aylarına göre daha çok rahatsızlanmaya başlar. Bu rahatsızlıkların en sık görülenlerinden biri de griptir. Bunun dışında daha birçok bulaşıcı hastalık kapınızı çalabilir. Fakat sizler de bu konuda çaresiz değilsiniz.


1. El yıkamanın önemini öğretin

El yıkama ve burun temizliği gibi kişisel bakım becerilerinin geliştirilmesini sağlayın. Su ve sabun sayesinde enfeksiyonlara yol açan mikropların vücutlarından uzaklaştırılmasını sağlamış olacaklarını öğretin. Doğru el yıkama için 20’ye kadar saymaları gerektiğini belirtirken, nasıl doğru el yıkanacağını uygulamayla gösterin. Ellerini gün içerisinde ağzına ve yüzüne sürmemesi, hapşırırken ağzını eliyle değil, koluyla ya da kağıt mendille kapatması gerektiğini anlatın.

2. Yeterince uyumasını sağlayın

Düzenli ve yeterli uyku çocukların gelişiminde olduğu kadar vücut direncinin güçlü olmasında da sanılandan çok daha önemli bir rol oynuyor. İlköğretim çağında çocuğunuzun günde en az 10 saat uyuması gerekiyor. Uykunun süresi kadar kaliteli olması da çok önemli olduğundan, odasının karanlık olmasına (gece lambası ile uyuyorsa, uyuduktan hemen sonra mutlaka kapatın), uykudan önce elektronik cihazlar, bilgisayar, tablet ve telefondan uzak kalmasına dikkat edin.

3. Yanında hatta balkonda da sigara içmeyin

Sigara dumanı en başta da solunum yolu enfeksiyonları açısından son derece riskli. Çocuğunuzun yanında hatta balkonda dahi sigara içmeyin. Sigara dumanını soluyan bir çocukta solunum yolu enfeksiyon riski önemli ölçüde artıyor.

4. Aşılarının tam olmasına dikkat edin

Çocuklarınızın aşılarının tam olmasına özen gösterin. Kronik bir hastalığı olan çocuklara ya da çok sık gribal enfeksiyon geçiren çocuklara grip aşısı yaptırmakta fayda var. Ayrıca okul çağı çocuklarında altı ayda bir rutin kontrollerin ihmal edilmemesi gerekir.

5. Sağlıklı ve dengeli beslenmesini sağlayın

Vücudun enfeksiyonlara karşı direnç kazanmasında sağlıklı beslenme kilit rol oynuyor. Mevsim meyveleri ve mevsim sebzelerinde bulunan A ve C vitaminlerinin düzenli tüketimi bağışıklığı güçlendiriyor. Abur cubur tüketerek bağışıklık sistemini zayıflatmasını engellemek için sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın.

6. Çok kalın giydirmeyin

Mevsime uygun giydirin. Çok giyinmek de en az hafif giyinmek kadar riskli. Teri emmesi için giysilerin pamuklu kumaştan olmasına dikkat edin. Tek kat kalın kıyafet yerine ince ince birkaç kat giydirmekte fayda var. Eve gelince hemen üstünü değiştirmesi konusunda bilinçlendirin.

7. Spor yaptırın

Yapılan bilimsel çalışmalar düzenli spor yapmanın vücut direncini artırarak enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ortaya koyuyor. Çocuğunuzun hareketsiz kalmaması, düzenli bir sporla ilgilenmesi çok önemli. Bu nedenle mutlaka yaşına uygun spora gitmesini sağlayın. Spora gitme imkanı yoksa açık havada birlikte düzenli, tempolu yürüyün.

8. Bol su içme alışkanlığı kazandırın

Enfeksiyonlarla mücadelede en etkili yöntemlerden biri bol bol su içilmesi. Ülkemizde yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da yeterli su içme alışkanlığı bulunmuyor. Oysa yeterli su tüketimi, vücuttan toksik maddelerin atılmasının yanında enfeksiyonlarla savaşma ve vücut direncini artırma gibi çok önemli faydalar da sağlıyor. Üstelik yetersiz sıvı alımı fiziksel olduğu kadar zihinsel performansı da olumsuz etkiliyor. Bu nedenle çocuklara mutlaka susamasalar da su içme alışkanlığını kazandırmalısınız.

Doğru bilinen yanlışlar

YANLIŞ 1: Gribal durumlarda dışarıdan yüksek doz C vitamini almak gribal enfeksiyonları iyileştirir.

YANLIŞ 2: Hastalıkların çoğunun nedeni soğuk ve cereyanda kalmadır.

YANLIŞ 3: Hastayken banyo yapılırsa hastalık ilerler.

YANLIŞ 4: Vitamin/balık yağı vs gibi preparatları kullananlar daha az hastalanır.

Her çocuk enfeksiyon geçirir ama…

Her çocuk enfeksiyon geçirir. Ama yılda 8 kereden fazla solunum yolu enfeksiyonu, ikiden fazla pnömoni (zatürre) ya da yılda 3’ten fazla orta kulak enfeksiyonu oluyorsa, ancak bu durumda bağışıklık sistemini bozan bir sorun var mı diye araştırma yapmak gerekiyor.