Yazı İçeriği

Enfeksiyon neden oluşur?

Viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanmayın

Ateşi 38’in üstündeyse…

El yıkamayı öğretin

Kahvaltı es geçilmemeli

Grip aşısı yaptırın

Enfeksiyon belirtileri 2 günde ortaya çıkıyor

Havaların iyice soğumasıyla birlikte özellikle çocukların hastalıklara yakalanma riski de arttı. Kapalı ve kalabalık mekanlarda bulunan çocuklara mikroplar daha kolay bulaşıyor. Bu noktada öncelikle ebeveynlere çocuklarını enfeksiyonlardan korumada büyük görev düşüyor. 200’den fazla virüs çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açıyor. Üstelik bu virüslerin havaları soğuması veya çocuğun üşümesiyle ilgisi yok.


Enfeksiyon neden oluşur?

Genellikle sonbahar ve kış mevsiminde ortaya çıkan enfeksiyonlar özellikle kapalı ve yeterince havalandırılmayan ortamları sever. Çocuklar kışın daha çok hasta olurlar; çünkü çocukların okula gitmesi virüsler ile karşılaşmayı artırır. İnsanlar hava soğuk olduğu için iç ortamlarda birbirlerine yakın temasta kalırlar ki, bu da enfeksiyonların bulaşmasını kolaylaştırır. Ayrıca düşük nem oranı, burun mukozasını kurutur; bu durum da çocukları soğuk algınlığına yol açan mikroplara (virüslere) karşı daha hassas hale getirir.

Üst solunum yolu enfeksiyonu olan çocuklar virüsü aldıktan sonra iki-üç gün içerisinde burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda kaşıntı, boğaz ağrısı, ses değişikliği, halsizlik, hapşırık ve geniz akıntısının yol açtığı hafif öksürük sorunları ile karşı karşıya kalıyor. Şikayetler genellikle bir hafta devam ediyor. Çocukların birçoğu, yılda beş ile sekiz kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyor. Yılda sekizden fazla solunum yolu enfeksiyonu, ikiden fazla zatürre ya da üç dört kez orta kulak iltihabı geçiren çocukların ise başta bağışıklık sistemiyle ilgili olmak üzere bazı testlerin yapılması gerekiyor.

Viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanmayın

Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının kesin bir tedavisi yoktur. Burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi bazı şikayetler azaltılabilse de daha kısa sürede iyileşme sağlanamaz. Bu durumda en sık yapılan hatalardan biri de, gereksiz antibiyotik kullanımıdır. Unutmayalım ki; antibiyotikler bakterileri öldürür ama üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan virüsleri öldürmez. Viral enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanılması bakterilerde direnç gelişimine yol açar; gerçekten bu ilaçlara ihtiyacımız olduğunda ise işe yaramazlar. Bu nedenle antibiyotikler sadece doktor önerisi ile kullanılmalıdır.

Ateşi 38’in üstündeyse…

Tedavide asıl önemli olan destekleyici tedavidir. Bunun yanı sıra çocuklarda sıvı alımının artırılması, sigaraya maruz kalınmasının engellenmesi, serum fizyolojik ile burnunun temizlenmesi ve aspire edilmesi, ateşin 38 derecenin üzerinde olması durumunda ılık duş yaptırılması ve ateş düşürücü verilmesi sayılabilir. Burun akıntısı ve tıkanıklığını azaltmaya yönelik tedavilerin ise etkinliği çok sınırlıdır. Şikayetlerin belirgin olduğu durumlarda hekime danışılarak 4-6 yaş üzerindeki çocuklarda verilebilir. Viral enfeksiyonlar ile birlikte aspirin kullanılması; Reye sendromu denilen, karaciğer yetmezliğine kadar giden ve hayati riske neden olan durumlara yol açabilir.

El yıkamayı öğretin

Hastalıklar kapıyı çalmadan önlem almak ve bunun için çocukları bilgilendirip bilinçlendirmek ise en doğru olanı! Üst solunum yolu enfeksiyonlarından korumak için çocuklara hasta kişilerden uzak durması, sık el yıkaması, maske takması, kağıt mendil kullanması (kullanılan mendil hemen çöpe atılmalı) öğretilmeli. Birçok enfeksiyon hastalığının kontrolünde kişisel temizlik alışkanlıkları çok önemlidir. Küçük yaşlardan itibaren çocuklarda el yıkama alışkanlığı geliştirilmesi, tuvaletten sonra elini iyi yıkaması ve gün içerisinde de sık sık ellerini yıkaması, elini ağzına, yüzüne götürmemesi hastalıklardan korunmada çok büyük rol oynar.

Kahvaltı es geçilmemeli

Sınıfların sık sık havalandırılması, dengeli ve yeterli beslenmeye özellikle de kahvaltıya dikkat edilmesi gerekiyor. Çocuklara mutlaka günde 1 litre su içirilmeli, kalın ve yünlü giyecekler yerine pamuklu giyecekler giydirilmeli, hasta çocuk rapor alarak okula gönderilmemeli. Düzenli reklamı yapılan ve tavsiye edilen pek çok ürün ve bitkisel formüllerin de bilimsel kanıtı yoktur. Hatta bu ürünler, böbrekler ve karaciğere zarar verebilir. Bu nedenle enfeksiyon önleyici ve/veya bağışıklık sistemi destekleyici tedaviler konusunda tecrübeli bir uzmana danışılmalı.

Grip aşısı yaptırın

Özellikle birçok çocuğun bir arada bulunduğu ortamlarda oyun alanlarının ve oyuncakların uygun şekilde temizlenmesi ve grip aşısı yaptırılması da önemlidir. Grip aşı; her yıl, kış aylarında görülmesi beklenen grip virüslerine karşı yeniden hazırlanan, inaktif yani; ölü bir aşıdır. Özellikle risk grubunda olanlar için aşılama önemlidir. Astım, diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, nörolojik ya da nöromusküler (kas ve sinir hastalığı) hastalıkları olan çocuklar ve bu çocuklar ile aynı evde yaşayan diğer kişiler risk grubunda olmasa bile mutlaka aşılanmalıdır. Örneğin evde astımlı bir çocuk var ise evdeki herkesin aşılanması önerilir.