Yazı İçeriği

Vitamin nedir?

Sebzeler, meyveler vitaminlerini kaybetmesin!

Besinlerden daha fazla vitamin elde edebilirsiniz

Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu her şeyi gıdalardan almanız mümkün. Tabii güneş gibi bir yaşam kaynağına da gereksinim duyarsınız. Kimi zaman halsizlik, yorgunluk gibi sorunlar aslında vücudunuzda bir şeylerin eksik olduğunu gösterir. Kimisi kan testleriyle belirlenebilen bu değerler vitaminlerdir.


Vitamin nedir?

Vitaminler gündelik yaşamın devamı için gerekli olan basit yapılı bileşiklerdir. Günlük yaşantımızda aldığınız besinlerde bulunan ya da vücudunuzda depolanan vitaminler, suda eriyenler ve yağda eriyenler olarak 2 gruba ayrılır. A, D, K vitaminleri yağda eriyen vitaminlerdir bunlar fazla alınırsa vücutta depolanır. Suda eriyen vitaminleri ise vücut ihtiyacı kadarını kullandıktan sonra böbrekler yardımıyla atar.

Sebzeler, meyveler vitaminlerini kaybetmesin!

Peki vitaminleri aldığınız besinlerin bu değerleri kaybetmelerinin söz konusu olduğunu biliyor musunuz? Sebze ve meyveler onlara ‘iyi davrandığını’ kadar size vitamin verirler. Yani besinler vitamin kaybına uğrayabilirler. Besinlerdeki vitamin kayıplarını önlemek için pratik ipuçları şunlardır:

  • Sebze ve meyveleri çok az su ile veya susuz pişirin. Buharda pişirmeyi tercih edin.

  • Sebzeleri pişirmeden hemen önce ve büyük parçalar halinde mümkünse elinizle bölün veya bıçakla kesin. Sebzeleri küçük parçalar halinde bölmek veya kesmek alan yüzeyini artırır. Alan yüzeyi ne kadar artarsa vitamin kaybı o kadar çok olur.

  • Sebze ve meyveleri pişirirken tencerenin kapağını kapalı tutun. Böylece buhar kaybolmaz ve pişme süresi kısalır.

  • Yağları yakmayın. Yağlar, uzun süre yüksek ısıya maruz kalırsa, vücut için zararlı maddeler (serbest radikaller) oluşur. Besinlerin yüksek sıcaklıkta kızartılarak yenmesi sağlık açısından zararlıdır. Ayrıca bu yiyecekleri fazla tüketmek şişmanlığa, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini de artırır.

  • Protein kaybını önleyin. Sütlü tatlı pişirilirken şeker eklemesi ocaktan alınırken yapılmalıdır. Pişirme sırasında eklenen şeker ile sütün proteini birleşince protein kaybı oluşur.

  • Yoğurdun suyunu dökmeyin. Yoğurdun suyunun süzülmesi veya bekletme esnasında oluşan yeşilimsi suyunun atılması vitamin B2 (riboflavin) kaybına neden olur. Riboflavin vücutta önemli işlevleri olan bir vitamindir. Ekmek mayalandırma, bisküvi ve pasta ile çorba yapımında değerlendirilmelidir.

  • Sebzeleri pişirirken soda eklemeden pişirin. Pişirme sırasında eklenen soda, sebzelere daha yeşil bir renk kazandırmakla birlikte bazı vitaminlerde kayıplara neden olur.

  • Sebze ve meyveleri çiğ tüketmeyi tercih edin. Pişirecekseniz mümkün oluğunca kısa sürede ve diriliğini koruyacak şeklide pişirin. B ve C vitamini gibi vitaminle ısıyla kolayca kayba uğrarlar.