Yazı İçeriği

Zeytinyağının faydaları

Zeytinyağı hangi vitaminleri içerir?

Bir tatlı kaşığı enerji

Isı ve ışıktan koruyun

Bebek beslenmesinde zeytinyağı kullanın

Beslenme, bebeğinizin büyüme ve gelişiminde önemli bir yer tutar. Bebek beslenmesi ve sonrası dönemdeki çocuk beslenmesi, yaşam boyu sağlığı etkileyen ilk adımlardır. Büyüme ve gelişmenin en hızlı sürdüğü yaşamın ilk yıllarındaki doğru beslenme çocuğun gelecek yıllardaki sağlık durumu ile doğrudan ilintilidir. Bebeklerde ilk 6 ay anne sütünün mucizevi bileşimi ve geliştirici etkisinden sonra yavaş yavaş tamamlayıcı besinlere geçilmelidir. 6’ncı aydan sonra anne sütü veya devam sütüyle beraber tamamlayıcı besinlere geçerken, yeni başlanan farklı her besin sindirim sistemine tek tek tanıtılmalıdır. Meyveler, yoğurt, sebze derken zeytinyağı anneler tarafından genelde ‘enerji verici’ etkisi düşünülerek bebek beslenmesine eklenir. Ancak zeytinyağının bebek beslenmesindeki yeri sadece enerji verip büyümeyi sağlamasıyla sınırlı değildir.


Zeytinyağının faydaları

Zeytinyağı uzun vadede bebeğinizin kötü kolesterolünü düşürmeye, iyi kolesterolünü yükseltmeye yardımcı olacak tekli doymamış yağ asitlerinden zengindir. Zeytinyağı özellikle oleik asitten zengindir. Oleik asitse bebeğin büyümesini ve beyin gelişiminin desteklenmesini sağlar.

Zeytinyağı hangi vitaminleri içerir?

Zeytinyağı, astım gelişimini önleme veya şiddetini azaltmaya yardımcı olan anti-inflamatuar özellikler taşır. Aynı zamanda antioksidan olduğu için kansere karşı da koruyucudur. Zeytinyağı kendi yapısında antioksidan vitaminlerden olan E vitaminini içerse de besinlerle alınan yağda eriyen vitaminler olan A,D,E,K vitaminlerinin vücutta kullanılmasına da yardımcıdır. Örneğin A,C ve K vitamininden zengin olan ıspanak püresi üzerine eklenen zeytinyağı bebeğin bu vitaminlerden yararlanmasını sağlar. Böylece hem antioksidan vitaminler olan A ve C vitaminini alarak bebeğin bağışıklığı kuvvetlenmiş olur hem de A vitamini ile göz sağlığı korunur. Zeytinyağı ayrıca bebeklerde sıklıkla görülen kabızlığı çözmeye de yardımcıdır.

Bir tatlı kaşığı enerji

Zeytinyağının dumanlanma noktası düşüktür. Bu da yüksek derecelerde yağın yanacağı anlamına gelir. Bebek beslenmesinde zararlı olmaması için zeytinyağını; yemek piştikten sonra ekleyin. Bebeğiniz için ek gıdaya başladığınızda ve sıra sebzelere geldiğinde vitaminlerin emilimi için mutlaka zeytinyağı kullanın. Sebze yemeklerine veya pürelerine eklenen zeytinyağı, hem bebeğe enerji verir hem de lezzet açısından da tüketimi kolaylaştırır. Enerji sağlayarak büyüme ve gelişmesine de destek olur. Bebek beslenmesinde sebze yemeklerine, çorbalara 1 tatlı kaşığı kadar eklenebilir.

Isı ve ışıktan koruyun

Bebek beslenmesinde kullanılacak zeytinyağı çeşidi ise asit oranı 0,3-0,5 arasında olan sızma zeytinyağı olmalıdır. Zeytinyağının herhangi bir oksidasyona uğramaması için saklama koşullarına çok dikkat edilmelidir. Işık ve yüksek ısıdan uzak tutulmalıdır. Işık geçiren cam veya plastik şişelerdekiler değil, mutlaka ışık geçirmeyen ambalajda olan zeytinyağını aldığınızdan emin olun. Serin bir yerde, koyu renk camlı bir şişe ya da kavanozda saklamak zeytinyağını en sağlıklı saklama yöntemidir.