Yazı İçeriği

1. Kırmızı, Yeşil, Turuncu, Sarı Renklerle Beslenin

2. Balığı Fırında ya da Buğulama Yapın

3. Sarımsak-Limon Karışımı

4. Bakterilere Karşı Bol Su İçin

5. Kefir ya da Bir Kase Yoğurt

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Beslenme Bilgileri

En önemli sağlık sorunlarından sayılan enfeksiyon hastalıklarının yaşandığı kış mevsiminde bağışıklık düşebilir, bu da hastalıklara davetiye çıkarır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde sağlıklı ve bilinçli beslenme çok önem taşır. Yeterli ve dengeli beslenme, gün içerisinde her besin grubunun yeterli miktarda alınmasıyla sağlanır. Böylece ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almış oluruz. A ve C vitaminleri antioksidan vitaminlerdir. Antioksidanlar sayesinde bağışıklık güçlenir, böylelikle enfeksiyonlara yakalanma riski azalır, hastalık oluşmuşsa daha kısa sürede atlatılması sağlanır.


1. Kırmızı, Yeşil, Turuncu, Sarı Renklerle Beslenin

Turunçgillerden elma-nar ve kiviye, brokoliden havuç-lahana ve kerevize, kabaktan pırasa-yeşil ve kırmızıbibere, turptan roka-marul-maydanoz-tere gibi yeşilliklere rengarenk beslenmek gerekir. Ancak salata ve taze sıkılmış meyve suları, C vitamini kaybının önlenmesi için hazırladıktan kısa bir süre sonra tüketilmeli. Meyveleri de posası ile tüketmek ise en doğru olanı.

2. Balığı Fırında ya da Buğulama Yapın

Kış aylarında bol bol balık tüketilmesi çok önemli. Balığın kızartma değil, fırında ya da buğulama olarak tercih edilmesi sağlıklıdır. Her sabah bir yumurta, kırmızı üzüm çekirdeği, haftada iki gün 2-3 köfte büyüklüğünde kırmızı et, kuru baklagiller, evde mayalanmış yoğurt ya da kefir ile soğan ve sarımsak da çok önemli. Doğal birer antibiyotik olan soğan ve sarımsağı pişirmek yerine çiğ tüketin. Siz siz olun gün içerisinde birer avuç fındık, badem, ceviz tüketmeyi ihmal etmeyin.

3. Sarımsak-Limon Karışımı

Sarımsak-limon karışımı gribal enfeksiyonu önlemek adına uygun bir tercihtir. Gece yatmadan önce bir diş sarımsağı küçük parçalar halinde doğrayıp, limon suyuyla yutmak vücut direncini arttırarak gribi önlemeye yardımcı olabilir.

4. Bakterilere Karşı Bol Su İçin

Kış aylarında bol sıvı tüketimi özellikle de günde 2 litre su içmek çok önemli. Su, kanın bütün hücrelere yeterli miktarda oksijen taşımasını, vücuttan zararlı maddelerin atılmasını, özellikle kış aylarında hasta eden bakterilerin ve virüslerin etkisiz hale gelmesini sağlar. Susamayı beklemeden günlük en az 2 litre su içmek bağışıklık sistemini en iyi hale getirir.

5. Kefir ya da Bir Kase Yoğurt

Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bir diğer etmen de probiyotik besinler. Probiyotikler bağırsak florası için faydalı etkilere sahip olan canlı bakterilerin bileşimidir. Bağırsak sistemini destekleyerek hastalık yapan mikroorganizmaların üremesine engel olurlar. Sindirimi kolaylaştırmanın yanı sıra ishal ve besin alerjilerinin önlenmesi ve iyileştirilmesinde önemli faydaları vardır. En önemli probiyotik yiyecekler yoğurt ve kefirdir. Günde bir kase yoğurt ya da bir bardak kefir, hem çocuklarda hem de erişkinlerde bağışıklık sistemini güçlendirir.