Yazı İçeriği

Artroskopi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Artroskopide Büyük Kesilere Gerek Kalmıyor

Artroskopi Ameliyatı Hangi Hastalıklarda Uygulanabilir?

Artroskopi Menisküs Ameliyatı

Eklem Hasarları İçin de Uygulanır

Artroskopi Nedir?

Artroskopi; diz, omuz, ayak bileği ve kalça eklemlerinin içerisindeki sorunların tanı ve tedavisinde uygulanan önemli bir kapalı cerrahi tedavi yöntemidir. Eklemin içini gözlemek anlamına gelen artroskopide, eklem içerisine kurşun kalem inceliğindeki bir delikten girilerek, söz konusu bölge içindeki yapılar, bir kamera aracılığıyla ekrana aktarılır. Sonrasında ise küçük bir veya birkaç delikten girilerek tanı ve tedavi yapılır. 


Artroskopi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Artroskopi ameliyatı, kişiye bağlı olarak sadece işlem yapılacak bacak ya da belden aşağısı uyuşturularak gerçekleştirildiği gibi genel anesteziyle tamamen uyutularak da yapılabilir. Ciltte yaklaşık yarım santimetre olmak üzere iki adet kesi ile gerçekleştirilir. Kesilerden birine artroskop adı verilen ve video cihazına bağlanan, eklem içerisini görmeyi sağlayan bir cihaz yerleştirilir. Örneğin artroskopik diz ameliyatında bu cihaza eklem içerisine dizin yıkanması ve görüntü netliği için steril serum fizyolojik verilir. İkinci kesiden ise diz içerisindeki rahatsızlıkların anlaşılması ve tedaviyi sağlayacak cihazlar yerleştirilir ve ameliyat gerçekleştirilir.

Artroskopide Büyük Kesilere Gerek Kalmıyor

Artroskopik cerrahi, kurşun kalem inceliğinde bir alete yerleştirilmiş küçük, aydınlatmalı bir lens sayesinde deri üzerinde ince açılmış deliklerden eklemin içerisindeki yapıları ayrıntılı olarak görebilmeyi sağlar. Minyatür bir kameraya bağlanan aletle cerrah büyük ameliyat kesilerine gereksinim duymaksızın, bu küçük açıklıklarından eklem içini görebilir. Büyük kesiler olmadığı için hastanın iyileşme süreci açık ameliyatlara oranla çok daha kısa olur.

Artroskopi Ameliyatı Hangi Hastalıklarda Uygulanabilir?

  • Menisküs, kalça, ayak bileği ve omuzda oluşan, bağ ve kıkırdak yaralanmaları
  • Eklem kapsülü hastalıkları
  • Eklem içi kırıkları
  • Diz kapağı çıkıkları
  • Eklem içindeki serbest kıkırdak
  • Kemik ve yabancı cisimlerin çıkarılması
  • Omuz çıkıkları
  • Omuz sıkışma sendromları
  • Omzu döndürücü kas yırtıkları
  • Burkulmalar sonrası uzun süre devam eden ağrı durumları ve eklem içinde oluşan sıkışmalar

Artroskopi Menisküs Ameliyatı

Artroskopik cerrahi en sık ani dönme hareketleri sonrasında meydana gelen menisküs yırtıklarında uygulanır. Menisküs yırtığı genellikle sporcularda görüldüğü için sporcu hastalığı olarak düşünülür. Ancak unutulmamalıdır ki bu yırtıklar sadece sporcularda değil, dizini herhangi bir şekilde zorlayan herkeste görülebilir. Bu sorun kendini yürümede zorluk, ağrı, zaman zaman kilitlenme şikayetleri ile gösterebilir. Her rahatsızlıkta olduğu gibi menisküs yırtıklarının tedavisinde de erken teşhis büyük önem taşır. Çünkü bu yırtıklar ihmal edildiğinde ileride dizde kıkırdak hasarı ve kireçlenme gibi sorunlar yaşanabilir. Her menisküs yırtığı olan kişiye artroskopi işlemi uygulamak gerekmez. Aşınmış ve kendi içinde stabil menisküs yırtıkları, ilaç ve diz çevresi kaslarını kuvvetlendirme egzersizleri ile takip edilebilir. Her yırtığın kişi bazında değerlendirilmesi gerekir. Kişinin yaşı, fiziksel aktivite düzeyi, sporcu olup olmaması, yırtığın tipi kişiye önerilecek tedavide esastır.

Eklem Hasarları İçin de Uygulanır

Eklem yaralanmaları hayatımızın her döneminde ortaya çıkabilen ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen önemli bir sorun. Ayağa kalkmaya, yürümeye, hatta kolun kalkmasına bile engel olabilen eklem yaralanmaları spor yaparken, koşarken, arabaya binip inerken ya da düşme burkulma gibi travmalar sonucu ortaya çıkabilir. Tedavisinde ise artroskopi yöntemi devreye girer.