Yazı İçeriği

Yağdan, tuzdan kaçının

Biberiye belleği güçlendirir

Kan akışını düzenler

Plak oluşumlarına karşı gelir

Hafızanın ilacı: Omega 3

‘Yeşillik’ deyip geçmeyin

Folik asit zengini besinleri tüketin

İçeriğiyle hafızayı güçlendirir

Alzheimer şikayetlerini hafifletir

Alzheimer tedavisinde beslenme

Kişileri erken evrede unutkanlık şikayeti ile doktora götüren Alzheimer, genellikle 65 yaş üzerinde görülür. Erken evrede hatırlama güçlüğü; ileri evrede konuşma problemleri, çevreyle uyum bozukluğu, motivasyon güçlüğü, duygu durum bozukluğu, kişisel bakımı sağlayamama gibi belirtiler Alzheimer’ın yarattığı tipik sorunlardır. Alzheimer, yavaş başlayıp zamanla kötüleşen bir beyin damar hastalığı olarak bilinir.

Alzheimer neden olur?

Alzheimer’ın gelişiminde yaş çok önemli bir risk faktörüdür. 65-85 yaşları arasında her 5 senede bir 2 katına çıkan Alzheimer için genler de büyük rol oynar. Aile öyküsünde birinci derece yakınlık söz konusu ise Alzheimer riski 4 kat artar. Hastalığın diğer olası risk faktörleri ise; kadın olma, düşük eğitim seviyesi, bilinç kaybına neden olan kafa travması, yüksek tansiyon, kalp ritim problemi, diyabet ve ilaçlarıdır. Alzheimer hastaları ve hastalıktan korunmak için beslenme önerilerini okuyun.


Yağdan, tuzdan kaçının

Yüksek kolesterol, kalp damarlarını tıkayarak beyin damarlarına zarar verir ve böylece Alzheimer riskini artırır. Bu sebeple kalp ve damar dostu besinlerden oluşan Akdeniz tipi beslenmeye geçilmelidir. Yağlı, tuzlu, kızarmış ve hazır yiyeceklerden uzak durup, zeytinyağı, balık, meyve ve sebze ağırlıklı olan Akdeniz diyeti ile beslenme tercih edilmelidir.

Biberiye belleği güçlendirir

Beyin damarlarını genişleten ve unutkanlık gibi hafıza problemlerine iyi gelen biberiye, belleği geliştirmeye yarayan karnosik asit adlı bir antioksidan içerir. Biberiyenin sinirleri yatıştırıcı etkisi de bulunur. Beyin fonksiyonlarıyla ilgili sorunları engellemeye yardımcı olur. Biberiye yağ, çay ya da kapsül şeklinde Alzheimer için kullanılabilir.

Kan akışını düzenler

Unutkanlığa karşı ginkgo biloba bitkisinin, antioksidan özelliğiyle beyin ve sinir hücrelerinin yapısını stabilize ederek serbest radikallere karşı vücudu savunduğuna inanılır. Kan dolaşımını iyileştirir. Beyne giden kan akışını destekleyen bitkinin bu özelliğinden dolayı Alzheimer’a iyi geldiği düşünülür.

Plak oluşumlarına karşı gelir

Yeşil çayın da içeriğindeki maddelerin hafıza üzerinde etkili olduğu bilinir. Vücut için önemli antioksidanlar barındıran yeşil çay, bu hastalıkta beyinde plak oluşumuna yol açan protein üretimini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca hafızayı zayıflatan nöron kaybını baskılamak için kullanılabilir.

Hafızanın ilacı: Omega 3

Balık beynin fonksiyonel olarak çalışması ve hafızayı kuvvetlendiren omega 3 yağ asitleri bakımından zengin içeriğe sahiptir. Alabalık ve somon omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir. Hastalığa yakalanma riskini düşürür. Bunların yanı sıra ceviz ve keten tohumu gibi besinler de omega 3 yağ asitleri bakımından zengin.

‘Yeşillik’ deyip geçmeyin

Ispanak, marul, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler hafızayı kuvvetlendirmek için düzenli tüketilmelidir. Bu tür sebzeler antioksidan bakımından zengin içeriğe sahiptir ve beynin sağlıklı işlemesi için yeşil yapraklı sebzelerin önemi oldukça büyüktür.

Folik asit zengini besinleri tüketin

Folik asit bakımından zengin içeriğe sahip olan börülce, mercimek, soya fasulyesi, bezelye, enginar, pancar gibi besinlerin düzenli tüketimi belleğin kuvvetlenmesini sağlar.

İçeriğiyle hafızayı güçlendirir

C vitamini açısından zengin içeriğe sahip olan yaban mersini antioksidan bakımından da zengindir. Alzheimer nedeniyle ortaya çıkan hafıza kaybı için iyi gelip gelmediği hakkında yapılan araştırma sayısı az olmasına rağmen uzmanlar Alzheimer hastalarının düzenli kullanmasını tavsiye eder.

Alzheimer şikayetlerini hafifletir

Sağlık için önemli olan kolin maddesi yumurtada bol miktarda bulunur. Kolin maddesi Alzheimer’ı tamamen önlemese de hastalığa yakalanma olasılığını azaltma riskine sahip. Hastalık nedeniyle yaşanan şikayetleri hafifletir.