Yazı İçeriği

Ev içi aktiviteleri olumsuz davranışları azaltabilir

Eskiden sevdiği müzikleri dinletin

Çamaşırları katlayabilir

Yürüyüş yapsın, dans etsin

Alzheimer hastaları ile birlikte nasıl zaman geçirilebilir?

Alzheimer hastalarının özellikle ileri evrede sürekli evde olduğu düşünülürse vaktini nasıl geçirdiği konusu daha önemli hale gelir. Kaybolma, adres hatırlanamaması gibi nedenlerle daha çok evde olmak zorunda kalır. Alzheimer hastalarının günlerinin daha iyi geçmesini ve yaşam kalitelerinin yükselmesini sağlamak için hala hoşlandığı ve yapabileceği ev içi ve dışındaki aktiviteler belirlenmeli. Her kişi için bu değişebilir. Onların değişen ruh hallerine ve becerilerine uygun aktiviteler bulmak için de yaratıcı ve esnek olabilmek şarttır. Alzheimer’ın erken evresindeki kişiler aktivite önerilerine daha kolay karşılık verirler. Son dönemlerde ise daha fazla yüreklendirilmeye ve yardıma ihtiyaç duyabilirler, vazgeçmemek ve sabırlı olmak önemli.


Ev içi aktiviteleri olumsuz davranışları azaltabilir

İleri evredeki kişiler, sıklıkla evden habersiz çıkıp giderler. Kaybolma, yaralanma vb. tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir. Dışarı çıkmalarına izin verilmediği zaman hırçınlaşıp duygu sömürüsü yapabilirler. Bu davranışsal belirtilerin bir kısmı sıkıntıdan ve boş kalmaktan kaynaklanabilir. Ev içi aktiviteler ile gününü daha verimli ve mutlu geçirmesi sağlanabilirse hastalıktan kaynaklanan olumsuz davranışlar azalabilir ya da bazen de kaybolabilir. Günlük uğraşılar ayrıca onun kalan becerilerini korumasına, kendisine güven duymasına, daha ilgili olmasına da yardımcı olabilir. Ayrıca yakının hastayla iletişim kurmasına, yakınlaşmasına katkı sağlarlar.

Eskiden sevdiği müzikleri dinletin

Basit aktiviteler genelde daha iyidir, özellikle de bunama tablosu ağırlaştığında. Kişinin ilgisini çekecek aktiviteler bulunmaya çalışın. Ancak zorlu ve karışık uğraşlardan kaçının. Konsantre olabilme süreleri genelde kısaldığından kısa süren etkinlikler daha iyidir. Şakalaşmak, birlikte gülmek için fırsat yaratın. Bazı hastalar okuma, müzik aleti çalma, tahta işleri ya da dikiş gibi daha önceden severek yaptıkları etkinlikleri hala yürütebilirler. Müzik dinlemek, özellikle kişinin gençlik yıllarının popüler şarkıları, hastalık boyunca uzun süre sürdürülebilir. Kişi şarkılara eşlik etmeye özendirilebilir. Şiddet içermeyen TV programları beraber izlenebilir. Düğünler, kutlamalar içeren eski videolar ilgilerini çekebilir. Çocuklar veya hayvanlarla birlikte zaman geçirebilir. Toplu oynanan oyunlara (tombala, domino, tavla, kağıt oyunları, vb) katılması sağlanabilir. Resim yapmak, kendisini ifade etme ve iletişim kurma fırsatı verebilir. Fotoğraf albümlerine bakabilir. Eşya koleksiyonu yapabilir ve düzenleyebilir. Yumuşak oyuncakları okşamak da onları rahatlatabilir.

Çamaşırları katlayabilir

Onlara ev içinde hastalığın derecesine uygun bazı görevler verilebilir. Örneğin; çamaşır toplama-katlama, çorap eşleştirme, çekmece yerleştirme, toz alma, basit sebze-meyve ayıklama, vazoya çiçek yerleştirme, saksıda çiçek yetiştirme, kütüphane düzeltme, bahçe sulama vb. Nohut-pirinç ayıklatma, ipe boncuk dizme, kolye veya bileklik yaptırma, oyun hamuru yoğurma gibi aktiviteler de düzenlenebilir. Başardığı her aktivite için takdir edin.

Yürüyüş yapsın, dans etsin

Her gün yürüyüş yapmak ve müzik eşliğinde dans etmek önerilebilecek fiziksel etkinliklerdir. Bayramlarda geleneksel aile toplantılarına katılması yararlı olabilir. İleri safhalarda kişinin işbirliği yapması giderek güçleşir. Bu tip kişilerde masaj ve sakinleştirici bir müzik dinletmek işe yarayabilir.