Yazı İçeriği

Akşam Yemeklerinde Karbonhidratı Kaldırın

Asidik Besinler

Alkali Besinler

Alkali Diyet Sonrası Kilo Koruma

Alkali Diyete Örnek Bir Gün

Alkali Nedir?

Sağlıklı bir yaşam standardı temeline dayanan ‘alkali diyet’ ya da diğer adıyla ‘alkali beslenme’ modelini hiç duydunuz mu? Popüler diyetler arasında sayılan alkali ne demek? Alkali diyet veya alkali beslenme, sebze ve meyve ağırlıklı beslenerek hem vücudu alkali yapmak hem de fazladan enerji alımını kısıtlayarak kilo vermek amaçlanır. Buna karşın hızlı zayıflama hayaline kapılmamak gerekir. Aylık ortalama 2 ile 5 kilo vermek sağlıklıdır. Alkali diyetten kısa sürede sonuç almak ve hızlı zayıflama hayaline kapılmak son derece yanlıştır. Alkali diyetin amacı vücuttaki PH dengesini sağlayarak hep aynı düzeyde tutmaktır. Fakat bu beslenme sistemli uygulandığında verimli sonuçlar doğurur. Çünkü hiçbir besin yenilip içildiği anda kan PH değerini hızlıca değiştirmez. Her 13,5 kg beden ağırlığı başına 1 litre alkali su ve yüzde 80’i yeşil sebzelerden oluşan bir diyet, haftada 5 gün 15-30 dakika egzersiz ile 12 hafta içerisinde ideal bir vücut yapısına kavuşma hedeftir.


Akşam Yemeklerinde Karbonhidratı Kaldırın

Alkali beslenme tarzına geçenlerin idrarlarının rengini ve kokusunu takip etmeleri önemli. Meyve sularından kaçınılmalı, evde sebzelerin suyunun sıkılarak tüketmeleri gerekir. Balık tüketiminin artırılmasını, akşam yemeklerinden karbonhidratın çıkarılması tavsiye edilir. Alkali su tüketmenin yanı sıra asidik ve alkali besinleri oranlamak da önem taşır. Örneğin bir öğünde 90 gram et tüketiliyorsa 360 gram da sebzeye yer verilmesi gerekir.

Asidik Besinler

Pek çok tüketim maddesi asidiktir. Asidik gıdalar; vücudun bağışıklık sisteminin sarsılmasından yorgunluğa, unutkanlıktan hızlı kilo alımına dek pek çok olumsuz etkiye yol açar.

Az Asitli Besinler: İnek sütü ve yoğurdu, kaymak, tereyağı, yumurta sarısı, kuzu eti, hindi eti, tavuk, sakatatlar, portakal, ananas, elma, dut, papaya, nar, beyaz üzüm, mandalina, olgun muz, mandalina, fındık, ceviz, buğday ruşeymi, tam tahıllı ekmek, kestane, mısır.

Orta Asitli Besinler: Hazır yoğurt, dana eti, organ etleri, deniz ürünleri, kuru meyveler, siyah çay, Türk kahvesi, ketçap, mayonez, hardal, ayçiçek yağı, mısır, pamuk yağı, mısır unu, arpa, yulaf, çavdar, fıstık.

Çok Asitli Besinler: Dondurma, pastörize inek sütü, inek peyniri, sığır eti, reçel, meyveli şekerlemeler, soya sosu, margarin, yanmış kızarmış yağlar, kahve, alkol, enerji içecekleri, hazır meyve suyu.

Alkali Besinler

Alkali gıdalar ise tam tersine sağlıklı bir yaşam tarzı vadeder. Yumurtadan limona, keçi ve koyun sütünden bu sütlerden yapılmış peynire dek birçok besin maddesi alkali olarak sağlık açısından faydalıdır.

Çok Alkali Besinler: Limon, greyfurt, avokado, hindistancevizi, hindistancevizi sütü, badem sütü. 

Orta Alkali Besinler: Yumurta, somon, lor peyniri, kefir, keçi ve koyun sütü ile bu sütlerden yapılmış yoğurt ve peynir, tofu, kavun, incir, olmamış yeşil muz, siyah erik ve üzüm pekmezi. 

Az Alkali Besinler: Soya sütü, pirinç sütü, manda sütü ve yoğurdu, çiftlik somonu, ton balığı, hamsi, sardalya, uskumru, karpuz, kayısı, çilek, böğürtlen, nektarin, kuru hurma ve incir, armut, siyah üzüm ve kuru siyah erik.

Alkali Diyet Sonrası Kilo Koruma

Alkali diyet ideal kiloya ulaşana kadar uygulanabilir, ancak kilo koruma programına geçildiğinde alınan enerji miktarını çok düşürmeden mümkün olduğunca asidik besinlerden uzak durarak bunu bir yaşam tarzı haline getirmek gerekir. Diyet bittikten sonra eski beslenme alışkanlıklarına dönülmesi, kısıtlı hissedilen besinlerin daha sık tüketilmeye başlanması hızlı kilo artışını tetikler. Bu nedenle kilo kaybı sağlandıktan sonra hedef kiloyu uzun bir süre korumak adına alkali ve asidik besinler arasındaki 3’e 1 olarak belirlenen rakamsal denge korunmalı. Bununla birlikte alkali beslenme uzun süre kesintisiz uygulandığında kas kayıplarından metabolizma hızının düşmesine, kansızlıktan kalsiyum eksikliği ve kemik erimesine birçok olumsuzluğu beraberinde getirebilir.

Alkali Diyete Örnek Bir Gün

Kahvaltı: Lor peyniri (doyana kadar) + mevsim yeşillikleri (limon ilaveli) + tuzsuz zeytin + 2 dilim glutensiz ekmek + yeşil çay

Öğle: Çorba + ızgara balık + buharda pişmiş sebzeler + kabuklarıyla haşlanmış patates

Ara öğün: 2 porsiyon meyve + 1 fincan bitki çayı (alkali su ile hazırlanmış) + 10 adet çiğ badem

Akşam: Izgara hindi eti + çiğ sebzeler (et miktarının 4 katı kadar) + haşlanmış esmer pirinç pilavı

Ara öğün: 1 adet haşlanmış yumurta